Ασκήσεις ψυχραιμίας και επικρίσεις από τον Μουζάλα

Ασκήσεις ψυχραιμίας και επικρίσεις από τον Μουζάλα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να καθησυχάσει τα πνεύματα μετά το τραγικό δυστύχημα στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο προσπάθησε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, αναφέροντας ότι «από τον Δεκέμβριο ελπίζουμε να έχουμε 100 με 200 επαναπροωθήσεις την εβδομάδα». Ωστόσο η κατάσταση στα ελληνικά νησιά, όπου την τελευταία εβδομάδα έφθασαν ακόμα 784 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) βρίσκεται στο όριο, με τους κατοίκους να επιμένουν στην άμεση απομάκρυνση όλων των προσφύγων και μεταναστών. «Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, άνθρωποι που έχουν διαπράξει εγκλήματα κυκλοφορούν ελεύθεροι στα νησιά. Εχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας ότι μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση», τονίζει επιχειρηματίας από τη Χίο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην «Κ», περιγράφοντας το κλίμα ειδικά στη Χίο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, «ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αν οι νεκροί ήταν Ελληνες, στα νησιά θα είχαμε εμφύλιο».

Συνθήκες διαβίωσης

Επιβάλλεται η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά, ανεξάρτητα από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, τονίζει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» (σ.σ. δραστηριοποιείται στη Μόρια όπως και σε πολλούς ακόμα καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα). Τραγικά περιστατικά σαν το χθεσινό αναδεικνύουν για ακόμα μια φορά τις ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης υπό τις οποίες ζουν οι άνθρωποι που έφτασαν στη χώρα μας ως πρόσφυγες και μετανάστες.

«Χώροι φιλοξενίας χωρίς επίσημο καθεστώς και κανονισμούς λειτουργίας, ακατάλληλοι για χειμερινή διαβίωση και με ελλιπείς παρεχόμενες υπηρεσίες για τους διαβιούντες σε αυτές. Στα νησιά, συνέπεια της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν επί μήνες σε δομές που έχουν προ πολλού ξεπεράσει τη χωρητικότητά τους», περιγράφουν τις υποτιθέμενες δομές φιλοξενίας στα νησιά οι «Γιατροί του Κόσμου». «Καλούμε τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης και ασφαλείας εντός των κέντρων φιλοξενίας σε όλη τη χώρα και ιδίως στα νησιά».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χθες από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σεβαστάκη, κάλεσε τους νησιώτες να επιστρέψουν στη συμπεριφορά που έδειξαν πέρυσι, προκειμένου να αποφύγουμε να ζήσουμε τα ίδια περιστατικά. Ουσιαστικά επανέλαβε ότι η άμεση μεταφορά όσων βρίσκονται στα νησιά θα σήμαινε αυτόματα την κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και την αύξηση των προσφυγικών ροών στα νησιά.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής χθες ζήτησε «ψυχραιμία από τους κατοίκους των νησιών» και «ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου από τα κράτη-μέλη» για να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Αίτημα σε εταίρους

Παράλληλα απηύθυνε αίτημα προς τους Ευρωπαίους εταίρους να επανεξεταστεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης «για δυνατότητα μεταφοράς αιτούντων άσυλο από τα νησιά σε προκαθορισμένα κλειστά κέντρα της ενδοχώρας, χωρίς να εκπίπτουν της συμφωνίας». Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος μίλησε χθες για άνοιγμα των πυλών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία, έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τη μεταφορά στην ενδοχώρα όσων βρίσκονται στα νησιά. Οπως έχει αναφέρει, όσοι επιστρέφουν στην Τουρκία πρέπει να προέρχονται από τα νησιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή