Αιφνιδιασμός και ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου

Αιφνιδιασμός και ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να επιδεινώσουν το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση ήρθαν χθες οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίες φάνηκε ότι αιφνιδιάζουν την Αθήνα. Στην κυβέρνηση εκτιμούσαν το προηγούμενο διήμερο ότι ο ελιγμός υποχώρησης που ανακοινώθηκε, ότι δηλαδή η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει την επέκταση ενός ενισχυμένου δημοσιονομικού «κόφτη» και για μετά το 2018 –κάτι που μέχρι πρόσφατα απέρριπτε ασυζητητί– θα αρκούσε για να βάλει σε θετικό κλίμα τα εμπλεκόμενα μέρη και να οδηγήσει σε αποτελμάτωση τις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι προσδοκούν βήματα προς τη θετική κατεύθυνση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κατέδειξαν ότι παραμένει σε σκληρή γραμμή, αλλά και ότι η ελληνική πλευρά μάλλον «διάβασε» λάθος τις αρχικές δηλώσεις του για την πιθανότητα μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση έσπευσε την περασμένη εβδομάδα να πανηγυρίσει μετά την αναφορά Σόιμπλε στην πιθανότητα να αποχωρήσει το ΔΝΤ, την οποία αξιολόγησε ως υπαναχώρηση της Γερμανίας από τη σταθερή θέση της για συμμετοχή του Ταμείου και για καμία αλλαγή στο πρόγραμμα, όπως αυτό αρχικά συμφωνήθηκε. Οι χθεσινές εξελίξεις αιφνιδίασαν και αφαιρούν τον όποιο τόνο αισιοδοξίας η κυβέρνηση θέλησε να προσδώσει στη στάση Σόιμπλε. Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε και σε σχέση με την εκτίμησή της ότι είναι η άλλη πλευρά που θα πιεστεί για ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να μην ανοίξει ο κύκλος των εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία – Γαλλία – Γερμανία) με το ελληνικό ζήτημα ανοικτό. Οπως όλα δείχνουν, ο μόνος κίνδυνος είναι να εισέλθει η διαπραγμάτευση σε παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας εξαιτίας αυτού του εκλογικού κύκλου.

Μετά τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση καλείται να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική της για να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δυναμιτίζει στο σύνολό του το κυβερνητικό αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια. Την ίδια στιγμή, οι αναφορές σε αποδοχή της παράτασης ισχύος του «κόφτη» αυξάνουν την εσωτερική πίεση, καθώς η ομάδα των «53+» έσπευσε να διαμηνύσει προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι η παγίωση μνημονιακών μέτρων δεν μπορεί να εξελίσσεται σε μονόδρομο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, κυβέρνηση και κόμμα εργάζονται εντατικά για την προετοιμασία των εκδηλώσεων εορτασμού της δεύτερης επετείου από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το θέμα ήταν από τα βασικά στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα, όπου συζητήθηκαν εκδηλώσεις που θα συναπαρτίσουν μια «εξωστρεφή δράση απολογισμού» του κυβερνητικού έργου. Πέραν των εξορμήσεων κυβερνητικών στελεχών στην περιφέρεια, η κεντρική εκδήλωση θα γίνει με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στην Αθήνα, σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή