Ενέργεια και Κυπριακό στην ατζέντα με Λαβρόφ

Ενέργεια και Κυπριακό στην ατζέντα με Λαβρόφ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευκαιρία ανίχνευσης των ρωσικών προθέσεων στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί για την κυβέρνηση η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα. Το κύριο σκέλος του προγράμματος του κ. Λαβρόφ θα εκτυλιχθεί σήμερα, καθώς θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι βασικό θέμα των συζητήσεων θα είναι οι περιφερειακές εξελίξεις, με επίκεντρο, βεβαίως, τη Συρία και το Ιράκ, κάτι που απασχολεί την Αθήνα και για λόγους οι οποίοι συνδέονται με το προσφυγικό και την προοπτική έξαρσής του, λόγω της επιχείρησης για την απελευθέρωση της Μοσούλης, αλλά και με τις ανάλογες στρατιωτικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να ληφθούν στη Συρία. Στο πλαίσιο των σημερινών συνομιλιών εντάσσεται και το Κυπριακό. Η Αθήνα δεν ζητεί ενισχυμένο ρόλο της Ρωσίας στο Κυπριακό, ωστόσο με δεδομένο ότι η Μόσχα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιθυμεί να ενημερώσει για τις απόψεις της. Στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως, την Ελλάδα ενδιαφέρει ιδιαιτέρως και η στροφή στις ρωσοτουρκικές σχέσεις, καθώς επίσης πώς (και αν) αυτή επηρεάζει τις αντίστοιχες ελληνορωσικές.

Από τις επαφές του κ. Λαβρόφ δεν θα λείψει η αναφορά στις διμερείς σχέσεις που αφορούν την ενέργεια και την οικονομική συνεργασία, κάτι το οποίο περιστρέφεται κατά κύριο λόγο γύρω από το τι προτίθεται να κάνει η Αθήνα εφόσον ο αγωγός Turkish Stream φθάσει ώς τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στον Εβρο. Το πλέον αισιόδοξο κεφάλαιο των σημερινών συνομιλιών αφορά τον τουρισμό, τις αυξημένες αφίξεις Ρώσων επισκεπτών στην Ελλάδα και τις θετικές προοπτικές για το 2017.

Ο κ. Λαβρόφ θα παρευρεθεί σήμερα στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ, στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό Μουσείο, θα υπογράψει με τον κ. Κοτζιά το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 και θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή