ΑΓΟΡΑ

Oι σοκολατίνες των Αθηνών

Κείμενο: ΝΤΙΑΝΑ ΚΑΡΤΣΑΓΚΟΥΛΗ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΡΕΝΤΟΥΛΑΣ

Φωτογραφίες: ΆΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΡΕΠΟΡΤΑΖ, Foodie Guide

Οι κλασικές, οι sugar free και οι μοντέρνες.

Φύσις

Η ομώνυμη πάστα είναι φτιαγμένη με μους σοκολάτας μπίτερ, μπισκουί από ακατέργαστο βιολογικό κακάο και καλύπτεται με γλάσο. Ελαφριά σοκολατίνα, αέρινη και κακαουδένια. Μία ακόμη νόστιμη επιλογή από το ζαχαροπλαστείο που είναι γνωστό για τα γλυκά με βιολογικά προϊόντα, αλλά και για τις επιλογές χωρίς ζάχαρη ή γλουτένη. Τιμή: 2,60€/τμχ.

Ντ. Κ.

Λ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210-60.90.740 / Λ. Κηφισίας 98, Μαρούσι, τηλ. 211-40.69.267.

Ηπειρώτισσα

Πήγαμε το βράδυ, οπότε οι επιλογές ήταν περιορισμένες, αφού το δημοφιλές deli-ζαχαροπλαστείο ξεπουλάει καθημερινά. Πετύχαμε όμως τη σοκολατίνα τους «Bitter delight». Καλοδουλεμένη μους μπίτερ, λεπτό παντεσπάνι στη βάση και γυαλιστερό γλάσο για επικάλυψη. Απλή, τεχνικώς άρτια και χορταστική. Τα φύλλα χρυσού στην επιφάνεια δίνουν έναν τόνο πολυτέλειας. Υπάρχει και η γάλακτος, με φεγιεντίνη. Τιμή: 3,90€/τμχ. Ντ. Κ.  

Λ. Βάρης Κορωπίου 32, Βούλα, Τ/210-89.53.929.

Désiré

Δεν είναι ότι οι γεύσεις είναι καλές (που είναι), είναι ότι όσες φορές έχω πάρει γλυκά από το παλαιό ζαχαροπλαστείο της Δημοκρίτου (από το 1962 παρακαλώ!) είναι φρε-σκό-τα-τα. Κάτι που δυστυχώς δεν είναι ο κανόνας παντού. Ποικιλία μεγάλη δεν έχει στην κατηγορία «σοκολατίνες». Μια σεράνο (θα ασχοληθούμε σε άλλο τεύχος με δαύτες) και μια ανάλαφρη, πιο μοντέρνα πάστα εκπροσωπούν το είδος. Ανάλαφρη η τελευταία, ναι, με λίγο «ψωμί» και μπόλικη γλυκιά μους με νότες καφέ – βάζουν άραγε κάποιο λικέρ ή η σοκολάτα που χρησιμοποιούν έχει... από φυσικού της αυτή τη νόστιμη χροιά; Το βούτηγμα σε λεπτή, πικρούτσικη γκανάς και το πασπαλιστό κακάο του γαρνιρίσματος κοντράρει τη γλύκα της πάστας. Το αποτέλεσμα ισορροπημένο. Τιμή: 3€/τμχ. Αγγ. Ρ. 

Δημοκρίτου 6, Κολωνάκι, Τ/210-36.32.333.

image

Ελληνικόν

Παίρνω πάντα την ντεμοντέ. Μεγάλη, ορθογώνια, χαμηλή, με νοστιμότατη επικάλυψη από σοκολατένιο φοντάν που σπας με το κουτάλι για να εισχωρήσεις στο κλασικό εσωτερικό της: μπόλικο παντεσπάνι, καλοσιροπιασμένο όμως, κρέμα σοκολάτας που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε κρέμα κατσαρόλας και μπαβαρουάζ. Ρουαγιάλ γλύκισμα από ένα ζαχαροπλαστείο που κλείνει φέτος 70 χρόνια ζωής. Τιμή: 3€/τμχ. Αγγ. Ρ. 

Πατριάρχου Ιωακείμ 26, Κολωνάκι, Τ/210-36.01.858, 25ης Μαρτίου 71, Νέο Ψυχικό, Τ/210-67.53.388, Ελ. Βενιζέλου 59, Νέα Ερυθραία, Τ/210-80.74.512. 

Ανεμώνη

All time classic η απλή σοκολατίνα, κομπλέ και με το κερασάκι γλασέ στην κορυφή. Στιβαρή, με παντεσπάνι και κρέμα κακάο. Επικάλυψη γκανάς. Πολύ καλή η σχέση ποιότητας-τιμής από ένα ζαχαροπλαστείο- σήμα κατατεθέν στη Γλυφάδα. Τιμή: 2,90€/τμχ. Ντ. Κ. 

Αρτέμιδος 6, Γλυφάδα, Τ/210-89.48.631.

Nouvelle Patisserie

Η γοητεία της απλότητας: Μους σοκολάτας μπίτερ (61% κακάο) με σοκολατένιο παντεσπάνι σιροπιασμένο. Ούτε επικάλυψη, ούτε τρούφα, ούτε τίποτα. Η σπεσιαλιτέ του καταστήματος που μετράει 35 χρόνια –όσα και τα χρόνια του Nouvelle Patisserie– είναι από τις πιο διάσημες της Αθήνας και δικαίως. Τιμή: 4€/τμχ. Ντ. Κ.

Λ. Αμφιθέας 168, Παναγίτσα, Παλαιό Φάληρο, 210-98.33.096

image

Fresh: η gluten free επιλογή

Σαν μικρό ιγκλού καλυμμένο με ψιλή τρούφα είναι η… ελεύθερη γλουτένης σοκολατίνα του Fresh. Δεν της λείπει τίποτα. Πυκνή μους (όχι «στόκος»), πλούσια και όσο πρέπει πικρή, δηλαδή όχι τόσο που να εμποδίσει τους λάτρεις των πιο γλυκών γεύσεων να την απολαύσουν. Ελάχιστο παντεσπάνι στη βάση. Φέρει ταμπελάκι «Ι am gluten free». Εχει και άλλες σοκολατίνες η γνωστή αλυσίδα, δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Σταθερή αξία η σούπερ έξτρα μπίτερ. Τιμή: 3,10€/τμχ. Αγγ. Ρ. 

Λ. Αλεξιουπόλεως 54, T/210-99.60.065, Λ. Συγγρού 96, Αθήνα, Τ/211-41.12.633, Κριεζώτου 12, Κολωνάκι, Τ/210-36.42.948, Πατριάρχου Ιωακείμ 9, Τ/210-72.93.453, Κύπρου 80, Γλυφάδα, Τ/210-89.49.295, Λ. Κηφισίας 162, Ψυχικό, Τ/210-67.53.802, και αλλού.

image

Pastry Family

Δεν είναι δύο απλές σοκολατίνες· είναι ΟΙ σοκολατίνες. Εδώ δεν χρειάζεται να είναι κανείς γνώστης ούτε να αγαπάει τη σοκολάτα ώστε να εκτιμήσει την ποιότητά τους. Από την πρώτη κουταλιά καταλαβαίνει τη διαφορά. Αγαπημένη μου η λεγόμενη σεμιφρέντο. Καλοδουλεμένη, αφράτη, χωρίς όμως να είναι αφρός ούτε να παραπέμπει σε σαντιγί, έχει μια βαρύτητα. Σου μένει: το εξαιρετικό κακάο της διακόσμησης. Δεν σου μένει, παρόλο που τον εμπεριέχει: ο εσπρέσο στην κρέμα σοκολάτας. Η δεύτερη επιλογή, εξίσου υπέροχη, η μπίτερ. Με Valrhona Guanaja 70% κακάο στην κρέμα αλλά και στην γκανάς της επικάλυψης. Γκανάς και όχι γλάσο, έχει μεγάλη διαφορά. Τιμή: 4€/τμχ. Ντ. Κ.

Ριζάρη 19, Αθήνα Τ/210-72.10.987, 72.35.090, Κηφισίας 244, Κηφισιά, Τ/210-80.82.897, 80.13.994.

Τop Choice!

image

Sweet Αlchemy

Κι εκεί που νομίζεις ότι ο Παρλιάρος τις σνομπάρει και φτιάχνει μόνο κρεμέ σοκολάτας, μεταμοντέρνες μους με συνδυασμούς ποτών, φρούτων, ξηρών καρπών, με καινούργιες υφές και όψεις, και κάθε είδους σοκολατογλύκισμα σε ποτήρι, εφευρίσκει τη νέα σοκολατίνα (έτσι τη λέει ο ίδιος), ξαναφέρνει στη μόδα τη σεράνο, φτιάχνει και την κλασική όπως θα ’πρεπε να είναι. Μπορεί να τις πετύχετε (η κολεξιόν αλλάζει συνεχώς και η ζήτηση δεν αφήνει και πολλά γλυκά να στέκονται στην οριζόντια βιτρίνα), εγώ πάλι δεν τις βρήκα την τελευταία φορά που επισκέφτηκα το μαγαζί του. Πήρα όμως μια θεσπέσια σοκολατίνα που ακροβατούσε ανάμεσα στο πικρό και το γλυκό, με καρδιά χειροποίητης πραλίνας που μοσχοβολούσε καλής ποιότητας καλοκαβουρδισμένο φουντούκι και περιείχε επίσης τραγανές νιφάδες φεγιεντίνης (είδος βάφλας). Βάση από φουντούκι, σοκολατένιο μπισκότο ως επιστέγασμα. Η πάστα είναι μικρή, στρογγυλή, με διάμετρο 7 εκ., αλλά πλήρης. Δυναμίτης. Τιμή: 4€/τμχ. Αγγ. Ρ. 

Ηροδότου 24, Κολωνάκι, T/210-72.40.205.

Παπασπύρου

Ρουαγιάλ όνομα και πράγμα: μους σοκολάτας γάλακτος με γκοφρέτα με καρύδι και στολισμένη με φύλλα χρυσού. Πρωτότυπη, ελαφριά και με ωραίο κακάο. Αν είστε της μπίτερ, υπάρχει και η ομώνυμη, στρογγυλή σοκολατίνα (η ρουαγιάλ είναι μακρόστενη) που είναι πιο κλασική, με γλάσο. Τιμή: 3,20€/τμχ. Ντ. Κ. 

Αγ. Τριάδος και Ν. Ζίχνης 15, Αχαρναί, Τ/210-24.09.235, Πανόρμου 19, Αμπελόκηποι, Τ/210-64.24.528, Τατοΐου 100 και Κολοκοτρώνη 29, Κηφισιά, Τ/210-62.04.836, Αγ. Παρασκευής 115, Χαλάνδρι, Τ/210-68.42.278.

Despina

Στρογγυλή, γάλακτος, γλυκιά. Με δυο λογιών κρέμες στο εσωτερικό της, η μία σαν μπαβαρουάζ, η δεύτερη μους. Ενα λεπτό, απειροελάχιστο παντεσπάνι στο κέντρο ως διαχωριστικό. Φρεσκότατη και ενδιαφέρουσα, κι ας είμαι της μπίτερ σχολής. Τιμή: 3,80€/τμχ. Αγγ. Ρ. 

Λ. Πεντέλης 54, Βριλήσσια, Τ/210-60.95.178, Κ. Παλαιολόγου 8, Ν. Σμύρνη, Τ/210-93.52.442, Μεσογείων 378, Αγ. Παρασκευή, Τ/210-60.10.668, Π. Ιωακείμ 56, Κολωνάκι, Τ/210-72.95.582, Πλ. Αγίας Σοφίας, Β. Γεωργίου 83Α, Γλυφάδα, Τ/210-96.80.757 και αλλού.

Κωνσταντινίδης

Μία μόνο η επιλογή για σοκολατίνα σε ένα κατάστημα όπου η ποικιλία των γλυκών είναι εντυπωσιακή. Αν είναι όμως καλή, μία επιλογή αρκεί. Και είναι καλή. Το κόνσεπτ απλό, κλασικό και τελικά επιτυχημένο: λεπτό παντεσπάνι εναλλάξ με σοκολατένια κρέμα και στην επιφάνεια γκανάς, που δεν καλύπτει τα πλαϊνά. Ετσι, δεν σε ξελιγώνει και φαίνονται και οι στρώσεις της πάστας. Τιμή: 3,40€/τμχ. Ντ. Κ.  

Λ. Μεσογείων 368, Αγ. Παρασκευή, Τ/210-60.82.220, Λ. Κηφισίας 129, Αμπελόκηποι, Τ/210-69.82.601, Λ. Πεντέλης 72, Χαλάνδρι, Τ/210-68.28.502 και αλλού.

Ζάχαρη στην άκρη

Ενα μικρό, χαριτωμένο ζαχαροπλαστείο πάνω σε πολυσύχναστη λεωφόρο της Ανω Γλυφάδας, όπου μπορεί κανείς να βρει πολλά μαγαζιά-διαμάντια. Εδώ βρήκαμε την ομώνυμη σοκολατίνα με κρέμα μπίτερ, παντεσπάνι χωρίς αλεύρι, αλλά με πούδρα αμυγδάλου, και επικάλυψη από γλάσο σοκολάτας γάλακτος. Μεγάλη σε μέγεθος, για σοκολατομανείς ή για να τη μοιραστούν δύο. Δοκιμάζουμε επίσης την μπίτερ και τη γάλακτος. Τιμή: 2,50€/τμχ. Ντ. Κ.

Γούναρη 192, Ανω Γλυφάδα, Τ/210-96.03.357.

Κοσμικόν

Τα ποντικάκια εξαιρετικά, αλλά και οι άλλες δύο σοκολατίνες πολύ καλές. Η μπίτερ πιο στιβαρή και με πλούσια γεύση, ενώ αγαπημένη μου είναι εκείνη με την κρέμα κατσαρόλας που γύρω-γύρω έχει τρούφα. Ωραίες επιλογές σε πολύ καλή τιμή. Τιμή: 2,30€/τμχ. Ντ. Κ.   

Χρ. Σμύρνης 69, Αγ. Ελευθέριος, Αθήνα, Τ/210-20.23.350, Χαλανδρίου 34, Αγ. Παρασκευή, Τ/210-60.86.337, Πλ. Βάσως Κατράκη 6, Γλυφάδα, Τ/210-89.43.919, και αλλού.

Τop Choice!

image

Αφοί Ασημακόπουλοι

Σοκολατίνες έχει πέντε το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο του κέντρου των Αθηνών (και δεν μετρώ τη σεράνο και όσες είναι εμπλουτισμένες με φρούτα). Και, ναι, τις (ξανα)έφαγα και τις πέντε! Προτιμώ αυτή που οι φαν αποκαλούμε «μαλλιαρή» για να την ξεχωρίζουμε εύκολα από τις άλλες. Είναι τετράγωνη, δεν είναι πικρή, κάθε άλλο, γλυκιά είναι (όμως, όχι λιγωτικά γλυκιά, όπως η κλασική τους) αλλά τόσο νόστιμη… Εχει μους σοκολάτας και μπόλικο παντεσπάνι, σούπερ μαλακό, λιώνει στο στόμα. Το αποτέλεσμα έξτρα αφράτο και ελαφρύ. Είναι ντυμένη ολόγυρα με ξύσματα αληθινής, πικρής σοκολάτας, εξ ου και το μαλλιαρόν του αποτελέσματος. Αν έπρεπε να διαλέξω και μια δεύτερη, αυτή θα ήταν η ημισφαιρική με καρδιά από λευκή κρέμα και ρούμι. Γλυκιά κι αυτή, πλούσια, αλλά με εναλλαγές στη γεύση, αρκετά ισορροπημένη, διαφορετική. Τιμή: 3,10€/τμχ. Αγγ. Ρ. 

Χ. Τρικούπη 82, Αθήνα, Τ/210-36.10.092.

Aποκάλυψη:

Οι πάστες χωρίς ζάχαρη!

1. Aux Delicieux Στρώσεις πλούσιας γκανάς, συμπαγούς και χορταστικής, εναλλάξ με μπισκότο ώστε να σχηματίζουν ένα όμορφο σοκολατένιο... τούβλο. Και όλο αυτό χωρίς ζάχαρη, αλλά με στέβια! Δεν νομίζω ότι χρειάζεται άλλη περιγραφή η σοκολατίνα «No sugar». Το ζαχαροπλαστείο φτιάχνει και δύο με ζάχαρη: τη μους μπίτερ με γεύση κακάου, λίγο άγλυκη, και το πιο γλυκό και ιδιαίτερα δημοφιλές καρέ με φλέικς σοκολάτας. Τιμή: 4€/τμχ. Ντ. Κ.  

Λ. Κηφισίας 37Α, Μαρούσι (Golden Hall), Τ/210-68.45.065, Λ. Κηφισίας 310, Κηφισιά (κατάστημα Menoo), Τ/210-62.52.214. 

2. Ζιάπας Χωρίς ζάχαρη, αλλά με στέβια, και μάλιστα σε δύο εκδοχές, η μία με μους γάλακτος και η άλλη με μπίτερ. Το γλάσο τους, λεπτό γυαλιστερό και καθόλου γλυκερό, όπως δυστυχώς είναι σε πολλές σοκολατίνες. Ντ. Κ.  Τιμή: 3,70€/τμχ.

Γούναρη 176, Α. Γλυφάδα, Τ/210-96.09.480. 

3. Slim Bites Λεπτούλα και μακρόστενη, στην αρχή η σοκολατίνα με μους γάλακτος δεν σου γεμίζει το μάτι. Το ότι φτιάχνεται με στέβια και όχι ζάχαρη το ξέρεις εκ των προτέρων γιατί βρίσκεσαι στο Slim Βites, όπου όλα τα γλυκά φτιάχνονται με στέβια. Η συγκεκριμένη όμως είναι και χωρίς γλουτένη. Και δεν είναι καλή για gluten και sugar free, είναι καλή γενικώς. Τιμή: 3,50€/τμχ. Ντ. Κ.

Λ. Πεντέλης 59, Βριλήσσια, Τ/210-66.46.716, Σολωμού 9, Ν. Ψυχικό, Τ/210-67.76.764, Αρτέμιδος 8 και Λαοδίκης, Γλυφάδα, Τ/216-70.06.979, Κηφισίας 373, Ν. Ερυθραία, Τ/210-62.54.165.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ