Τι μας δίδαξε το πέρασμα της «Αριάδνης»

Τι μας δίδαξε το πέρασμα της «Αριάδνης»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντυπωσιακό και «διδακτικό» ήταν το πέρασμα της «Αριάδνης», του πρώτου κύματος κακοκαιρίας του 2017 και του πρώτου καιρικού φαινομένου στην Ελλάδα το οποίο απέκτησε όνομα. Σχεδόν το σύνολο της χώρας υπέστη τις συνέπειες της Αριάδνης, οι οποίες άρχισαν να υποχωρούν από τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Χαρακτηριστικά αυτής της επέλασης ήταν η μεγάλη διάρκεια (από το βράδυ της 5ης μέχρι το αντίστοιχο της 11ης Ιανουαρίου), η επίδρασή της σχεδόν σε όλη την επικράτεια, η παρατεταμένη παγωνιά (που οδήγησε πολλές πόλεις σε ολικό παγετό μέχρι και 4 μέρες), η χιονόπτωση και στα πεδινά, με έμφαση σε παραλιακές περιοχές και νησιά. Η «Αριάδνη», που η μυθολογία τη θέλει κόρη του βασιλιά Μίνωα στην Κρήτη, έδειξε… μεγάλη προτίμηση στις παραθαλάσσιες ζώνες και βεβαίως στις βόρειες ακτές της Κρήτης. Αν στην Αθήνα το χιόνι έπεσε με… χρονοκαθυστέρηση (αντί για τις 7/1, στις 9/1), η έκπληξη των μετεωρολόγων προήλθε από την ισχυρή χιονόπτωση στις παραλίες της Κρήτης. Αλλά είπαμε, η Αριάδνη θεωρείται Κρητικοπούλα…

Οι νονοί του συγκεκριμένου κύματος κακοκαιρίας, που της έδωσαν το όνομα «Αριάδνη», είναι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Το γεγονός ότι ο χιονιάς είχε συγκεκριμένο όνομα βοήθησε στην καλύτερη προειδοποίηση των πολιτών. Η ονοματοδοσία σοβαρών διαταραχών θα συνεχιστεί», σημειώνουν οι Κώστας Λαγουβάρδος και Βασιλική Κοτρώνη.

Το πέρασμα της «Αριάδνης» δεν ήταν μονόπρακτο, πέρασε τέσσερις φάσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές του Αστεροσκοπείου. «Οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες που κάλυψαν τη χώρα, σε συνδυασμό με δευτερεύοντα βαρομετρικά χαμηλά που δημιουργήθηκαν στην περιοχή μας, προκάλεσαν εξαιρετικά δυσχερείς καιρικές συνθήκες», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου.

Η πρώτη φάση, από το βράδυ της Πέμπτης 5 Ιανουαρίου μέχρι την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, «έδωσε» κακοκαιρία στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και στη Βόρεια Ελλάδα, με χιονοπτώσεις στα πεδινά, ακόμη και δίπλα στη θάλασσα, ιδιαίτερα σφοδρές σε Σποράδες και Εύβοια.

«Είναι χαρακτηριστικό πως στη Σέτα (σ.σ. το πιο ορεινό χωριό της Εύβοιας) ερασιτέχνης μετεωρολόγος είχε τοποθετήσει μεταλλική ράβδο ύψους 2,80 μέτρων, η οποία καλύφθηκε πλήρως από το χιόνι», μας λέει ο κ. Λαγουβάρδος.

Στη δεύτερη φάση, το Σάββατο 7 Ιανουαρίου παρουσιάζεται εξασθένιση στα φαινόμενα στα ηπειρωτικά, αλλά ταυτόχρονα αναπτύσσεται πολύ ισχυρός παγετός. Είναι χαρακτηριστικό πως πάγωσαν οι επιφάνειες σε όλες σχεδόν τις λίμνες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στις ακτές του Θερμαϊκού στην Πιερία! Από το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής 8/1, εκδηλώνονται ισχυρές χιονοπτώσεις στην Κρήτη (στη Σαμαριά, στα 1.200 μέτρα το χιόνι φτάνει στο 1,5 μέτρο), ακόμη και σε περιοχές με μηδενικό υψόμετρο.

Η τρίτη φάση εκδηλώνεται τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, με βροχοπτώσεις στο Νότιο Αιγαίο και χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά. Από αργά το απόγευμα της Δευτέρας σημειώθηκαν χιονοπτώσεις και στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Το πρωί της Τρίτης οι χιονοπτώσεις συνεχίστηκαν σε περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων (εδώ πλέον το χιόνι ξεπερνά το 1-1,5 μέτρο), ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη.

Μετά μια παροδική βελτίωση από το βράδυ και κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου, μπαίνουμε στην τέταρτη φάση με σφοδρές χιονοπτώσεις σε Ηπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη. Στα νότια αναπτύχθηκαν νότιοι άνεμοι, που ανέβασαν τη θερμοκρασία αλλά προκάλεσαν ισχυρές βροχές.

Αρκετές πόλεις είχαν για τουλάχιστον τέσσερις μέρες (7-10 Ιανουαρίου) ολικό παγετό, δηλαδή διαρκώς θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Μεταξύ αυτών η Θεσσαλονίκη (για πρώτη φορά μετά το 1963), η Λάρισα, η Φλώρινα, τα Γρεβενά, η Ορεστιάδα, η παραθαλάσσια Αλεξανδρούπολη (3 μέρες). Η «Αριάδνη» έφερε παγωνιά. Για παράδειγμα, την Πέμπτη το πρωί, το θερμόμετρο έδειξε στη Φλώρινα (-18,8), στο Λαγκαδά (-17,4), στην Πτολεμαΐδα (-17,3), στα Γρεβενά (-16,9) στη Βέροια (-13,9) και στις Σέρρες (-12,6). Λέτε να μας ξανάρθει;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή