Νέο θρίλερ στην εξυγίανση της «Μαρινόπουλος»

Νέο θρίλερ στην εξυγίανση της «Μαρινόπουλος»

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορατός είναι ο κίνδυνος να έχει καταστεί άκυρη η σύμβαση για την ανάληψη του ελέγχου της «Μαρινόπουλος» από τη «Σκλαβενίτης», παρά το γεγονός ότι το πτωχευτικό δικαστήριο επικύρωσε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τη σχετική συμφωνία εξυγίανσης. Η καθυστέρηση για μία ημέρα στην έκδοση της απόφασης ενδεχομένως ενεργοποιεί τη μία από τις τρεις διαλυτικές αιρέσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και προκαλεί τόσο νομικά όσο και οικονομικά ζητήματα.

Από το διατακτικό της απόφασης προκύπτει ότι η συμφωνία εξυγίανσης έχει επικυρωθεί, οι εμπλεκόμενοι εκτιμούν ότι πρόκειται για μια «καθαρή» απόφαση, όμως δεν μπορεί να αποκλειστεί η ύπαρξη «αστερίσκων».

Ολες, πάντως, οι εμπλεκόμενες πλευρές εξακολουθούν να δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τη συμφωνία και αναμένουν να δουν το πλήρες κείμενο της δικαστικής απόφασης –αυτό πιθανώς αναμένεται σήμερα– προκειμένου να αποφασιστεί και η νομική λύση που ενδείκνυται για να αντιμετωπιστεί η ύπαρξη της διαλυτικής αίρεσης. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των νομικών εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (Μαρινόπουλος, Σκλαβενίτης, τράπεζες) για να εξεταστούν τα πιθανά εναλλακτικά σχέδια, τα οποία, όμως, γίνονται χωρίς να υπάρχει ακόμη πλήρης γνώση της δικαστικής απόφασης.

Νομικοί κύκλοι με άμεση γνώση της υπόθεσης επεσήμαναν μιλώντας στην «Κ» ότι καθοριστικό ρόλο για τη λύση που θα επιλεγεί θα διαδραματίσει το σκεπτικό της απόφασης, αλλά και λεπτομέρειες, όπως, για παράδειγμα, η ακριβής ημερομηνία έκδοσης που αναγράφεται σε αυτήν. Το απευκταίο σενάριο, σε κάθε περίπτωση, είναι να καταστεί αναγκαία η τροποποίηση της συμφωνίας, καθώς τότε θα απαιτηθεί εκ νέου κατάθεσή της στο δικαστήριο και νέες πολύμηνες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος διάσωσης της «Μαρινόπουλος».

Το νομικό ζήτημα που έχει προκύψει και αναζητείται λύση είναι το ακόλουθο: μία από τις τρεις διαλυτικές αιρέσεις της συμφωνίας ήταν να μην έχει παρέλθει έως τις 14 Φεβρουαρίου 2017 η προθεσμία άσκησης τριτανακοπής κατά της απόφασης επικύρωσης. Στην περίπτωση εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα, προβλέπεται προθεσμία 30 ημερών για την άσκηση τριτανακοπής από την ημερομηνία επικύρωσης. Η προθεσμία των 30 ημερών θα έληγε ακριβώς στις 14 Φεβρουαρίου 2017, εάν η απόφαση είχε εκδοθεί στις 15 Ιανουαρίου 2017. Η απόφαση υποτίθεται ότι εκδόθηκε στις 16 Ιανουαρίου –άρα η προθεσμία των 30 ημερών λήγει στις 15 Φεβρουαρίου– ωστόσο μένει να φανεί ποια ημερομηνία φέρει τελικά η απόφαση και εάν η μεγαλύτερη προσπάθεια διάσωσης επιχείρησης στην Ελλάδα και η τύχη 11.000 εργαζομένων εξαρτώνται –στην παρούσα φάση– από την καθυστέρηση έκδοσης μιας δικαστικής απόφασης για μία ημέρα.

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, προκαλεί, σύμφωνα με πηγή που έχει άμεση γνώση της υπόθεσης, μεγαλύτερες ανάγκες σε κεφάλαια τόσο από τις τράπεζες όσο και από τη «Σκλαβενίτης». Και αυτό διότι θα πρέπει να συνεχίζει να λειτουργεί το μέρος του δικτύου καταστημάτων της «Μαρινόπουλος» που προμηθεύει η «Σκλαβενίτης» (περίπου 70 καταστήματα), αλλά και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι η λεγόμενη ενδιάμεση χρηματοδότηση έχει τελειώσει από τα μέσα Δεκεμβρίου, με συνέπεια να καταβληθεί στους εργαζομένους της «Μαρινόπουλος» μέρος μόνο του μισθού του Δεκεμβρίου, προερχόμενο από τον τζίρο των καταστημάτων. Η νέα δανειοδότηση προς τη «Σκλαβενίτης», ως νέου επενδυτή, καθώς και η καταβολή ιδίων κεφαλαίων από τη «Σκλαβενίτης» προβλέπονται μόνο εφόσον ολοκληρωθεί στην τελευταία η μεταβίβαση της «Μαρινόπουλος».

Το γεγονός, πάντως, ότι η απόφαση δεν έχει γίνει πλήρως γνωστή, ενώ παραμένουν σοβαρές νομικές εκκρεμότητες, δεν εμπόδισε κυβερνητικά στελέχη να προβούν χθες σε πανηγυρικές δηλώσεις. «Για άλλη μία φορά οι δυνάμεις που αντιμάχονται τις όποιες επιλογές της κυβέρνησης, ακόμη και αυτές που κρατούν στη ζωή επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζομένους, διαψεύστηκαν», υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ταχεία έκδοσης της απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών». Σε ανάλογους τόνους ήταν και οι δηλώσεις του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρ. Νεφελούδη.

Τέλος, ο δικηγόρος τριών εκ των μετόχων της «Μαρινόπουλος» (των Πάνου, Στέφανου και Πάνου) κ. Μ. Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για «ιστορική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης» και προσέθεσε ότι «τη συμφωνία εγγυήθηκαν και με την προσωπική τους περιουσία οι άνω εντολείς μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή