Απολογήθηκαν Εφραίμ, Αρσένιος για Βατοπέδι

Απολογήθηκαν Εφραίμ, Αρσένιος για Βατοπέδι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις απολογίες του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσενίου από τη Μονή Βατοπεδίου η δίκη με αντικείμενο πράξεις και παραλείψεις για τις ανταλλαγές ακινήτων της με το Δημόσιο εισήλθε στην τελική ευθεία. Ο ηγούμενος Εφραίμ, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα για την υπόθεση των ανταλλαγών, κατά την απολογία του, χθες, αναφέρθηκε σε σειρά στοιχείων και δεδομένων που υποστηρίζουν και συνηγορούν, όπως τόνισε, ότι η λίμνη Βιστωνίδα και παραλίμνιες εκτάσεις της ανήκουν από αιώνες στη Μονή Βατοπεδίου. Υποστήριξε ότι ενήργησαν με την πεποίθηση της ιδιοκτησίας των εκτάσεων αυτών και ό,τι έκαναν το έκαναν με τη βεβαιότητα ότι οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στο Βατοπέδι.

Την ίδια θέση εξέφρασε απολογούμενος στη συνέχεια και ο μοναχός Αρσένιος, παραθέτοντας αναλυτικά την ιστορική διαδρομή των συγκεκριμένων ιδιοκτησιών, φθάνοντας ώς τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα των βυζαντινών αυτοκρατόρων, ενώ και οι δύο τόνισαν πως με τις συμβουλές των νομικών και σε διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο προχώρησαν στις ανταλλαγές των επίμαχων ακινήτων. Αλλωστε, όπως επισήμανε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, για τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της Μονής επί των εκτάσεων που αντηλλάγησαν συμφώνησαν η Ιερή Κοινότητα και το Πατριαρχείο. Και οι δύο επισήμαναν πως η ανταλλαγή ακινήτων υπήρξε πρόταση της κυβερνητικής πλευράς, καθώς δεν υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα για να αποζημιωθεί η Μονή για τις εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας ή άλλες παραλίμνιες περιοχές, ενώ τόνισαν ότι είχαν κατά καιρούς επαφές για το θέμα αυτό με αρμόδιους υπουργούς όλων των κυβερνήσεων. Οι δύο ιερωμένοι έκαναν λόγο «για λάθη», απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις κατηγορίες σε βάρος τους και υπεραμύνθηκαν του νομίμου των ενεργειών τους.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, έχει εκδοθεί σειρά αποφάσεων των αστικών δικαστηρίων που δικαιώνουν τις θέσεις της Μονής. Η ποινική δίκη, ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη και συνεχίζεται στις 15 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή