Τα θεατρικά καμαρίνια έχουν τη ζωή τους

Τα θεατρικά καμαρίνια έχουν τη ζωή τους

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα θεατρικά καμαρίνια έχουν τη δική τους ζωή και ατμόσφαιρα και κυρίως, πολλές ιστορίες να «αφηγηθούν». Η έκθεση του ζωγράφου και σκηνογράφου Πέτρου Ζουμπουλάκη αναβιώνει μια ολόκληρη εποχή. Στην γκαλερί «Αργώ» στο Κολωνάκι εκτίθενται έργα προς τιμήν της αδελφής του, ηθοποιού Βούλας Ζουμπουλάκη (συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από τον θάνατό της) και του συντρόφου της στη ζωή και στην τέχνη Δημήτρη Μυράτ. Στην έκθεση, με τίτλο «Το καμαρίνι», παρουσιάζονται μακέτες σκηνικών και κοστουμιών υπό τη μορφή μικρών πινάκων, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την κοινή πορεία τους, αλλά και μια εγκατάσταση-ανασύσταση του καμαρινιού τους με προσωπικά αντικείμενα του θεατρικού ζευγαριού από το σπίτι τους στο Κολωνάκι, όπως τα σύνεργα μακιγιάζ, οι καθρέφτες, η ρόμπα που φορούσε η Βούλα Ζουμπουλάκη ως Σάρα Μπερνάρ το 1980. Παράλληλα, θα προβληθεί και ένα σύντομο βίντεο με αποσπάσματα από τη ζωή και το έργο τους στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση σε επιμέλεια της Αλεξάνδρας Γρυπάρη, ενώ θα ακούγονται η μουσική και τα τραγούδια που τραγούδησαν. Η Βούλα Ζουμπουλάκη υπήρξε και πολύ καλή υψίφωνος. Ο Πέτρος Ζουμπουλάκης συνεργάστηκε για 25 χρόνια με τον θίασο του ζεύγους στο Θέατρο Αθηνών της οδού Βουκουρεστίου και σκηνογράφησε σημαντικά έργα (Πιραντέλο, Ανούιγ, Μπέρναρντ Σο, Μπρεχτ, Φόκνερ) που υπήρξαν και μεγάλες επιτυχίες τους.

Το πνεύμα της θεατρικής δουλειάς του ζωγράφου και σκηνογράφου είχε περιγράψει στο παρελθόν ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης: «Ο Ζουμπουλάκης χαρακτηρίζεται για την προσωπική, αλλά και ακριβή προσέγγιση στο έργο, και την ικανότητά του όσον αφορά την αποκατάσταση-αναπαράσταση της ιστορικής εικόνας και κάτι περισσότερο. Την υποβολή που δημιουργεί με την ανάπλαση του ιστορικού χώρου ως ενός μέρους της συλλογικής μνήμης».

​​Γκαλερί «Αργώ», Νεοφύτου Δούκα 5. Εως τις 12 Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή