Δύο μουσεία για τον μόδιστρο της κομψότητας

Δύο μουσεία για τον μόδιστρο της κομψότητας

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2017 είναι η χρονιά του Ιβ Σεν Λοράν. Εννέα χρόνια μετά τον θάνατό του, το δημιουργικό έργο του θα βρει ιδανική στέγη σε δύο μουσεία σε Γαλλία και Μαρόκο, τα οποία εγκαινιάζονται ταυτόχρονα το ερχόμενο φθινόπωρο. Το Παρίσι και το Μαρακές είναι, άλλωστε, οι δύο πόλεις με τις οποίες συνδέθηκε στενά στη ζωή του. Η γαλλική πρωτεύουσα ταυτίστηκε με την κατάκτηση της μοναδικής θέσης στη μόδα, ενώ το Μαρακές ήταν το θέρετρο ηρεμίας και γαλήνης που του τροφοδοτούσε την έμπνευσή του.

Δεν ήταν, μάλιστα, τυχαίο ότι οι στάχτες του διασκορπίστηκαν, ύστερα από επιθυμία του, στο περίφημο Jardin Majorelle της αραβικής πόλης, έναν από τους ωραιότερους κήπους της υφηλίου, μέσα στον οποίον βρίσκεται η διάσημη πολυφωτογραφημένη του κατοικία. Εκεί πέρασε ευτυχισμένες ημέρες με τον σύντροφό του Πιερ Μπερζέ, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα ίδρυμα για τη μνήμη του Ιβ Σεν Λοράν.

Γεννημένος στην Αλγερία το 1936, ο Γάλλος σχεδιαστής, που έδωσε στη γυναίκα ελευθερία κίνησης μαζί με κομψότητα, αφιερώθηκε με πάθος στην υψηλή ραπτική, μαθητεύοντας κοντά στον Ντιόρ.

Ο χώρος που αποτέλεσε το ατελιέ του Ιβ Σεν Λοράν για πολλές δεκαετίες στη λεωφόρο Μαρσό του Παρισιού (ώς τώρα έδρα του Ιδρύματος Μπερζέ) αλλάζει μορφή. Θα ανακαινιστεί για να θυμίζει πλήρως το περιβάλλον στο οποίο εργαζόταν ο Σεν Λοράν. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τον τρόπο της δουλειάς του μέσα από την αναβίωση αυτή, ενώ θα παρουσιάζονται και πολλές από τις δημιουργίες του, καθώς 20.000 εξ αυτών (5.000 ενδύματα και 15.000 αξεσουάρ) έχουν παραμείνει στην κατοχή του ιδρύματος.

Ο κήπος Μαζορέλ

Το μεγαλύτερό, όμως, δέλεαρ για τους θαυμαστές του θα είναι το μουσείο του Μαρακές. Το 1966 το ζέυγος Λοράν – Μπερζέ επισκέφθηκε την πόλη και την ερωτεύτηκε παράφορα. Ενα από τα πιο όμορφα σημεία της ήταν ο κήπος και τα δύο οικήματα που ανήκαν κάποτε στον Γάλλο ζωγράφο Ζακ Μαζορέλ, ο οποίος τους έδωσε και το όνομά του. Ο Μαζορέλ είχε εγκατασταθεί στο Μαρακές το 1917 και σταδιακά άρχισε να δημιουργεί ένα υπέροχο άλσος με σπάνια φυτά. Ηταν τέτοιο το μεράκι του, που έγινε ειδικός στην κηποτεχνική και έφτιαξε μια έκταση που έκοβε την ανάσα με την ομορφιά της. Μέσα σε αυτήν κτίστηκε ένα σπίτι σύμφωνα με την παραδοσιακή μαυριτανική αρχιτεκτονική, καθώς και αργότερα μια μοναδική βίλα σε έντονο μπλε χρώμα.

Τη δεκαετία του ’80, ο ζωγράφος είχε φύγει από τη ζωή και το δημιούργημά του κινδύνευε να πέσει στα χέρια φιλόδοξων κατασκευαστών. Ο Λοράν με τον Μπερζέ το αγόρασαν για να το προστατεύσουν και έκτοτε έγινε το ησυχαστήριό τους, αλλά και ο τόπος όπου ο σχεδιαστής περνούσε όλον τον ελεύθερο χρόνο του.

Στην παραδοσιακή κατοικία, το ζευγάρι έβαλε όλη του τη συλλογή από αντικείμενα των Βερβέρων και η βίλα έγινε το σπίτι τους. Η σύνδεσή τους με το Μαρόκο φούντωσε ένα ρεύμα ευκατάστατων επισκεπτών και περιέβαλε την αραβική πόλη με μια μοναδική φήμη στους υψηλούς κύκλους του Παρισιού και της Νέας Υόρκης. Χάρις σε αυτούς, έγινε της μόδας, και ο τουρισμός πολυτελείας γνώρισε μεγάλες δόξες.

Ομως και ο Γάλλος επηρεάστηκε πολύ από την ιδιαίτερη κουλτούρα του τόπου, τα χρώματα και τα σχέδια, τα οποία ενσωμάτωσε στη δουλειά του. «Αυτός ο πολιτισμός είναι και δικός μου», συνήθιζε να λέει για να εκφράσει την αγάπη του για το Μαρακες.

Το μουσείο που θα φέρει το όνομά του χωροθετήθηκε πολύ κοντά στον κήπο. Θα έχει εμβαδόν πάνω από 4.000 τ.μ. για τη μόνιμη έκθεση με δημιουργίες του μόδιστρου, μαζί με μια βιβλιοθήκη, ένα αμφιθέατρο και ένα καφέ-εστιατόριο. Θα διοργανώνει επίσης πολλές περιοδικές εκθέσεις, έτσι ώστε να ανανεώνεται το ενδιαφέρον.

Το αρχιτεκτόνημα υπογράφει το γραφείο ΚΟ. Πρόκειται για το δίδυμο των Γάλλων αρχιτεκτόνων Καρλ Φουρνιέ και Ολιβιέ Μαρτί, οι οποίοι, αν και νέοι σε ηλικία, έχουν κατακτήσει διεθνή φήμη και αναλαμβάνουν σημαντικά έργα σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική.

Στιβαρό κέλυφος

Το κέλυφος που έφτιαξαν εμπνέεται από την τοπική αρχιτεκτονική. Είναι συμπαγές και έχει κομψή αλλά απλή γραμμή. Ηδη, παρότι ακόμη δεν έχει ανοίξει τις πόρτες του, έχει ξαναβάλει το Μαρακές στον χάρτη των ταξιδιωτικών προορισμών για το 2017 και αναμένεται να είναι από τα πιο επιτυχημένα μουσεία των επόμενων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή