Διεργασίες για ένωση ανώτατων δικαστών

Διεργασίες για ένωση ανώτατων δικαστών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασπαστικές κινήσεις με στόχο την αποδυνάμωση της μεγαλύτερης δικαστικής ένωσης, που διαθέτει περί τις 3.000 μέλη, καταγγέλλει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή την κατάθεση στο Ειρηνοδικείο Αθηνών αίτησης για ίδρυση νέας ένωσης με μέλη μόνον ανώτερους και ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς.

Η ίδρυση της νέας ένωσης, όπως αναφέρεται στη σκληρή και μακροσκελή ανακοίνωση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), σχετίζεται με τις θέσεις που έλαβε τον τελευταίο καιρό επί θεμάτων μείζονος σημασίας, υποστηρίζοντας σθεναρά τη συνταγματική νομιμότητα και τη δικαστική ανεξαρτησία. Η κίνηση αυτή, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολλών δικαστών και εισαγγελέων όλων των βαθμίδων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, εντάσσεται, όπως σαφώς υπονοείται από τη χθεσινή ανακοίνωση της ενώσεώς τους, σε σχέδιο «διχασμού» και «δημιουργίας δικαστών δύο ταχυτήτων».

Το σχέδιο αυτό συναρτάται από πολλούς μέσα στο δικαστικό σώμα με την επαναφορά, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν πρόσφατα, της πρότασης για παραμονή στην ηγεσία της Δικαιοσύνης της σημερινής προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου με την παράταση του ορίου ηλικίας για τους ανώτατους δικαστικούς και μετά το 67ο έτος, κατά παράβαση της ρητής και απαγορευτικής συνταγματικής ρύθμισης.

Η νέα ένωση που βρίσκεται ήδη στα σκαριά θα φέρει την επωνυμία «Ενωση Ανωτέρων και Ανωτάτων Δικαστών και Εισαγγελέων» και ήδη έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές αρεοπαγιτών για τη σύστασή της, ενώ σαφώς η ανακοίνωση της ΕΔΕ συνδέει το νέο εγχείρημα με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, καθώς, όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ίδρυσης νέας δικαστικής ένωσης έχει ονοματεπώνυμο».

«Είναι απογοητευτικό», τονίζεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης, «συνάδελφοι που καταξιώθηκαν και αναδείχθηκαν μέσα από την ΕΔΕ να πρωτοστατούν τώρα στη διάσπασή της. Η ιστορική πείρα κατέδειξε ότι τέτοιες απόπειρες, που δεν έχουν ουσιαστική βάση αλλά στηρίζονται σε προσδοκίες επίτευξης προσωπικών επιδιώξεων, είναι θνησιγενείς. Η νέα ένωση θα αδρανοποιηθεί σύντομα, όταν εκλείψει η πραγματική αιτία που τη δημιούργησε. Θα αφήσει όμως πληγές που θα είναι δύσκολο να επουλωθούν».

Η ΕΔΕ θέτει ως όριο για κάθε συνδικαλιστική δράση και κάθε διεκδίκηση του δικαστικού σώματος τη συνταγματική νομιμότητα και συνδέει άμεσα την ίδρυση νέας ένωσης με τις θέσεις που έλαβε πρόσφατα για κρίσιμα θέματα. «Είναι αλήθεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕ, «ότι δεν συναινέσαμε και αντιδράσαμε έντονα όταν τέθηκε σε δημόσια συζήτηση το αντισυνταγματικό αίτημα αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών. Αντιδράσαμε, επίσης, όταν παρουσιάστηκε ως κυβερνητική σκέψη η χορήγηση ειδικού επιδόματος σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές με ταυτόχρονη μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών του πρώτου βαθμού», για να καταλήξει ότι «η προώθηση των συμφερόντων μας έχει ένα απαράβατο και αξεπέραστο όριο, τη συνταγματική νομιμότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή