Μουζάλας: Θα επιβάλουμε τις λύσεις

Μουζάλας: Θα επιβάλουμε τις λύσεις

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Χίο για το θέμα της δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών, ενώ οι συνθήκες για τους εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες και την τοπική κοινωνία επιδεινώνονται διαρκώς. Από χθες, 800 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε αίθουσες δημόσιων κτιρίων της Χίου, αφού πλημμύρισε ο καταυλισμός της Σούδας όπου οι συνθήκες παραμονής ήταν έτσι κι αλλιώς δύσκολες. Ταυτόχρονα, μέσα στο Σαββατοκύριακο ακόμη 268 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα νησιά του Αιγαίου.

Το δημοτικό συμβούλιο Χίου σε συνεδρίασή του απέρριψε κατά πλειοψηφία τις κυβερνητικές προτάσεις για δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ στη Χίο –ώστε να καταργηθεί η Σούδα– αλλά και τη λειτουργία κλειστού κέντρου για πρόσφυγες και μετανάστες στο Μερσινίδι. Αντιθέτως ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με τη μεταφορά μεγάλου αριθμού μεταναστών στην ενδοχώρα. Ωστόσο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ διευκρίνισε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στον σχεδιασμό του, παρά τις αντιδράσεις. «Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε κλίμα συναίνεσης, αλλά από ένα σημείο και μετά δεν μπορεί παρά να επιβάλλουμε τις λύσεις». Οσον αφορά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να μη γίνει νέο κέντρο φιλοξενίας, ο κ. Μουζάλας εμφανίστηκε αποφασισμένος. «Η κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί, δηλαδή να δημιουργηθούν στα νησιά καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Στη Χίο, για παράδειγμα, σημαίνει καινούργιο camp και χώρος κράτησης. Θα αναζητήσουμε χώρους και δεν θα αναζητήσουμε κατ’ ανάγκην τη συμφωνία του δήμου», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ο λαός της Χίου θα καταλάβει. Ο κ. Μουζάλας άλλωστε εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία κέντρων κράτησης σε όλα τα νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω) για τους παραβατικούς μετανάστες.

Οσον αφορά τη μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες για το άσυλο, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι οι διαδικασίες είναι αργές και σημείωσε ότι η Ε.Ε. είχε υποσχεθεί 400 άτομα και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) έχει στείλει 40.

Χθες ο κ. Μουζάλας πραγματοποίησε επαφές στη Γερμανία, προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης ασύλου, στο πλαίσιο του σεβασμού του δικαίου και των κανόνων της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες.

Πορεία στη Λέσβο

Στη Λέσβο, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της Μυτιλήνης, ζητώντας να τους δοθεί η δυνατότητα να φύγουν από το νησί, καταγγέλλοντας τις συνθήκες στο hotspot στη Μόρια. Επικεφαλής της πορείας ήταν παιδιά που κρατούσαν φωτογραφίες του εξάχρονου που έχασε τη ζωή του την προηγούμενη εβδομάδα από την έκρηξη γκαζιού μέσα στη σκηνή όπου διέμενε και του τρίχρονου αδελφού του που νοσηλεύεται. Σε ανακοίνωσή τους χθες 23 οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών –μεταξύ αυτών και το SolidarityNow– τονίζουν ότι το δυστύχημα στη Μόρια δεν έγινε «την κακιά στιγμή που μπορεί να συμβεί στον καθένα», όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αφορά τις συνθήκες διαβίωσης σε χώρο ευθύνης του κράτους, το οποίο οφείλει να τηρεί συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας. «Ομως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν ενδιαφέρθηκε να καταρτίσει σε κανένα καταυλισμό, στα νησιά, αλλά και στην ενδοχώρα κανονισμό λειτουργίας», αναφέρουν και ζητούν την άμεση απόδοση ποινικών ευθυνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή