Girl Power σε πέντε ντοκιμαντέρ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H γυναίκα γίνεται πρώτο πλάνο στο Exile Room τον Ιανουάριο: έξι ντοκιμαντέρ, με κεντρικά πρόσωπα γυναίκες της διπλανής πόρτας που ξεπέρασαν τα όριά τους (τον εαυτό τους και προκαταλήψεις του κοινωνικού περιβάλλοντός τους) συγκροτούν το αφιέρωμα «Girl Power! / Κορίτσια εν δράσει!». Οι προβολές άρχισαν δυναμικά, όπως προϊδεάζει και ο τίτλος του, χθες στην αίθουσα της Ταινιοθήκης, με το φιλμ «Miss Sharon Jones!». Συνεχίζονται σήμερα στην αίθουσα του Exile Room, αλλά και στις 26/1.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει το εργαστήριο Girls Make Films για κορίτσια ηλικίας 14-17 ετών στις 21, 22, 28 και 29/1. Οι τυχερές που θα λάβουν μέρος (η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας) θα παρακολουθήσουν τέσσερα τετράωρα μαθήματα, τα οποία θα τους δώσουν μια πρώτη εικόνα για το πώς οργανώνεται και πώς γυρίζεται ένα ντοκιμαντέρ. Πέραν από τις εισηγήσεις (από τη Βάλερυ Κοντάκος, την Αννέτα Παπαθανασίου, την Ιωάννα Γιακουμάτου και τη Χριστίνα Πιτούλη) θα έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με κάμερες και να δημιουργήσουν το πρώτο τους ντοκιμαντέρ μικρού μήκους.

Στο «Γυναίκες στον λουτήρα» (Women in Sink) η Αϊρις Ζακί παρατηρεί γυναίκες, αραβικής και εβραϊκής καταγωγής, σε ένα κομμωτήριο στη Χάιφα.

Στα «Γκαζιάρικα κορίτσια» (Speed Sisters) η Αμπέρ Φάρες μάς συστήνει την πρώτη γυναικεία ομάδα μηχανοκίνητου αθλητισμού στη Μέση Ανατολή. Πέντε κορίτσια δένουν τη ζώνη στα μπάγκετ τους και πατούν γκάζι στα αγωνιστικά τους.

Στα «Πολλά πρόσωπα της Τερέζ»  (Les vies de Therese) του Σεμπαστιάν Λιφσίτζ περιγράφεται η εξέλιξη μιας τυπικής Γαλλίδας νοικοκυράς της δεκαετίας του ’50 σε ενεργή φεμινίστρια. Πρόκειται για πορτρέτο της Τερέζ Κλερκ.

Στο «Είναι όμορφη όταν θυμώνει»  (She’s Beautiful When She’s Angry) η Μέρι Ντορ παρουσιάζει πορτρέτα γυναικών, οι οποίες δημιούργησαν τα θεμέλια του σύγχρονου φεμινιστικού κινήματος στις ΗΠΑ από το 1966 μέχρι το 1971. (26/1)

Τέλος, στη «Συμμορία του Burlesque» (League of Exotique Dancers) η σκηνοθέτις Ράμα Ράου ανεβάζει ξανά στη σκηνή 9 γυναίκες που μεσουράνησαν στο μπουρλέσκ από τη δεκαετία του ’50 μέχρι την εκπνοή των ’70s. (26/1)

​​Exile Room. Αθηνάς 12, 3ος όροφος. www.exileroom.gr. Για συμμετοχή στα σεμινάρια: [email protected] και 210-32.23.395.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή