Αντίπαλος της Εθνικής μόνο ο εαυτός της

Αντίπαλος της Εθνικής μόνο ο εαυτός της

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H γνωστοποίηση των πρώτων αντιπάλων της εθνικής ομάδας μπάσκετ στον όμιλο της Φινλανδίας και στην τελική φάση του Ευρωμπάσκετ του 2017 είναι δευτερεύουσας σημασίας, συγκριτικά με τον εντοπισμό και τη συμφωνία του νέου προπονητή της, καθώς και τη συγκρότηση της πληρέστερης δυνατής σύνθεσης από τους διαθέσιμους διεθνείς παίκτες. Η οικοδέσποινα Φινλανδία, η Ισλανδία, η Πολωνία, η Σλοβενία, η χάλκινη Γαλλία του 2013 και η ελληνική ομάδα κληρώθηκαν στον πιο… απομακρυσμένο, γεωγραφικά, όμιλο του Ευρωμπάσκετ, σε σύγκριση με τη διεξαγωγή της τελικής φάσης (16, προημιτελικά, ημιτελικά, τελικός) στη γειτονική Κωνσταντινούπολη.

Ουδεμία εκ των πρώτων αντιπάλων δεν προκαλεί… τρόμο στην εθνική ομάδα, η οποία, όμως, δεν δικαιούται να πιστέψει ότι θα έχει εύκολη αποστολή στο Ελσίνκι και στη «Χάρτβαλ Αρένα» (14.000 θέσεις), αν δεν πραγματοποιήσει πειστικές εμφανίσεις και στοχεύσει στην κατάκτηση, τουλάχιστον, μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων από τις 4 που εξασφαλίζουν την πρόκριση.

Οπως έχει αποδείξει εξάλλου και η πρόσφατη προϊστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στα έξι προηγούμενα χρόνια «ξηρασίας» από σπουδαίες διακρίσεις, το ανυπέρβλητο εμπόδιο προς τα ημιτελικά και το βάθρο των μεταλλίων δεν είχαν… ανυψωθεί στη φάση των ομίλων των μεγάλων διοργανώσεων, αλλά στα νοκ άουτ παιχνίδια που απαιτούσαν καλύτερη ψυχολογική διαχείριση.

Η απουσία διάκρισης σε τρία ευρωπαϊκά, δύο παγκόσμια πρωταθλήματα και σε δύο προολυμπιακά τουρνουά παρομοιάζεται επ’ ακριβώς με την αξεπέραστη «δίψα» του ελληνικού μπάσκετ και γι’ αυτόν τον λόγο, η εθνική ομάδα επιβάλλεται να προχωρήσει με απόλυτη ταπεινότητα σε κάθε βήμα της. Ουσιαστικά, η ελληνική ομάδα χρειάζεται να κάνει πλήρη επανεκκίνηση και να επαναμετρήσει από το… μηδέν τις αγωνιστικές δυνατότητές της, τον σεβασμό που εκπέμπει στον εκάστοτε αντίπαλό της και τις ψυχικές αντοχές που θα έχει, ώστε να θέσει και τον πήχυ των στόχων της στο ανάλογο σημείο. Γιατί, η μετά Διαμαντίδη, Σπανούλη και Ζήση εποχή άρχισε από φέτος, η «σκυτάλη» έχει, ήδη, περάσει στα χέρια των μεγαλύτερων ηλικιακά Μπουρούση και Πρίντεζη, καθώς και των νεότερων Καλάθη, Κουφού, Σλούκα, Αντετοκούνμπο, Παπανικολάου, Μάντζαρη και όποιων άλλων κληθούν από τον νέο τεχνικό, έχοντας καθήκον να ανταποκριθούν.

Ακόμα κι αν χρειαστεί να αγνοήσουν τις όποιες πιέσεις τους ασκηθούν από τις ομάδες τους για ξεκούραση, γιατί το νέο σύστημα της Ευρωλίγκας απαξιώνει τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, οι περισσότεροι Ελληνες διεθνείς πρέπει να σκεφτούν ότι μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, αλλά στο βιογραφικό τους υπάρχει… κενό στις διακρίσεις με τη φανέλα της Εθνικής.

Ειδικό χειρισμό θα χρειαστεί και η άδεια του Γιάννη Αντετοκούνμπο από τους Μιλγουόκι Μπακς, επειδή οι Αμερικανοί υποτιμούν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, συγκριτικά με τους Ολυμπιακούς και τα παγκόσμια και ο σταρ των 100 εκατ. δολ. πρέπει να τους πείσει εκ νέου για την αναγκαιότητα της παρουσίας του στην Εθνική.

Κομβικό σημείο θα είναι ο νέος προπονητής, που θα γίνει γνωστός μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ η Εθνική θα παίξει με την Ισλανδία (31/8) και θα ακολουθήσουν τα παιχνίδια με Γαλλία (2/9), Σλοβενία (3/9), Φινλανδία (5/9) και Πολωνία (6/9).

Nέα ήττα ο ΠΑΟΚ

Την τρίτη συνεχόμενη ήττα (τέταρτη συνολικά) του γνώρισε χθες ο ΠΑΟΚ με 67 – 62 από την Ολντενμπουργκ στο Τσάμπιονς Λιγκ της FIBA. Η γερμανική ομάδα παίζοντας στην έδρα της έτρεξε ένα σερί 7 – 0 και πήρε το ματς δείχνοντας ότι ο Δικέφαλος του Βορρά (υπέπεσε σε 23 λάθη) αδυνατεί να διαχειριστεί τις λεπτές ισορροπίες ενός αγώνα μία φορά ακόμη, παρά την υπερπροσπάθεια του Μπράιαντ στο τέλος. Τα δεκάλεπτα: 11 – 24, 27 – 33, 48 – 51, 67 – 62.

• Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ, Κένι Γκάμπριελ, που έπαιξε στο Ρέθυμνο πριν από τρία χρόνια και τώρα αγωνίζεται στη Λοκομοτίβ Κούμπαν, αλλά μπορεί να διακόψει το συμβόλαιό του, είναι ο βασικός υποψήφιος του Παναθηναϊκού Superfoods για την αντικατάσταση του Τζέιμς Γκιστ.

• Σήμερα, ο Αρης (χωρίς τον Μαρμπλ) θα αντιμετωπίσει τους Φράπορτ Σκαϊλάινερς (21.00) στη Γερμανία για τον πρώτο όμιλο, ενώ η ΑΕΚ θα υποδεχθεί στο ΟΑΚΑ (19.00) την Παρτιζάν για τον πέμπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή