Μετέωρο το ΤΑΙΠΕΔ μέχρις συστάσεως του υπερταμείου

Μετέωρο το ΤΑΙΠΕΔ μέχρις συστάσεως του υπερταμείου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κλυδωνισμούς αναμένεται να συνεχιστεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του υπερταμείου, δηλαδή της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ). Τις τελευταίες δύο εβδομάδες επήλθε ρήγμα στις σχέσεις των τριών –μετά την υπουργοποίηση Πιτσιόρλα– εναπομεινάντων μελών της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Το γεγονός αναμένεται να οδηγήσει σε δυστοκία λήψης αποφάσεων σε μια κρίσιμη συγκυρία για την επίτευξη των στόχων και την τήρηση προθεσμιών. Ειδικά καθώς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για την επικαιροποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Με δεδομένη την ανάγκη να υπάρχει πλειοψηφία τριών μελών θα πρέπει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Λεούσης, η εντεταλμένη σύμβουλος Λίλα Τσιτσογιανοπούλου και το μη εκτελεστικό μέλος Αγγελος Βλάχος να συμφωνούν και να υπερψηφίζουν. Σημειώνεται πως από τα πέντε προβλεπόμενα μέλη από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ έχουν μείνει μόνον τρία. Και δεν είναι νομικά απολύτως ευκρινές εάν μπορούν να τοποθετηθούν νέα πριν από τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΣΠ, το οποίο με βάση τον νόμο 4389 που ψηφίστηκε τον Μάιο είναι το μόνο όργανο που μπορεί να διορίζει διοίκηση στο ΤΑΙΠΕΔ, που αποτελεί πλέον θυγατρική του. Ομως η καθυστέρηση στην ίδρυση και τη λειτουργία της ΕΕΣΠ έχει αφήσει μετέωρο και το ΤΑΙΠΕΔ.

Αποτέλεσμα αυτού είναι και τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, οπότε και ο Αγγελος Βλάχος έθεσε θέμα νομιμοποίησης αυτού και των άλλων δύο μελών του ΤΑΙΠΕΔ να αποφασίσουν για τον διορισμό του νέου προέδρου. Το ζήτημα εξετάσθηκε την Παρασκευή από το εποπτικό συμβούλιο της ΕΕΣΠ, το μόνο όργανό της που έχει συγκροτηθεί. Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Jacques Le Pape και ζήτησε από τον μόνο μέτοχό του, τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ως εκπρόσωπο του ελληνικού Δημοσίου, να τοποθετηθεί και να προτείνει πρόεδρο. Το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο απάντησε πως το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να συνεχίσει ως έχει, προκρίνοντας δηλαδή εμμέσως την προεδροποίηση του Αντ. Λεούση, που είχε τη σύμφωνη γνώμη των δύο από τα τρία μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά επιφυλασσόμενο του δικαιώματός του να παρέμβει όποτε το κρίνει απαραίτητο. Σε κάθε περίπτωση, πολλοί εκτιμούν πως το κύρος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ έχει τουλάχιστον προσώρας, αν μη τι άλλο, υποβαθμιστεί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή