Σε ιδιώτες το 75% του ΔΑΑ έως τον Μάρτιο

Σε ιδιώτες το 75% του ΔΑΑ έως τον Μάρτιο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) έως τον Μάρτιο προβλέπει το σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές (Supplementary MoU), με το οποίο θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Επιπλέον η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση της πρόσφατα ψηφισθείσας νομοθεσίας για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε να θεραπευτούν οι ενστάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνονται στην έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report) του Οκτωβρίου.

25% η συμμετοχή Δημοσίου

Το Δημόσιο θα περιορίσει έτσι τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΑΑ από 55% σήμερα στο 25% και οι ιδιώτες θα αυξήσουν τη θέση τους στο 75%. Μέτοχοι του ΔΑΑ είναι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο (25%), το ΤΑΙΠΕΔ (30%), οι Avi Alliance GmbH (26,7%) και Avi Alliance Capital GmbH (13,3%) –αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments– και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%). Εφόσον προχωρήσει η πώληση του 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο ελληνικό Δημόσιο θα απομείνει το 25%, το οποίο ορισμένες πληροφορίες χαρακτηρίζουν ως υποψήφια συμμετοχή προς μεταφορά στο υπερταμείο για περεταίρω αξιοποίηση.

H εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών συστάθηκε το 1996 με σκοπό την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» επί 30 χρόνια, βάσει της σχετικής σύμβασης παραχώρησης που λήγει το 2026. Ηδη όμως ολοκληρώνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του ΔΑΑ και οριστικοποιούνται τα απαραίτητα νομικά κείμενα για την επέκταση κατά 20 χρόνια (έως το 2046) της σύμβασης παραχώρησης. Η παράταση, εκτός από το εφάπαξ τίμημα που αναμένεται να φέρει στα Ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ (κάτοχο του δικαιώματος επέκτασης της σύμβασης), εκτιμάται πως θα ενισχύσει σημαντικά την αξία και την ελκυστικότητα της εταιρείας.

Επιβατική κίνηση ρεκόρ

Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ακολουθεί έντονα αυξητική τάση τα τελευταία έτη, με τη φετινή χρονιά να αναμένεται να αποτελέσει και πάλι ρεκόρ. Κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016, η επιβατική κίνηση έφθασε τα 17,3 εκατομμύρια άτομα, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση 10,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση σημείωσαν αύξηση της τάξης του 12,1% και 9,5%, αντίστοιχα. Οσον αφορά στην εθνικότητα των επιβατών, οι Ελληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν άνοδο της τάξης του 15% και οι ξένοι 8%. Ετσι η κίνηση φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 18,1 εκατ. επιβάτες του 2015 (+19% σε σχέση με το 2014), τα οποία αποτέλεσαν επίσης ρεκόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή