«Μετά θα πάμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα»

«Μετά θα πάμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα»

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ σηματοδοτεί μια νέα εκκίνηση για τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο, άρα και με την Ελλάδα. Στο πνεύμα του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο ελληνικής καταγωγής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους δήλωσε σε εκδήλωση της ομογένειας, μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία, ότι «θα κάνουμε πρώτα την Αμερική μεγάλη ξανά, και μετά θα πάμε εκεί έξω και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα». Τιμώμενος με τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Παύλου από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, ο κ. Πρίμπους τόνισε ότι «θέλουμε να βάλουμε την έννοια της θρησκευτικής ελευθερίας και την προστασία του Πατριαρχείου στο επίκεντρο του Λευκού Οίκου». Οπως εκτίμησε, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης είναι σύμβολο για τους πιστούς σε όλον τον κόσμο και θα ήθελε «να δει την ημέρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίζεται στην εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη, αναγνωρίζοντας την καταπίεση που υφίσταται και τον αγώνα που δίνει». Ο ίδιος είναι επίσης Αρχων του Πατριαρχείου και, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το Σαββατοκύριακο επρόκειτο να βαπτισθεί ορθόδοξη και η σύζυγός του Σάλι.

Ο κ. Πρίμπους δήλωσε ότι «πρέπει να πάρουμε την ευκαιρία που μας έδωσε ο Θεός και να επιτύχουμε τους στόχους που ο σπουδαίος νέος μας πρόεδρος έχει θέσει, να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά». Ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου μίλησε για την ελευθερία και το κόστος της, εκτιμώντας ότι στην Αμερική, στη Βρετανία, αλλά όπως προέβλεψε σύντομα και στη Γερμανία, «σε όλον τον κόσμο, οι άνθρωποι θέλουν κάποιον που θα παλέψει γι’ αυτούς. Διψούν για κάποιον που θα είναι πραγματικός. Αυτό που λείπει στους ανθρώπους είναι το πραγματικό, έχουν κουραστεί από τους πλαστικούς πολιτικούς. Είτε είναι από την Αθήνα είτε από την Ουάσιγκτον, το πλαστικό δεν λειτουργεί πλέον». Εκτίμησε, δε, ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος θα είναι επιτυχημένος διότι θα κάνει αυτά που υποσχέθηκε, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην απόσυρση του Obamacare, στη μεταρρύθμιση της φορολογίας και στη μετατροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος «στο κόμμα του Αμερικανού εργαζομένου». Με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Παύλου τιμήθηκαν επίσης ο βουλευτής του Κογκρέσου Γκας Μπιλιράκης και ο επικεφαλής της ομάδας προώθησης του προέδρου Τραμπ, Τζορτζ Τζιτζίκος.

Το μήνυμα

Η κυβέρνηση ελπίζει στους Ελληνοαμερικανούς που βρίσκονται κοντά στον νέο πρόεδρο για την προώθηση των ελληνικών θέσεων, αλλά όπως σημειώνουν αναλυτές, το μυστικό βρίσκεται στο ποιο θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρουν. Κλεισμένος στον Λευκό Οίκο, κάθε Αμερικανός πρόεδρος βασίζεται στους συνεργάτες που έχει κοντά του. Οσοι τον βλέπουν καθημερινά έχουν την ευκαιρία να του μεταφέρουν θέσεις και προτάσεις, και στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ αυτό ίσως να αποδειχθεί ακόμη πιο έντονο, με δεδομένα τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του και την πολιτική του απειρία.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι ποιος θα έχει αυτού του είδους την επιρροή – και αν το στυλ διοίκησης του Ντόναλντ Τραμπ τού επιτρέψει να την ασκήσει. Στις επιχειρήσεις του, αλλά και στην προεκλογική του εκστρατεία, άφηνε τις διαφωνίες να εξελίσσονται μεταξύ των συνεργατών του και τελικά έδινε εκείνος τη λύση – προκαλώντας πολλά θύματα στην πορεία. Ετσι, ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τον κ. Τραμπ ότι οι ευθύνες του είναι πάρα πολλές για να μπορεί να παίρνει όλες τις αποφάσεις μόνος του και ότι θα χρειασθεί να βασισθεί στους συμβούλους του, καλώντας τον να τους επιλέξει με προσοχή.

Ενας κατεξοχήν ισορροπιστής είναι ο κ. Πρίμπους. Θα είναι ο σύνδεσμος του νέου προέδρου με το Κογκρέσο και το κόμμα. Η θέση του θεωρείται η τρίτη πιο ισχυρή στη χώρα, καθώς είναι υπεύθυνος για την ατζέντα και τις συναντήσεις του προέδρου. Αυτό, ωστόσο, σημαίνει ότι θα είναι μάλλον και ο πιο πολυάσχολος άνθρωπος στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Trilogy Advisors, Τζον Συτιλίδη, ο Τραμπ θα έχει «μια καθαρή ματιά» στην εξωτερική πολιτική, και η Ελλάδα «έχει την ευκαιρία να την αξιοποιήσει ώστε να τοποθετηθεί στα ζητήματα της περιοχής της και να γίνει απαραίτητη πέρα από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή