Σπαρταριστή Ιατρική «εισβάλλει» στη λογοτεχνία

Σπαρταριστή Ιατρική «εισβάλλει» στη λογοτεχνία

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προδημοσίευση. Πώς θα σας φαινόταν αν, διαβάζοντας μια συλλογή ιστοριών, ο συγγραφέας είχε εντάξει σε αυτές όρους της Ιατρικής «σαν να μη συμβαίνει τίποτα»; Ο Φώτης Βλαστός αυτό κατάφερε με την πρώτη του συλλογή ιστοριών, υπό τον τίτλο «Η ανατομία του κύματος», που θα κυκλοφορήσει στις 13 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις της Μικρής Αρκτου. Ο συγγραφέας, γεννημένος στην Αθήνα, είναι από εικοσαετίας γιατρός στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών. Αυτό είναι το πρώτο του βιβλίο και μας μεταφέρει από αιώνα σε αιώνα, από το βαθύ παρελθόν έως το μακρινό μέλλον, ως γιατρός μα, κυρίως, ως λογοτέχνης.

Το απόσπασμα που προδημοσιεύει η «Κ» προέρχεται από την ιστορία «Τικ Τακ Τικ», με πρωταγωνιστές τον Ρώσο συνταγματάρχη Μπογιάροφ και τον, επίσης Ρώσο, επαναστάτη Μίσα. Δύο θανάσιμοι εχθροί πρόκειται να συναντηθούν σε μιαν αμφίρροπη όσο και μοιραία μάχη, αφού ο Μίσα σχεδιάζει να πετάξει μια γαλλική χειροβομβίδα στον ανύποπτο συνταγματάρχη. Η αφηγηματική συνάντησή τους, ώρα την ώρα, λεπτό το λεπτό, με διαρκείς ανατροπές, συνοδεύεται από ασθένειες και Ιατρική, σπαρταριστή Ιατρική.

***

Αν τον είχε προσέξει, θα τον έπαιρνε μάλλον για φύλακα του εργοστασίου. Αφήνοντας τη χειροβομβίδα, ο νεαρός ακτιβιστής πίεσε και ύστερα έτριψε τη μέση του. Eνιωσε μια στιγμιαία ανακούφιση. Καθώς διέσχιζε τον έρημο δρόμο, ο πόνος επέστρεψε, αλλά χαμηλότερα και αριστερότερα. Δεν υπήρχε χρόνος για καθυστερήσεις. Χωρίς προφυλάξεις, τρύπωσε στον περίβολο της Αγίας Τριάδος. Eσπρωξε την ξύλινη πόρτα και σκαρφάλωσε στο καμπαναριό. Σύμφωνα με το σχέδιο, έριξε μια ματιά στον δρόμο πίσω από την εκκλησία που οδηγούσε στο ποτάμι. Αυτή θα ήταν η οδός διαφυγής.

Στις 18.00 ακριβώς, ο συνταγματάρχης Sergei Boyarov στάθηκε κάτω από τους λευκούς κίονες της εξώπορτας και παρατήρησε τα γκρίζα άλογα της τρόικας που θα τον πήγαινε στο αποψινό δείπνο. Είδε το μεσαίο να φρουμάζει ανυπόμονο και χαμογέλασε. Το ίδιο ένιωθε κι εκείνος. Απόψε είχε διάθεση. Με εφηβική σβελτάδα πήδηξε τα δύο σκαλιά της άμαξας και στρογγυλοκάθισε στο βάθος της. Ηταν η στιγμή που ο θρόμβος του βρέθηκε στη μεγάλη λεωφόρο της κάτω κοίλης φλέβας του. Απελευθερωμένος από τις στενές διόδους και τις διακλαδώσεις, ο θρόμβος στροβιλίστηκε μέσα στο ευρύχωρο, υγρό περιβάλλον του. Υστερα, αφέθηκε να παρασυρθεί με την αιματική ροή προς τα πάνω, προς την είσοδό του μέσα στις καρδιακές κοιλότητες. Τα έλατα και οι σημύδες άρχισαν να χάνονται μέσα στα βραδινά σύννεφα. Τα φύλλα της αιωνόβιας φουντουκιάς στον φράχτη του κήπου θρόιζαν γεμάτα μυστικά.

Στις 18.12, η τρόικα ανηφόριζε τον δρόμο που περνούσε από την Αγία Τριάδα. Ο Vitaly σιγομουρμούριζε έναν σκοπό του κρασιού, που γνώριζε πως ηρεμούσε τ’ άλογά του «Oiy moroz, moroz», «Αϊ άι, κάνει κρύο τσουχτερό». Οι δονήσεις της καρότσας βοήθησαν τον θρόμβο στην κάτω κοίλη φλέβα να φθάσει στη δεξιά κοιλία της καρδιάς. Καθώς το ασημένιο φλασκί με τη βότκα ακουμπούσε στο στήθος του σε κάθε αναπήδηση της άμαξας, ο ανύποπτος επιβάτης θεώρησε ότι τα ελαφρά τσιμπήματα που ένιωσε στο στήθος του οφείλονταν στις τυχαίες προσκρούσεις. Οταν ήρθε η δυσφορία, ξεκούμπωσε το επάνω κουμπί της κάπας του και χαλάρωσε το κομψό ξίφος που του έσφιγγε τη μέση. Την ίδια ώρα, στην τελευταία στροφή της εσωτερικής σκάλας που οδηγούσε στη μεγάλη καμπάνα της Αγίας Τριάδος, ο τριανταπεντάχρονος επαναστάτης με τη χειροβομβίδα στο παλτό του είχε διπλωθεί στην κουπαστή. Ο πόνος που διαπερνούσε την κοιλιά του ήταν αφόρητος, σαν ένα σπαθί που του ξέσκιζε τα σωθικά. Λουσμένος στον ιδρώτα, προσπαθούσε να εξετάσει, στα στιγμιαία μεσοδιαστήματα ανάμεσα σε δύο κολικούς, τα δεδομένα και τις εναλλακτικές λύσεις: να αναβάλει την απόπειρα δολοφονίας του συνταγματάρχη και να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Nα σφίξει τα δόντια και να επιχειρήσει αυτό που είχε σχεδιάσει.

Nα πέσει με τη χειροβομβίδα του πάνω στην άμαξα και να τελειώσει την επώδυνη ζωή του μαζί με τον ταξικό εχθρό του. Υπήρχαν δύο στοιχεία που καθιστούσαν την ανάλυση της κατάστασης προβληματική. Το πρώτο ήταν ο αναθεματισμένος πόνος και το δεύτερο ήταν ο ήχος της άμαξας καθώς πρόβαλε στην κορυφή του δρόμου.

Στις 18.15, εξήντα λεπτά ακριβώς μετά την απογευματινή του αφύπνιση, ο συνταγματάρχης Sergei Boyarof κειτόταν σαν κούτσουρο μέσα στην άμαξα του Vitaly, σφίγγοντας μάταια το ξίφος του. Ο Misha κοίταξε στα μάτια τον αμαξά και, σχεδόν ασυναίσθητα, τράβηξε το δάχτυλο από τον πυροκροτητή της χειροβομβίδας του. Είχε αποφασίσει να χαθεί μαζί με ό,τι μισούσε περισσότερο.

​​Η «Ανατομία του κύματος» θα παρουσιαστεί στις 13/12 στον Ιανό (Σταδίου 24) στις 8.30 μ.μ. Συμμετέχουν: Παρασκευάς Καρασούλος, Λευτέρης Ξανθόπουλος, Νίκος Ξυδάκης και ο συγγραφέας. Θα υπάρξει video art από τον Πέτρο Τουλούδη, ενώ στο πιάνο θα βρίσκεται ο Τάκης Φαραζής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή