Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις σε εξοπλισμό, υλικά

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις σε εξοπλισμό, υλικά

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλείψεις αντιδραστηρίων για εργαστηριακές εξετάσεις, υπολειτουργία ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων λόγω βλαβών, ασυντήρητες κτιριακές εγκαταστάσεις και «δανεισμός» υλικών και φαρμάκων από άλλες μονάδες Υγείας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα νοσοκομεία διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων που αδυνατούν να συντηρήσουν τις υποδομές και τον εξοπλισμό τους.

Οπως υποστηρίζουν, για το 2016 τα νοσοκομεία θα λάβουν από κρατική χρηματοδότηση, από τον ΕΟΠΥΥ και από πόρους για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών το ποσό των 2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,3% του ΑΕΠ, όταν στις χώρες της Ευρώπης τα νοσοκομεία λαμβάνουν κατά μέσον όρο πόρους που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ. «Τα νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν φάρμακα, υγειονομικό και χειρουργικό υλικό. Νοσηλευόμενοι ασθενείς αγοράζουν τα φάρμακά τους, τις σύριγγες, το βαμβάκι, το οινόπνευμα, από ιδιωτικά φαρμακεία, φέρνουν σεντόνια και κουβέρτες από το σπίτι τους», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία παραθέτει παραδείγματα από τα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα» και «Ελενα Βενιζέλου». Οπως καταγγέλλει, στο «Αλεξάνδρα» υπάρχει αδυναμία προμήθειας μιας σειράς αντιδραστηρίων, ενώ έως και χθες δεν υπήρχαν μικρές σύριγγες (5cc και 10cc) και γιατροί-νοσηλευτές χρησιμοποιούσαν μεγάλες (60cc). Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα κοβαλτίου του νοσοκομείου υπολειτουργεί, καθώς δεν έχει γίνει αλλαγή της πηγής κοβαλτίου λόγω κόστους, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται 5-7 καρκινοπαθείς την ημέρα έναντι 17 που θα εξυπηρετούνταν εάν ήταν σε πλήρη απόδοση. Για το νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι δανείζεται φάρμακα από κοντινά νοσοκομεία («Αλεξάνδρας» και «Αγιος Σάββας»), ότι οφείλει 500.000 ευρώ σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο και ότι από τα πέντε αναισθησιολογικά μηχανήματα που διαθέτει, το ένα είναι χαλασμένο εδώ και τρεις μήνες. «Ετσι είναι διαμορφωμένη η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

Αμεση ήταν η απάντηση του κοινού διοικητή των δύο νοσοκομείων κ. Δημήτρη Βεζυράκη, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι «σε αγαστή συνεργασία και με την αυταπάρνηση της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων, τα νοσοκομεία “Ελενα Βενιζέλου” και “Αλεξάνδρα” παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας και είναι ασφαλή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Σχετικά με ελλείψεις υλικών και φαρμάκων, ο κ. Βεζυράκης αναφέρει ότι μόλις χθες αναρτήθηκε στη Διαύγεια η τροποποίηση προϋπολογισμού, ώστε πλέον να γίνονται απρόσκοπτα οι προμήθειες, ενώ για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σημειώνει ότι υπάρχουν ενεργείς συμβάσεις συντήρησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή