Ματιές στον κόσμο

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κερκ Ντάγκλας, ο τελευταίος των μεγάλων

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Τα 100 χρόνια του Κερκ Ντάγκλας, όπως και τα 100 χρόνια της Ολίβια ντε Χάβιλαντ, μας θύμισαν φέτος τους κύκλους ζωής του παλιού Χόλιγουντ. Δύσκολο να εντοπίσει κανείς επακριβώς τη «χρυσή εποχή του», αλλά σίγουρα ο Κερκ Ντάγκλας την εκπροσωπεί τουλάχιστον μεταπολεμικά, από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1960. Ο Κερκ Ντάγκλας, αν και έπαιζε έως τις αρχές του 21ου αιώνα, ενσάρκωσε την αρρενωπότητα και τη σωματική ρώμη που είχε ταυτιστεί με το Χόλιγουντ ιδίως στη δεκαετία του ’50. Αλλά το Χόλιγουντ ήταν ένα πλατύ, ορμητικό ποτάμι που από τα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τα πρώτα μεγάλα στούντιο, έφτασε έως τα μέσα της δεκαετίας του 1960 ακμαίο, παρά τους μεταπολεμικούς κλυδωνισμούς. Οταν λέμε για «χρυσή εποχή», ίσως να εστιάζουμε στα 40 χρόνια 1920-1960, αλλά οι ερμηνείες είναι ανοικτές. Τα 100 χρόνια του Κερκ Ντάγκλας έφεραν αναμνήσεις και διάθεση ανασκόπησης. Η φωτογραφία είναι από την ταινία «The Indian Fighter» του André De Toth (1955).

ΤΟΚΙΟ

Το νέο Ολυμπιακό Στάδιο

Oι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 θα διεξαχθούν στο Τόκιο, 56 χρόνια μετά τη διοργάνωση των Αγώνων του 1964. Το παλιό στάδιο κατεδαφίστηκε προκειμένου να ανεγερθεί στη θέση του το νέο στάδιο-έμβλημα των Αγώνων, βάσει μελέτης του διάσημου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα. Το νέο στάδιο έχει προϋπολογισμό 1,5 δισ. δολάρια και θεμελιώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Europa, το νέο κτίριο

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής τον Ιανουάριο 2017 θα φιλοξενηθεί στο Europa, το νέο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Eίναι ένα εντυπωσιακό συγκρότημα που σχεδίασαν αρχιτεκτονικά γραφεία από το Βέλγιο, την Ιταλία και τη Βρετανία. Στο νέο κτίριο εντάσσεται αποκατεστημένο ένα αρ ντεκό κτίριο του 1922, που είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτων Michel Polak (1885-1948).

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Ο οίκος του Χουντίνι

Η ουγγρική διασπορά έχει δώσει πολλές προσωπικότητες, ακόμη και μάγους, όπως ο πολυμήχανος Χουντίνι ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα είχε εξάψει τη λαϊκή φαντασία. Στο σπίτι του Χουντίνι, στη Βουδαπέστη, έχει προστεθεί μια Βίβλος που κάποτε ανήκε στον διάσημο μάγο και ακροβάτη. Είχε καταλήξει στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη αλλάζοντας πολλές φορές χέρια. Τώρα εκτίθεται έπειτα από δεκαετίες.

MOΣΧΑ

Ενα μνημείο για τον Προκόφιεφ

Με αφορμή τα 125 χρόνια από τη γέννηση του Ρώσου συνθέτη, πιανίστα και αρχιμουσικού Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953), αποκαλύφθηκε στη Μόσχα ο ανδριάντας του. Τοποθετημένο στον κεντρικό πεζόδρομο της ρωσικής πρωτεύουσας, Καμεργκέρσκι, ακριβώς μπροστά από το Μουσείο Προκόφιεφ, το ορειχάλκινο γλυπτό, έργο του γλύπτη Aντρέι Κοβάλτσουκ, αποκαλύφθηκε από τον διάσημο αρχιμουσικό και διευθυντή της όπερας Μαριίνσκι, Βαλέρι Γκέργκιεφ. Προσωπικότητα του 20ού αιώνα, ο Προκόφιεφ, ο οποίος επέστρεψε στη Σοβιετική Ενωση το 1936, πέθανε την ίδια χρονιά με τον Στάλιν.

ΓΑΛΛΙΑ

Νέο μουσείο για το σπήλαιο Λασκό

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εγκαινίασε το νέο μουσείο στο Διεθνές Κέντρο για την τέχνη των σπηλαίων στο Μοντινιάκ, όπου πλέον είναι επισκέψιμο το νέο αντίγραφο του ονομαστού σπηλαίου του Λασκό. Ως «Lascaux 4», το νέο μουσείο αναπαριστά τις ευαίσθητες τοιχογραφίες, διάσημες από τότε, που, τυχαία, ανακαλύφτηκαν το 1940 αλλάζοντας τη γνώση για την προϊστορική τέχνη. Είναι από τα πρωιμότερα δείγματα ζωγραφικής στην ιστορία του πολιτισμού και, σύμβολο, πλέον της ανάγκης του ανθρώπου για αναπαράσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή