Μεταρρυθμίστε, κύριοι

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτυχία ενός βιβλίου κρίνεται και από το πόσοι προσποιούνται ότι το έχουν διαβάσει ή, έστω, από το πόσοι προσποιούνται ότι γνωρίζουν την ύπαρξή του. Τις τελευταίες ημέρες άκουσα τρεις φορές σε διάφορες συζητήσεις επαίνους για το νέο (και τελευταίο, όπως λέει) βιβλίο του ιστορικού Γιώργου Β. Δερτιλή. Είναι ένα σύντομο βιβλίο, που με τίτλο «Επτά πόλεμοι, τέσσερις εμφύλιοι, επτά πτωχεύσεις, 1821-2016» (εκδόσεις Πόλις) συνδυάζει την τεκμηρίωση και την προσωπική κρίση.

Ο Γιώργος Β. Δερτιλής φέρνει για πρώτη φορά υλικό της έρευνάς του στη δημοσιότητα και αν υποψιάζεστε ότι είναι ένα βιβλίο σκοτεινού προβληματισμού, καλώς υποψιάζεστε. Ωστόσο, δεν υπάρχει ρεαλιστικότερη προσέγγιση από αυτήν που επιχειρεί ο Γιώργος Β. Δερτιλής, ο οποίος ανατέμνει τον λαϊκισμό και τον αυτοκαταστροφικό διχασμό των τελευταίων 200 χρόνων με στοιχεία και καίριες επισημάνσεις. Το 1897 και το 1922 είναι αποτέλεσμα αυτών των δεινών, και αν θελήσει κανείς να δει το σήμερα ανεξάρτητα από τι συνέβαινε στο παρελθόν, θα αποτύχει. Ο Γιώργος Β. Δερτιλής εκφράζει και αισιοδοξία, την οποία όμως στηρίζει αποκλειστικά στην προϋπόθεση αποφυγής νέου εμφυλίου και στην προώθηση ταχύτατων μεταρρυθμίσεων. Αλλά η επίγευση είναι σκληρή, όπως πρέπει να είναι μια αναδρομή στη διαδρομή ενός κράτους που επί 200 χρόνια επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Μεταρρυθμίστε τη χώρα, κύριοι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή