Το απόλυτο ποδοσφαιρικό ντέρμπι

Το απόλυτο ποδοσφαιρικό ντέρμπι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατρία χρόνια πάνε από την τελευταία φορά που η Ρεάλ Μαδρίτης μετέβη στη Βαρκελώνη να παίξει «κλάσικο» με την Μπαρτσελόνα, έχοντας διαφορά άνω των πέντε βαθμών υπέρ της στην κατάταξη του ισπανικού πρωταθλήματος. Αραγε σήμερα το απόγευμα η… ιστορία θα επαναληφθεί;

Τότε, τον Δεκέμβριο του 2003 η Ρεάλ πήγε στο Καμπ Νου με προβάδισμα οκτώ βαθμών στην Πριμέρα Ντιβισιόν επί της Μπαρτσελόνα και το επέκτεινε στους 11 με τη νίκη της με 2-1 στο σπίτι των «μπλαουγκράνα».

Σήμερα, στις 5.15 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, η Ρεάλ θα μπει στον ναό του καταλανικού ποδοσφαίρου, υπερτερώντας των αντιπάλων της κατά έξι βαθμούς, στοχεύοντας –κατά τον φανατικό υπέρ της Ρεάλ Τύπο της Μαδρίτης– στη νίκη που θα «κλειδώσει» το πρωτάθλημα υπέρ της, μολονότι βρισκόμαστε μόλις στη 14η αγωνιστική και στην εξίσωση υπάρχει και ο άγνωστος Χ που λέγεται Σεβίλλη και ισοβαθμεί με την «Μπάρτσα».

Οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο υπάρχουν: η Ρεάλ είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η Μπαρτσελόνα εσχάτως παραπαίει, έχοντας τρεις ισοπαλίες στα ισάριθμα τελευταία ματς εντός συνόρων, έσχατο των οποίων ήταν το ματς Κυπέλλου Ισπανίας με αντίπαλο ομάδα της τρίτης κατηγορίας, την Ερκουλες Αλικάντε – σύλλογο που η β΄ ομάδα της Μπαρτσελόνα είχε καταβάλει 3-1 εκτός έδρας στο πρωτάθλημα προ τριμήνου.

Είναι η κατάλληλη στιγμή για τους «μπλαουγκράνα» να δώσουν τέλος στις μέτριες εμφανίσεις, τώρα που επιστρέφει στην ενδεκάδα ο αρχηγός Αντρές Ινιέστα μετά τον τραυματισμό του στο γόνατο.

Βεβαίως, ούτε στην άλλη πλευρά είναι όλα ρόδινα. Από τον Ζινεντίν Ζιντάν λείπει χωρίς αμφιβολία ο τραυματίας Γκάρεθ Μπέιλ, αλλά ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει την καλύτερη ημερολογιακή χρονιά της καριέρας του με τις βέλτιστες των εντυπώσεων, σκοράροντας ακατάπαυστα τις τελευταίες ημέρες,

Οποιος, όμως, έχει ζήσει από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι στον πλανήτη, και σίγουρα το ακριβότερο, ξέρει ότι συχνά η φόρμα και οι προηγούμενες εμφανίσεις των ομάδων δεν παίζουν κανένα ρόλο, ειδικά όταν μία εκ των δύο είναι με την πλάτη στον τοίχο. «Αυτό είναι το ματς-μπολ της Μπαρτσελόνα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο ισπανικός τηλεοπτικός σταθμός Αντένα 3, που εδρεύει στη Μαδρίτη.

Πέρα από την ποδοσφαιρική διάσταση, ο αποψινός αγώνας θα έχει και πάλι μια έντονα πολιτική πλευρά. Οπως και στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Σέλτικ και τη Μάντσεστερ Σίτι στο Καμπ Νου, έτσι και σήμερα θα υψωθούν στις εξέδρες τουλάχιστον 30.000 σημαίες

Εστελάδα (δηλαδή Αστερόεσσες), το σύμβολο του τοπικού κινήματος των Καταλανών για αυτοδιάθεση.

Οι σημαίες, μάλιστα, θα υψωθούν ταυτοχρόνως στο 17΄14΄΄ κάθε ημιχρόνου, παραπέμποντας στη χρονολογία 1714, όταν η Καταλωνία ήταν για τελευταία φορά ανεξάρτητη, πριν από την κατάληψή της από τους Καστιγιάνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή