Η χώρα του Φ και του Χ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν στιγμές που λες ότι αυτή η χώρα δεν έχει σωτηρία. Ο ελληνικός πολιτικός βίος περιστρέφεται εδώ και 25 και κάτι χρόνια γύρω από το ζήτημα της διαπλοκής. Πρωθυπουργοί ήλθαν και παρήλθαν, η διαπλοκή έμεινε όμως ατάραχη και ακλόνητη. Τα πιο παράδοξα πράγματα συνέβησαν στο μεσοδιάστημα. Ενας πρωθυπουργός δήλωνε στην αρχή της θητείας του ότι «θα έχω πετύχει αν ο Φ και ο Χ σταματήσουν να λεηλατούν δύο συγκεκριμένους τομείς». Το εννοούσε. Στο τέλος ο Χ είχε ενισχύσει τα «δεσμά» του κράτους με την εταιρεία του και ο Φ είχε αυξήσει θεαματικά το περιθώριο του κέρδους του.

Δεν έχουμε τολμήσει, ούτε μέσα ενημέρωσης ούτε και πολιτικοί, να θίξουμε πραγματικά το ζήτημα. Οχι ότι η διαλεύκανση είναι εύκολη υπόθεση. Είναι όμως εντυπωσιακό το πώς όλα μένουν σε εκκρεμότητα, καθυστερούν ή φτάνουν μέχρι ένα σημείο. Δεν υπάρχει ποτέ η τελική κάθαρση. Να αποδειχθεί δηλαδή ότι, ναι, ο Φ είχε αντιπροσωπείες όπλων, του κανόνιζε τις προμήθειες ο τάδε μεγαλονταβατζής, με αυτούς τους πολιτικούς στο σκοτεινό δωμάτιο, με αυτές τις μίζες…

Εν τω μεταξύ, η καραμέλα της διαπλοκής και της μάχης κατά της διαφθοράς καλά κρατεί. Εχουν βεβαίως γίνει πράγματα. Και αυτό χάρη σε δημοσιογραφική έρευνα και ορισμένους επαγγελματίες και ακέραιους δικαστές. Η σαπίλα, όμως, είναι βαθιά σε κάποιους τομείς. Και πρωθυπουργός να είσαι και τσάρος, ύστερα από λίγο δεν θα βρεις κανέναν κρατικό λειτουργό να σου επιστρέφει το τηλεφώνημα εάν επιμένεις να μάθεις την αλήθεια για κάποια σύμβαση.

Η κάθαρση αργεί. Η κοινή γνώμη έχει γίνει απαθής και κυνική. Βάζει στο μπλέντερ της διαπλοκής ενόχους και αθώους. Ορισμένα σημερινά κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεπεράσει κάθε όριο κυνισμού στο όνομα μιας αριστερής καθαρότητας.

Οσο για τους μεγάλους και αφανείς νονούς, διασκεδάζουν κάτω από το ραντάρ. Ενας, ακούω αλλά δεν μπορώ να το αποδείξω, επιχαίρει γιατί έχει τον μεγαλύτερο αριθμό χορηγιών σε πολιτικούς. Ενας άλλος, αφού λεηλάτησε τη χώρα επί δεκαετίες, και με τρόπο «οικουμενικό», θεωρεί ότι η καλύτερη και μόνη λύση είναι να πάμε στη δραχμή.

Εχουμε περάσει όλη αυτή την κρίση, τα μνημόνια, τη φτωχοποίηση της χώρας και μερικοί τύποι συνεχίζουν να κάνουν κουμάντο στα υπόγεια και στους υπονόμους. Ε, δεν μπορεί αυτό να μη σε βγάζει από τα ρούχα σου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή