Πρόβα προεδρικών οι κάλπες στη Γαλλία

Πρόβα προεδρικών οι κάλπες στη Γαλλία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις σημερινές κάλπες στη Γαλλία θα προκύψει ο υποψήφιος που θα εκπροσωπήσει τον συντηρητικό και κεντρώο χώρο στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου/Μαΐου 2017. Η επιλογή ανάμεσα στον οπαδό της «θεραπείας σοκ», Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος επεκράτησε στον πρώτο γύρο, ή στον πιο ήπιο κεντροδεξιό Αλέν Ζιπέ αφορά το σύνολο του γαλλικού πληθυσμού, καθώς γύρω από τον αποψινό νικητή αναμένεται να συσπειρωθεί το «αντι-Λεπέν» μέτωπο στην τελική αναμέτρηση της 7ης Μαΐου.

Εξαιρώντας το ενδεχόμενο σοβαρών ανατροπών επί τα βελτίω στον σπαρασσόμενο κεντροαριστερό χώρο, θεωρείται ότι ουσιαστικά σήμερα οι Γάλλοι επιλέγουν πρόεδρο. Εύλογα, λοιπόν, η αναμέτρηση είναι ανοικτή και σε μη μέλη των συντηρητικών Les Republicains – από την προσέλευση των οποίων μπορεί να κριθεί το αποτέλεσμα.

Το πρόγραμμα του Φρανσουά Φιγιόν συνδυάζει μία πρωτοφανή για τα γαλλικά δεδομένα νεοφιλελεύθερη δέσμη μέτρων στο οικονομικό πεδίο με έναν βαθύτατο συντηρητισμό στο κοινωνικό πεδίο. Οι υποσχέσεις για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 500.000, η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, η αύξηση του χρόνου εργασίας χωρίς αύξηση αποδοχών, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων και η κατάργηση του φόρου μεγάλης περιουσίας, μαζί με τις εξαγγελίες για επαναφορά της στολής στα σχολεία, η απαγόρευση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σε ζευγάρια του ιδίου φύλου, τα αυστηρά όρια στη μετανάστευση και η επιμονή στη χριστιανική ταυτότητα της Γαλλίας βρίσκουν μεγάλη απήχηση στον κεντρικό κορμό των δεξιών ψηφοφόρων. Στον πρώτο γύρο χάρισαν τη νίκη στον Φιγιόν κυρίως άνδρες, κάτοικοι της υπαίθρου και ανήκοντες στα ανώτερα ή ανώτατα εισοδηματικά στρώματα. Σήμερα, σε αυτούς αναμένεται να προστεθούν και οι ψηφοφόροι του ηττημένου Νικολά Σαρκοζί, έπειτα από προτροπή του.

Μόνο μια ευρύτατη κινητοποίηση ψηφοφόρων εκτός του σκληρού πυρήνα του κόμματος θα μπορούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου υπέρ του Αλέν Ζιπέ. Αλλιώς, στις 7 Μαΐου, οι Γάλλοι θα κριθούν να επιλέξουν ανάμεσα στις «πρωτόγνωρης αγριότητας» προτάσεις του Φιγιόν (ο χαρακτηρισμός ανήκει στον Ζιπέ) και στον καθησυχαστικό πατερναλισμό της Μαρίν Λεπέν. Σε μια τέτοια αναμέτρηση, θα ήταν λάθος να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα ως προδιαγεγραμμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή