Aνενεργά μεγάλα έργα πληροφορικής συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ

Aνενεργά μεγάλα έργα πληροφορικής συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση χτίζει νέα υπουργεία και νέες στρατηγικές για την ψηφιακή τεχνολογία, αλλά η αγορά πληροφορικής για άλλη μία φορά στεγνώνει. Τα αποκαλούμενα μεγάλα έργα πληροφορικής του δημοσίου τομέα είναι «καθηλωμένα» για περισσότερο από δύο χρόνια και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν πρόκειται να αφήσουν χρήματα στην αγορά πριν από το β΄ εξάμηνο του 2018. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι για τον μήνα Δεκέμβριο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, στον στενό δημόσιο τομέα διενεργούνται μόνον τρεις διαγωνισμοί λίγων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Στο νέο ΕΣΠΑ (2014-2020) παραμένουν ανενεργά έργα συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να συνεχίσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης Ν.Δ. Αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες σημειώνουν εμφατικά ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να προχωρήσει τα έργα Σαμαρά». Ετσι σήμερα «λιμνάζουν» έργα πληροφορικής, κρίσιμα για τη λειτουργία του κράτους, όπως έργα κτηματολογίου (12 εκατ. ευρώ), επιτάχυνσης του έργου της Δικαιοσύνης (25,5 εκατ. ευρώ), διαλειτουργικότητας στον δημόσιο τομέα (47 εκατ. ευρώ) κ.ά., συνολικού προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα περίπου 80 εκατ. ευρώ απορροφήθηκαν στο προηγούμενο ΕΣΠΑ και απομένουν περίπου 240 εκατ. ευρώ (μεταφερόμενα έργα και phasing), προκειμένου να υλοποιηθούν στη νέα προγραμματική περίοδο.

Tο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει σχεδιαστεί από τα μέσα του 2014 και θα παρουσιαστεί επισήμως από τις αρχές του 2015. Η εκπλήρωση, όμως, της αιρεσιμότητας του Θεματικού Στόχου 2, που αφορά τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), δεν έχει ολοκληρωθεί. Αιρεσιμότητα είναι οι προϋποθέσεις που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, προκειμένου να επιτραπεί η έναρξή τους. Ενώ έχουν παρουσιαστεί αρκετές φορές σχέδια και χρονοδιαγράμματα κάλυψης αυτών των προϋποθέσεων, η Ε.Ε. δεν έχει λάβει ακόμη τίποτα επίσημο σχετικά με τις εκκρεμότητες στις ΤΠΕ.

Ο γ.γ. Ψηφιακής Πολιτικής Γιάννης Ταφύλης, αντί να καταθέσει την προτεραιοποίηση και διαστασιολόγηση των έργων ΤΠΕ που θα υλοποιηθούν στο ΕΣΠΑ 2014-2020, την τεκμηρίωση της συνάφειάς τους με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και τη διαχειριστική ικανότητα των φορέων του Δημοσίου να αντεπεξέλθουν σε αυτά, πριν από λίγες ημέρες παρουσίασε νέο σχέδιο στρατηγικής για την ψηφιακή πολιτική της χώρας που περιλαμβάνει συνολικά επτά παρεμβάσεις. Το κείμενο, μάλιστα, παραδόθηκε σε ορισμένες πλευρές της αγοράς, γεγονός που επικρίθηκε έντονα από όλους εκείνους που δεν το έχουν λάβει.

Η χώρα, ωστόσο, έχει εξασφαλίσει την αιρεσιμότητα για τα έργα ΤΠΕ του Θεματικού Στόχου 1 (περιλαμβάνει κυρίως έργα τηλεπικοινωνιών). Ωστόσο, και τα έργα αυτά δεν προχώρησαν, κυρίως εξαιτίας της ενδοκυβερνητικής κόντρας μεταξύ του υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και του πρώην υφισταμένου του γ.γ. Επικοινωνιών Δημήτρη Τζώρτζη. Τώρα, ο νέος γ.γ. Επικοινωνιών Βασίλης Μαγκλάρας επιχειρεί την αναθεώρηση του σχεδίου που έχει υποβάλει η χώρα στην Ε.Ε. και δεν αποκλείεται οι κοινοτικές αρχές να άρουν και τη συγκεκριμένη αιρεσιμότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή