Στο μικροσκόπιο της Επ. Ανταγωνισμού η αγορά δημοσίων έργων

Στο μικροσκόπιο της Επ. Ανταγωνισμού η αγορά δημοσίων έργων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ακόμη «καρτέλ εργολάβων», το οποίο νόθευε διαγωνισμούς για δημόσια έργα, εντόπισε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στην υπόθεση εμπλέκονται 12 τεχνικές εταιρείες, οι οποίες φέρεται να συμμετείχαν σε συμφωνία ή εναρμονισμένη πρακτική για τη χειραγώγηση διαγωνισμού που αφορούσε στην «Περιβαλλοντική Αποκατάσταση – Ανάπλαση Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) νομού Πέλλας». Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρόκειται να συνεδριάσει επί του θέματος στις 28 Δεκεμβρίου 2016.

Η αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά δημόσιων έργων ξεκίνησε το 2011, κατόπιν ανώνυμης επιστολής που έλαβε η ανεξάρτητη αρχή σχετικά με ενδείξεις νόθευσης του διαγωνισμού. Η έρευνα της επιτροπής που περιελάμβανε και αιφνιδιαστικούς ελέγχους εντόπισε πρακτικές εκ των προτέρων καθορισμού του αναδόχου, υποβολή προσφορών κάλυψης ή την καταστολή υποβολής προσφορών. Με άλλα λόγια, οι εμπλεκόμενοι συνεννοούνταν από πριν για το ποιος θα πάρει τον διαγωνισμό και υπέβαλαν, ακριβώς για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, εικονικές προσφορές.

Οι επιχειρήσεις που σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμπλέκονται στην υπόθεση είναι οι ακόλουθες: Καρκανιάς Τεχνολογία Περιβάλλοντος Α.Ε., Νιόβη ΑΤΕ, Εργονέτ ΑΤΕ, Εργασις Τεχνική Α.Ε., Δημήτρης Τσεκμεζόγλου και Σία Ε.Ε. (Τεχνική Καβάλας), Λιμενική Ανώνυμη Εργοληπτική Εταιρεία, Μηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε., Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες Α.Ε. (πρώην Ιθάκη Ανώνυμος Τεχνική Κτηματική Εμπορική Εταιρεία), Αξιον Τεχνική Α.Ε., Αίας ΑΤΕ, Ψαρράς ΑΤΕ και Δασκαλούδης Α. Θεοδόσιος. Την ύπαρξη καρτέλ σε διαγωνισμός για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ στη Βόρεια Ελλάδα είχε αποκαλύψει και η «Κ» σε δημοσίευμά της στις 9 Οκτωβρίου 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω υπόθεση αποτελεί την τρίτη κατά σειρά και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα που αφορά σε χειραγώγηση διαγωνισμών στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο των κρατικών προμηθειών και αποτελεί ένδειξη της στόχευσης που έχει θέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή