Η μεταβατική περίοδος του ποδοσφαίρου

Η μεταβατική περίοδος του ποδοσφαίρου

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη σφραγίδα της FIFA, η ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο εν γένει εισήλθαν από το περασμένο Σάββατο σε μεταβατική περίοδο, η οποία, ουσιαστικά, σηματοδοτεί το πέρασμα σε νέα εποχή. Ο επικεφαλής της αποστολής της FIFA στην Αθήνα Κ. Κουτσοκούμνης παρουσίασε τα μέλη της επονομαζόμενης «επιτροπής εξομάλυνσης» που θα διοικήσουν την ομοσπονδία έως τα τέλη Μαΐου, διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει, με βάση την ισχύουσα απόφαση, η ΕΠΟ να οδηγηθεί σε εκλογές. Πρόεδρος της επιτροπής διορίστηκε ο Ιωάννης Δρόσος, ο οποίος είναι δικηγόρος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών και διαθέτει πλούσιο βιογραφικό ως προς τις σπουδές, την ακαδημαϊκή καριέρα, το συγγραφικό έργο και τις λοιπές δραστηριότητες. Αναπληρωτής πρόεδρος θα είναι ο επίσης δικηγόρος Νίκος Μπάρτζης. Ο Γιώργος Μπίκας θα είναι υπεύθυνος σε θέματα διαιτησίας και παράλληλα πρόεδρος της ΚΕΔ. Υπεύθυνος σε θέματα εθνικών ομάδων θα είναι ο Ζήσης Βρύζας, ενώ «εσωτερικός γραμματέας» της ΕΠΟ θα είναι ο Αλέξης Δέδες. Μέλος της επιτροπής θα είναι ο καθηγητής πανεπιστημίου Απόστολος Γέροντας.

Τα έξι «βασικά» μέλη της επιτροπής συμπληρώνουν ακόμη δύο. Ο δημοσιογράφος Ιάκωβος Φιλιππούσης, ως «εξωτερικός σύμβουλος» και υπεύθυνος επικοινωνίας με τη FIFA και την UEFA. O κ. Φιλιππούσης ήταν μέχρι την περασμένη Πέμπτη διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, θέση από την οποία παραιτήθηκε για να μεταπηδήσει στην ΕΠΟ. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα εκπροσωπείται στην επιτροπή από τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας Γιώργο Στράτο, ο οποίος θα μετέχει ως «παρατηρητής».

«Η FIFA αποφάσισε να εγκαταστήσει προσωρινή διοικούσα στην Ελλάδα για να εξομαλύνει την κατάσταση και μετά να πάει σε εκλογές. Οι εκλογές είναι ένα ιερό δικαίωμα που πρέπει να εξασκείται. Η διοικούσα είναι κάτι σαν ανωμαλία στο ποδόσφαιρο, αλλά κάποιες φορές κρίνεται αναγκαία για να διορθώσει μια κατάσταση και ως προς το κανονιστικό και ακόμη και το νομοθετικό πλαίσιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν προβλήματα και ως προς το νομοθετικό πλαίσιο. Είναι στις προτεραιότητές μας να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να υπάρχει η απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΠΟ. Η ευθύνη για τη διοικούσα ανατέθηκε στην ομάδα που παρακολουθούσε την Ελλάδα τόσο καιρό. Σε εμένα, τον κ. Ρηγόπουλο και τον κ. Κορβάρο. Η επιτροπή έχει το δικαίωμα να προσθέσει άτομα εάν κριθεί ότι πρέπει να υπάρξουν προσθήκες. Κρίνουμε επί του παρόντος ότι τα έξι είναι αρκετά», υποστήριξε αρχικά ο Κουτσοκούμνης και προσέθεσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διαιτησία, ότι το λεγόμενο «ισπανικό μοντέλο» δεν θα ισχύει πλέον και ότι ο κ. Μπίκας θα αναλάβει την αναθεώρηση των πινάκων διαιτητών.

«Ευχαριστώ κ. Κουτσοκούμνη. Ευχαριστώ τη FIFA και την UEFA για την τιμή. Είμαι εδώ για τις γνώσεις και τα προσόντα που έχω και όχι επειδή προέρχομαι από το ποδόσφαιρο γιατί δεν προέρχομαι. Είμαι εδώ για να υπάρξει η διαφάνεια», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής Ιωάννης Δρόσος.

Το πρώτο σημείο που θα προσπαθήσει να εξομαλύνει η επιτροπή είναι η διαιτησία. Ο Μπίκας έθεσε τους όρους του, που έγιναν δεκτοί, και επέλεξε ως συνεργάτες του τους Ι. Τσαχειλίδη και Δ. Καλύβα, οι οποίοι χρημάτισαν και τα προηγούμενα χρόνια μέλη της ΚΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές των πινάκων διαιτητών και παρατηρητών σε όλες τις κατηγορίες.

Τα βασικά βήματα της επιτροπής θα είναι οι αλλαγές στους κανονισμούς (κανονισμός διαιτησίας, πειθαρχικό κώδικας, ΚΑΠ κ.ά) και στη συνέχεια η συζήτηση με την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού για αλλαγές στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο που είναι από χθες σε διαβούλευση.

Σημείο «αγκάθι» αποτελεί για την επιτροπή η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Σε «πηγαδάκι» με δημοσιογράφους μετά ο Κουτσοκούμνης σημείωσε ότι το εκλογικό σύστημα ενδέχεται να μην αποτελέσει αντικείμενο ενασχόλησης της επιτροπής, επειδή οι όποιες αλλαγές στο καταστατικό θα πρέπει να περάσουν από τη Γ.Σ., μέλη της οποίας είναι οι Ενώσεις, οι οποίες αναμένεται να εγείρουν διαφωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή