H τελευταία παράσταση του Νεύτωνα

H τελευταία παράσταση του Νεύτωνα

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ό,τι γνωρίζουμε για τη ζωή και τη δράση του Ισαάκ Νεύτωνα προέρχεται από τον βιογράφο του Τζον Κόντουιτ. Ωστόσο, από κάποια ειρωνεία της τύχης και της ζωής, ο Κόντουιτ ποτέ του δεν εξέδωσε τη βιογραφία του μεγάλου διανοητή και επιστήμονα. Από αυτή την οπτική γωνία, το ντοκιμαντέρ «Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού» αποτελεί έναν διακριτικό φόρο τιμής στον άνθρωπο που κατέγραψε μέχρι και τις τελευταίες στιγμές του, στις 31 Μαρτίου 1727. Τουλάχιστον έτσι ξεκινάει το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ παραγωγής του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε σκηνοθεσία Πάνου Ανέστη, που θα ξεκινήσει να προβάλλεται στο ίδρυμα από την ερχόμενη Τρίτη 1/11. Ο σερ Ισαάκ Νεύτων (Κωνσταντίνος Λάγκος) διηγείται στον Κόντουιτ (Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης) τα παιδικά του χρόνια, τη συμβολή του στα μαθηματικά, την οπτική και στη μελέτη της παγκόσμιας έλξης (Δύναμη), την οποία απέδωσε στον Θεό, αν και την απέδειξε μαθηματικά. Στο ντοκιμαντέρ αναδεικνύεται επίσης ο θεολόγος και αλχημιστής Νεύτων, αλλά και το ταραχώδες πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έζησε. Ο Νεύτων ήταν ένας σταρ της εποχής και το 1705, έναν χρόνο μετά την έκδοση της «Οπτικής», χρίστηκε ιππότης και θεωρούνταν το «διανοητικό όπλο» της Βρετανίας. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διάλογοι του με τον μεγάλο του αντίπαλο διανοητή Ρόμπερτ Χουκ (Σωτήρης Τσακομίδης), τον Εντμοντ Χάλεϊ (Μάνος Καρατζογιάννης), τον Χένρι Ολτενμπεργκ (Μιχάλης Ταμπούκας) κ.ά., οι οποίοι προέρχονται από την πραγματική αλληλογραφία που αντάλλαξαν μεταξύ τους.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν στο θέατρο «Παλλάς» σε ποιότητα εικόνας 4Κ και ο Νεύτων μοιάζει να παραδίδει το τελευταίο του μεγάλο μάθημα με τη βοήθεια ψηφιακών εφέ για την οπτικοποίηση της Φυσικής από τον Βαγγέλη Κόκκαλη. Το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε πρόσφατα με το βραβείο κοινού και έλαβε ειδική μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας, ενώ αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας για την περίοδο της «Επιστημονικής Επανάστασης», που ξεκίνησε με το «Κοπέρνικος, Μπράχε, Κέπλερ: τρεις σπουδαίοι αστρονόμοι» και το «Γαλιλαίος: η μάχη στην αυγή της σύγχρονης επιστήμης» του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Την Τρίτη 1/11 διοργανώνονται δύο προβολές στις 6.30 μ.μ. και στις 8 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο, αλλά με δελτία προτεραιότητας που θα διανεμηθούν στις 6 μ.μ. της ίδιας ημέρας από τα ταμεία του ιδρύματος.

• Ο Βασίλης Αγγελικόπουλος απουσιάζει εκτάκτως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή