Ορκωμοσία-τομή στις Ηνωμένες Πολιτείες

Ορκωμοσία-τομή στις Ηνωμένες Πολιτείες

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζεται για την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, σε μια μετάβαση που υπόσχεται ότι θα έχει ιδιαίτερο χρώμα και ενδεχομένως επεισοδιακό χαρακτήρα. Η ορκωμοσία διχάζει ακόμη και τους επίσημους προσκεκλημένους: Περίπου 50 Δημοκρατικοί βουλευτές και γερουσιαστές δεν σκοπεύουν να παρευρεθούν στην εκδήλωση, ορισμένοι το σκέπτονται ακόμη, και η δήλωση του μαχητή για τα φυλετικά δικαιώματα Τζον Λιούις ότι δεν θεωρεί νόμιμο τον πρόεδρο Τραμπ είναι ένα αίσθημα που μοιράζονται πολλοί. Τα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος αρχίζουν πάντως να οργανώνουν την αντιπολίτευση και την ανανέωση του κόμματος. Και όσοι δούλεψαν για την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αποχωρούν από την πόλη: είτε για το Σαββατοκύριακο, επειδή θέλουν να αποφύγουν τους εορτασμούς, είτε μόνιμα, αφού η εργασία τους τελειώνει με το τέλος της προεδρίας Ομπάμα.

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να υποδεχθεί πολλούς επισκέπτες – διαδηλωτές αλλά και ψηφοφόρους του κ. Τραμπ. Την Παρασκευή, στην εθιμοτυπική παρέλαση που συνοδεύει τον πρόεδρο από το Καπιτώλιο στον Λευκό Οίκο, θα συμμετάσχουν 8.000 άτομα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αναμένεται να την παρακολουθήσουν. Στην αμερικανική πρωτεύουσα προγραμματίζονται διάφορα πάρτι, ενώ η επιτροπή ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ διοργανώνει σειρά από επίσημες εκδηλώσεις. Την ίδια ώρα, όμως, πολλοί άλλοι έρχονται στην πόλη για να διαδηλώσουν εναντίον του: 22 οργανώσεις έχουν ήδη λάβει άδεια να διαμαρτυρηθούν, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός των συγκεντρώσεων θα είναι πολύ υψηλότερος. Η μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η «πορεία των γυναικών» το Σάββατο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών.

Στο εξωτερικό, σύμμαχοι και ανταγωνιστές των ΗΠΑ κρατούν στάση αναμονής. Η πρόσφατη συνέντευξη του κ. Τραμπ σε δύο ευρωπαϊκές εφημερίδες προκάλεσε αίσθηση, καθώς επανέλαβε κάποιες από τις πλέον αμφιλεγόμενες θέσεις του, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ και τη χρησιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως το έθεσε στους New York Times o πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ Νίκολας Μπερνς, τα σχόλια του κ. Τραμπ «είναι μια άμεση επίθεση στη φιλελεύθερη τάξη που έχουμε χτίσει από το 1945 και μια απόρριψη της ιδέας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ηγηθούν της Δύσης. Το να λες ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο, να υποστηρίζεις ανοιχτά την αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να δυσφημείς τη Μέρκελ βάζοντάς την στην ίδια θέση με τον Πούτιν, είναι μια θεμελιώδης τομή από την αμερικανική πολιτική και στρατηγική σκέψη…».

Στην Κίνα, επίσης, αναμένουν μια δύσκολη περίοδο αστάθειας και ανταγωνιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Κινέζοι ακαδημαϊκοί προειδοποιούν πως θα είναι κακή ιδέα για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό χαρτί το εμπόριο για να επιτύχει γεωστρατηγικές επιδιώξεις, σημειώνοντας ότι η σταθερότητα της διμερούς οικονομικής συνεργασίας είναι πολύ σημαντική για τις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ενθαρρυντικό ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, έδωσε χθες στο Νταβός μία ομιλία υπερασπιζόμενος την παγκοσμιοποίηση και δεσμεύθηκε να συνεχίσει την απελευθέρωση της οικονομίας της χώρας του. Οσο για το ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι αύξησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, την ίδια στιγμή τόνισε την αυξημένη αβεβαιότητα για την πορεία της εν αναμονή της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει ο κ. Τραμπ και αν αυτή θα οδηγήσει σε προστατευτισμό.

Λίγο πριν από την ορκωμοσία του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, υπάρχουν τόση αβεβαιότητα και τόσες ρητορικές ενδείξεις μιας τομής στην αμερικανική πολιτική που μπορεί στο μέλλον η προεδρία Τραμπ να θεωρείται ορόσημο που θα σηματοδοτεί την απόσυρση των ΗΠΑ από τον ηγετικό τους ρόλο διεθνώς και την έναρξη μιας εποχής εσωστρέφειας. Οταν η αβεβαιότητα αρθεί, ίσως απομακρυνθεί και ο κίνδυνος της αποσταθεροποίησης. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές που θα ακολουθήσει ο κ. Τραμπ. Οσοι βρίσκονται απέναντί του, αλλά και όσοι του δίνουν μια περίοδο χάριτος, κρατούν την ανάσα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή