Ο Ισαάκ Νεύτων χωρίς… το μήλο

Ο Ισαάκ Νεύτων χωρίς… το μήλο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρισκόμαστε στα τέλη Μαρτίου του 1727. Ο σερ Ισαάκ Νεύτων είναι κατάκοιτος στο κρεβάτι του και σύντομα θα ενωθεί με τον Θεό, που τόσο πίστεψε και δόξασε μέσω του έργου του. Στο πλευρό του βρίσκεται ο βιογράφος του, Τζον Κόντουιτ, και κρατά τις τελευταίες σημειώσεις της τρίτης πιο επιδραστικής προσωπικότητας της λεγόμενης «Επιστημονικής Επανάστασης» που ξεκίνησε με τον Κοπέρνικο και τον Γαλιλαίο.

Αυτές είναι οι πρώτες σκηνές του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ «Νεύτων: Η δύναμη του Θεού» σε σκηνοθεσία Πάνου Ανέστη, μια παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου που απέσπασε το Βραβείο Κοινού και τιμητική μνεία στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών Αθήνας. Ο Νεύτων (Κωνσταντίνος Λάγκος) μιλάει για τη ζωή του, το επιστημονικό του έργο (νόμοι κίνησης σωμάτων, παγκόσμια έλξη), τη θεολογική και μυστικιστική του πλευρά και την εποχή του, μια εύθραυστη περίοδο ανακατατάξεων που οδήγησαν το 1707 στη δημιουργία του Ηνωμένου Βασιλείου με την ένωση της Αγγλίας και της Σκωτίας. Γυρισμένο στο Θέατρο Παλλάς με αρκετές δόσεις γραφικών CGI, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Νεύτωνα και τους πιο σημαντικούς σταθμούς της ζωής του.

«Ξεκινάμε από τα παιδικά του χρόνια και πάμε στην έκδοση της Principia Mathematica και της Οπτικής. Παρουσιάζουμε όμως και τον θεολόγο και αλχημιστή Νεύτωνα και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο έζησε και έδρασε», τονίζει στην «Κ» ο δρ Ιστορίας της Επιστήμης Δημήτρης Πετάκος, ο οποίος επιμελήθηκε το σενάριο και την αφήγηση. Στην εποχή του Νεύτωνα δεν υπήρχε η έννοια της επιστήμης και του επιστήμονα όπως σήμερα και ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του «φυσικό φιλόσοφο», καθώς μελετούσε τους νόμους της φύσης. Και επειδή η φύση εθεωρείτο έργο του Θεού, οι μελετητές έδιναν στο έργο τους ιεραποστολική διάσταση και σε αυτό το πλαίσιο δεν προκαλεί εντύπωση γιατί ο (επίσης θεολόγος) Νεύτων, αν και απέδειξε μαθηματικά την παγκόσμια έλξη (Δύναμη), απέδωσε την ύπαρξή της στον Θεό.

Ο επιδραστικός διανοητής εξέδωσε τη μελέτη του για την «Οπτική», όπου μελετά τις ιδιότητες του φωτός και των χρωμάτων το 1704 και την επόμενη χρονιά χρίζεται ιππότης. Ο σερ Ισαάκ Νεύτων ήταν ένας πραγματικός σταρ της εποχής και χρησιμοποιήθηκε ως το «ιμπεριαλιστικό διανοητικό όπλο» της Αγγλίας, σύμφωνα με τον κ. Πετάκο. Στο ντοκιμαντέρ ο Νεύτων πλαισιώνεται και συνομιλεί με σύγχρονές του προσωπικότητες, όπως ο μεγάλος αντίπαλός του Ρόμπερτ Χουκ (Σωτήρης Τσακομίδης), ο Εντμοντ Χάλεϊ (Μάνος Καρατζογιάννης) κ.ά. με διαλόγους που βασίζονται σε πραγματικές επιστολές που είχαν ανταλλάξει μεταξύ τους. H παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι η τρίτη κατά σειρά μετά το «Κοπέρνικος, Μπράχε, Κέπλερ: Τρεις Σπουδαίοι Αστρονόμοι» και το επίσης βραβευμένο «Γαλιλαίος: Η Μάχη στην Αυγή της Σύγχρονης Επιστήμης».

Πάντως, μην περιμένετε να δείτε κάποιο μήλο να πέφτει στο κεφάλι του Νεύτωνος, καθώς η γνωστή ιστορία είναι μόνο ένας μύθος. Αλλωστε, όπως επισημαίνει ο κ. Πετάκος, «εκεί που εμείς βλέπουμε να πέφτουν μήλα, ο Νεύτων έβλεπε να πέφτουν φυσικοί νόμοι».

​​Πρεμιέρα 1/11, Ιδρυμα Ευγενίδου, ώρες 6.30 μ.μ. και 8 μ.μ. Είσοδος με δελτία προτεραιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή