Επιστροφή στην κερδοφορία για τη Lamda Development το εννεάμηνο

Επιστροφή στην κερδοφορία για τη Lamda Development το εννεάμηνο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνεται και φέτος η ανθεκτικότητα του κλάδου των εμπορικών κέντρων στην πτώση της κατανάλωσης και την οικονομική κρίση, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία εννεαμήνου του ομίλου της Lamda Development, η οποία διαχειρίζεται τρία από τα μεγαλύτερα κέντρα της χώρας, το Athens Mall και Golden Hall στο Μαρούσι, αλλά και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Σε ενοποιημένο επίπεδο, η Lamda Development εμφάνισε καθαρά κέρδη της τάξεως του 0,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 19,1 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο εννεάμηνο του προηγούμενου έτους. Η θεαματική βελτίωση των αποτελεσμάτων αποδίδεται στη σημαντική μείωση κατά το ποσό των 19,5 εκατ. ευρώ των ζημιών από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου, συγκριτικά με το περυσινό εννεάμηνο, σε μια ένδειξη της βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων.

Παράλληλα, η εισηγμένη κατέγραψε και αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας των τριών εμπορικών κέντρων κατά 6,7% σε ετήσια βάση, καθώς τα κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων) ανήλθαν φέτος σε 32 εκατ. ευρώ, έναντι 30 εκατ. ευρώ πέρυσι. Συνολικά, τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου προ αποτιμήσεων ανήλθαν σε 26,7 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,7% σε σχέση με το εννεάμηνο του προηγούμενου έτους.

Οσον αφορά τις επιμέρους επιδόσεις των εμπορικών κέντρων, η Lamda Development ανέφερε ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων αυξήθηκε κατά 4,8% σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο, ενώ άνοδο της τάξεως του 2,1% σημείωσε και η επισκεψιμότητα. Η πληρότητα προσεγγίζει το 99%. Ειδικότερα, η λειτουργική κερδοφορία του The Mall Athens ανήλθε σε 19,5 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 7,7%, καθώς ο τζίρος των καταστημάτων αυξήθηκε κατά 3,1%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών κατά 2,2%. Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη στο Mediterranean Cosmos της Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν κατά 3,9%, σε 10,6 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο κέντρο αυξήθηκε κατά 5,2%, ενώ οι επισκέπτες ήταν περισσότεροι σε ποσοστό 1,4% από το περυσινό εννεάμηνο. Σημειωτέον ότι το κέντρο είναι μισθωμένο σε ποσοστό 100%. Στο Golden Hall, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 8,4% σε 11,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων σημείωσε άνοδο κατά 6,7% και οι επισκέπτες αυξήθηκαν σε ποσοστό 3,6%.

Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο διάστημα, η διοίκηση της εισηγμένης προσανατολίζεται στη δημιουργία νέας αυτόνομης εταιρείας, στην οποία πρόκειται να ενταχθούν τα εμπορικά κέντρα της. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επενδυτών στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, καθώς μέσω μιας αυτούσιας θυγατρικής θα είναι ευκολότερη η τοποθέτηση κεφαλαίων. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα προκύψει και μεγιστοποίηση της αξίας των συγκεκριμένων ακινήτων, καθώς θα είναι πιο ξεκάθαρη η υπεραξία που παράγουν για τους επενδυτές. Μέσω μιας τέτοιας «διάσπασης» καθίσταται ευκολότερη η πρόσβαση των επενδυτών, ώστε ο καθένας να μπορεί να «βρει αυτό που θέλει» εντός του ομίλου της Lamda Development. Σε πρώτη φάση, το νέο «όχημα» θα είναι μια απλή εταιρεία, ενώ μεταγενέστερα είναι πιθανό να μετεξελιχθεί σε μια ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή