Η… σκιά του προέδρου κρατάει Canon

Η… σκιά του προέδρου κρατάει Canon

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2005 τον ακολούθησε στο πρώτο επίσημο ταξίδι του στη Ρωσία ως γερουσιαστή. «Τον φωτογράφιζα να κυκλοφορεί ανάμεσα στον κόσμο χαλαρός· κανείς, άλλωστε, δεν τον ήξερε τότε. Σκεφτόμουν ότι, αν εκλεγόταν πρόεδρος, τέτοιες εικόνες δεν θα βλέπαμε ποτέ ξανά», λέει σήμερα ο 62χρονος Πιτ Σόουζα από τη Μασαχουσέτη, επίσημος φωτογράφος του Μπαράκ Ομπάμα και στις δύο θητείες του. Από το 2008, όταν πέρασε μαζί του το κατώφλι του Λευκού Οίκου, ήταν μαζί του παντού – και όχι μόνο στον αριθμό 1.600 της Pennsylvania Avenue, πίσω από κλειστές πόρτες, με τους συνεργάτες και την οικογένειά του, αλλά και σε κάθε επίσημη και ανεπίσημη εμφάνισή του στις ΗΠΑ και σε περισσότερες από 50 χώρες. Δεν ήταν εύκολη η συνύπαρξή τους. Τουλάχιστον στην αρχή. Οχι γιατί δεν υπήρχε αμοιβαία εκτίμηση και εμπιστοσύνη του ενός για τον άλλο. Αλλά γιατί ο Ομπάμα χρειάστηκε αρκετούς μήνες να συνηθίσει στην ιδέα ότι μια κάμερα θα ήταν διαρκώς στραμμένη προς το μέρος του!

Καθηγητής του Φωτορεπορτάζ στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, φωτογράφος του National Geographic και της Chicago Tribune, αλλά και επίσημος φωτογράφος του προέδρου Ρέιγκαν από το 1983 έως το 1989, ο Σόουζα είχε ήδη μια αξιοζήλευτη καριέρα όταν πήρε ξανά μεταγραφή για την Ουάσιγκτον, με ετήσιες απολαβές 172.000 δολάρια. Τα τελευταία οκτώ χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα αποδοτικός –περισσότερες από 2 εκατ. φωτογραφίες του προέδρου– και δραστήριος στα κοινωνικά μέσα. Πρόσφατα «σύστησε» στο περιοδικό Popular Science τη φωτογραφική του μηχανή: Canon 5D Mark III. Αγαπά και τις Sony (έχει μια A7RII), εξήγησε, αλλά οι Canon κάνουν λιγότερο θόρυβο… 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή