Οι Ελληνες, ώριμοι χρήστες του Διαδικτύου

Οι Ελληνες, ώριμοι χρήστες του Διαδικτύου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεταμένη χρήση του Διαδικτύου, από το 60% περίπου του πληθυσμού (96% στις ηλικίες μέχρι 34 ετών), έμπειρους χρήστες με μέσον όρο ιντερνετικής ζωής 10 έτη (μεγαλύτερη από τη Βρετανία και την Κίνα) και ενίσχυση της ενημέρωσης από το Ιντερνετ (το 84,6% των χρηστών του θεωρεί πως είναι σημαντική ή πολύ σημαντική πηγή πληροφόρησης) καταδεικνύει έρευνα που διεξήγαγε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Οι Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου συνδέονται κυρίως με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή (90,6%), ανερχόμενη είναι η είσοδος στο Ιντερνετ και μέσω των κινητών τηλεφώνων (70%), ειδικά για τους πιο νέους χρήστες, ενώ οι συσκευές τύπου τάμπλετ χρησιμοποιούνται από το 40%.

Ο σημαντικότερος λόγος για όσους δεν χρησιμοποιούν το Ιντερνετ είναι η έλλειψη τεχνικών γνώσεων (48,8%), ενώ μόλις το 30,1% υποστηρίζει ότι δεν το ενδιαφέρει. Σημαντικό στοιχείο είναι η ταξική και χωροταξική διάσταση του ψηφιακού χάσματος, δηλαδή όσων χρησιμοποιούν Διαδίκτυο και όσων όχι. Η χρήση του Ιντερνετ είναι πολύ μικρότερη στους πιο φτωχούς, αφού το αξιοποιεί το 40,8% όσων έχουν μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1.000 ευρώ, έναντι 85,2% όσων έχουν εισόδημα 2.000-3.000 ευρώ και 95,5% εκείνων που κερδίζουν 3.000-4.000 τον μήνα. Οι άνεργοι κάνουν χρήση σε ποσοστό 61%, καθώς οι περισσότεροι είναι σε νεότερες ηλικίες. Γεωγραφικά, η μικρότερη χρήση εμφανίζεται στις αγροτικές περιοχές, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 64%, με τα νησιά του Αιγαίου στο 68%, προφανώς λόγω τουρισμού.

Η έρευνα καταγράφει τη μεγάλη αναβάθμιση του Διαδικτύου ως πηγής πληροφόρησης, αφού το 84,6% των χρηστών του θεωρεί πως είναι σημαντική ή πολύ σημαντική πηγή πληροφόρησης (το 32% θεωρεί πως οι περισσότερες πληροφορίες στο Διαδίκτυο είναι αξιόπιστες, ενώ το 37,3% θεωρεί αξιόπιστες σχεδόν τις μισές), την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 46% για το ραδιόφωνο, 45,7% για τις εφημερίδες και μόλις 30,9% για την τηλεόραση. Μάλιστα, οι διαπροσωπικές πηγές αποτελούν πηγή πληροφόρησης για το 69% των χρηστών, αλλά και για το 74,7% όσων δεν χρησιμοποιούν Ιντερνετ. Η τηλεόραση αποτελεί την εναλλακτική για τους μη χρήστες, αφού είναι πηγή πληροφόρησης για το 66%.

Το 83,3% των χρηστών συμφωνεί ή συμφωνεί απολύτως πως οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ασκούν διαδικτυακή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά μόλις το 8,6% συμφωνεί απολύτως πως είναι ασφαλές να λέει οτιδήποτε σκέφτεται για την πολιτική (επιπλέον ένα 19,3% συμφωνεί). Οι περισσότεροι αποδέχονται ότι «δεν υπάρχει ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο» (57,6%) και εκφράζουν την ανησυχία πως αυτή μπορεί να παραβιάζεται περισσότερο από εταιρείες (64,4%), αλλά και την κυβέρνηση (55,7%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή