Τζον Μπέργκερ, η ανθρώπινη εμπειρία ως πρώτη κινητήριος δύναμη

Τζον Μπέργκερ, η ανθρώπινη εμπειρία ως πρώτη κινητήριος δύναμη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας άνθρωπος με καλειδοσκοπική ματιά στον κόσμο, διεισδυτικός και επιδραστικός όσο λίγοι, ήταν ο Τζον Μπέργκερ. Συγγραφέας, κριτικός και αναλυτής της τέχνης, ποιητής και ζωγράφος, απεβίωσε στα 90 του χρόνια στο σπίτι του στη Γαλλία. Πέρα από ένας εκπρόσωπος της γενιάς του με ορισμένο πρίσμα θέασης του κόσμου, εξελικτικά από τη μαρξιστική ανάγνωση στην πιο κριτική θεώρηση, ο Μπέργκερ ήταν σαφώς μια αυτόνομη προσωπικότητα μεγάλου διαμετρήματος.

Μένει στην ιστορία αφενός ως μυθιστοριογράφος (το βιβλίο του «G.» τιμήθηκε με το βραβείο Μπούκερ το 1972) και αφετέρου ως θεωρητικός της τέχνης. Συνέβαλε αποφασιστικά τόσο στην υπεράσπιση του μοντερνισμού όσο και στην καλλιέργεια μιας άλλης ερμηνείας της τέχνης. Το δοκιμιακό του έργο με τίτλο «Ways of Seeing», που γράφτηκε ως συνοδευτικό κείμενο για την αντίστοιχη σειρά ντοκιμαντέρ του BBC, έγινε κλασικό.

Ο Τζον Μπέργκερ γεννήθηκε το 1926 στο Λονδίνο και άρχισε την καριέρα του αρχικά ως ζωγράφος. Από τη ζωγραφική πέρασε στον στοχασμό πάνω στην τέχνη. Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’40 παρουσίασε τη δουλειά του σε εκθέσεις και σταδιακά μετά το 1950 άρχισε να δημοσιεύει στο New Statement. Οι απόψεις του, συχνά απόλυτες εκείνη την περίοδο, τον ανέδειξαν σε αμφιλεγόμενη μορφή, αλλά σταδιακά, καθώς ωρίμαζε, ανέπτυξε κριτικό πνεύμα και ευρύτερη αποδοχή. Το 1958 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα («A Painter of Our Time») με θέμα την ιστορία ενός εξόριστου Ούγγρου ζωγράφου. Τα μετέπειτα λογοτεχνικά βιβλία του εξερευνούν όψεις της βρετανικής ζωής με άξονα την αλλοτρίωση και τη μοναξιά με διάθεση ενσυναίσθησης και ουμανισμού.

Με επιρροές από τον Βάλτερ Μπένγιαμιν, ο Τζον Μπέργκερ υποστηρίζει με θεωρητικό λόγο τη σειρά του ΒΒC «Ways of Seeing» (1972). Η προσέγγιση που πρότεινε σε κεφάλαια της τέχνης ήταν ρηξικέλευθη.

To «G.» του έφερε φήμη. Είναι ένα ρομάντσο στην Ευρώπη του 1898 με την ιδιαίτερη κοινωνιολογική ματιά του Μπέργκερ. Οταν αποδέχτηκε το Μπούκερ, έδωσε τη μισή αμοιβή υπέρ των σκοπών του Black Panther στη Βρετανία, ενώ το άλλο μισό το κράτησε για να υποστηρίξει την έρευνά του για τους μετανάστες εργάτες, εργασία που έγινε μυθιστόρημα («A Seventh Man»). Ο Μπέργκερ ανέδειξε την ανθρώπινη εμπειρία σε πρωτεύουσα κινητήριο δύναμη για το σύνολο του έργου του. Μέσα από την παρατήρηση και την έρευνα, υποστήριξε την ανάγκη να φωτιστεί η εκ πρώτης όψεως αφανής ή ασήμαντη δραστηριότητα περιθωριοποιημένων ανθρώπων. Με την ίδια λογική ανέτρεψε συμβατικά εργαλεία ερμηνείας της τέχνης και της δημιουργίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή