Βέλη Θάνου στους αντιδρώντες

Βέλη Θάνου στους αντιδρώντες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνεται το χάσμα ανάμεσα σε ηγετικούς παράγοντες της Δικαιοσύνης και στην πλειονότητα του δικαστικού σώματος, με αφορμή την ίδρυση νεοσύστατης δικαστικής ένωσης με την επωνυμία «Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων», για τη συγκρότηση της οποίας έχουν υπογράψει 40 ανώτατοι και ανώτεροι δικαστές με πρώτη την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Η ίδρυση της ενώσεως αυτής έχει καταγγελθεί δημόσια ως «διασπαστική κίνηση» από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) που είναι η μεγαλύτερη δικαστική ένωση με 3.000 μέλη, της οποίας ηγήθηκε στο παρελθόν ως πρόεδρος και η κ. Βασιλική Θάνου. Οι αντιδράσεις για την ίδρυσή της και οι αποδιδόμενες σε αυτήν στοχεύσεις αναμένεται να εκφραστούν και κατά την ετήσια γενική συνέλευση της ΕΔΕ στις 10 Δεκεμβρίου, όμως το θέμα ετέθη και κατά την πρόσφατη ετήσια συνέλευση της Ενώσεως Εισαγγελέων, προκαλώντας αντιπαραθέσεις, ενώ θέση έλαβε δημόσια και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, υποστηρίζοντας πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να συνιστά σωματεία και ενώσεις, κάλεσε όμως τους δικαστές «να είναι δικαστές και όταν δικάζουν και όταν συνδικαλίζονται».

Οι αντιδράσεις που κορυφώθηκαν προχθές με κοινή επιστολή τεσσάρων ανώτατων δικαστικών οι οποίοι διετέλεσαν στο παρελθόν πρόεδροι, προκάλεσαν την απάντηση της ίδιας της προέδρου του Αρείου Πάγου. Η κ. Θάνου με ανακοίνωσή της απαντά στους διατελέσαντες προέδρους των δικαστικών ενώσεων, υπενθυμίζοντας ότι κάποιοι από αυτούς υπήρξαν μέλη μιας δικαστικής ενώσεως ανωτάτων που έχει πάψει προ πολλού να υφίσταται, αναφέροντας γεγονότα περασμένων δεκαετιών. Μέμφεται όσους αντιδρούν στην ίδρυση της νέας ένωσης, που πολλοί αποδίδουν σε δική της πρωτοβουλία και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, «θεωρώ ότι δικαιούμαι απευθυνόμενη προς όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να καλέσω να επικρατήσουν η ευπρέπεια και η αυτοσυγκράτηση την οποία ο δικαστής επιβάλλεται να διαθέτει, καθώς και η ενότητα και συνεργασία μεταξύ όλων των δικαστικών ενώσεων».

Πάντως, στην καινούργια ένωση δεν έχει υπογράψει κανένας από τους ανώτατους εισαγγελικούς λειτουργούς, ούτε η εισαγγελέας του Α.Π., ενώ οι ανώτατοι δικαστικοί που έχουν υπογράψει για την ίδρυσή της ανήκουν κυρίως σε εκείνους που προήχθησαν την τελευταία διετία στις θέσεις που σήμερα κατέχουν.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που προκαλεί τις αντιδράσεις δεν είναι το γεγονός ότι μία νέα δικαστική ένωση δημιουργήθηκε, αλλά οι αιτιάσεις που προβλήθηκαν και δημόσια -στην ετήσια συνέλευση των εισαγγελέων- από τον κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη, πρόεδρο της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, που απέδωσε στο εγχείρημα σκοπιμότητα να πληγεί η ΕΔΕ, η οποία, όπως είπε, τελευταία έχει αντιταχθεί σε πρωτοβουλίες ηγετικών παραγόντων της Δικαιοσύνης, όπως η παράταση του ορίου ηλικίας τους μετά τα 67 παρά τη ρητή απαγόρευση του Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή