Μετωπική για τα όρια ηλικίας των δικαστών

Μετωπική για τα όρια ηλικίας των δικαστών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας, δικηγόροι, συνταγματολόγοι, δικαστικές ενώσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής, τάσσονται κατά της πρωτοβουλίας της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, να ανακινήσει το ζήτημα της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ανώτερων δικαστικών.

Με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, επιστημονικοί φορείς καταδικάζουν την ενέργεια της κ. Θάνου, κάνοντας λόγο για συνταγματική εκτροπή. Την ίδια ώρα, η πρόεδρος του Α.Π. ενόψει της Διοικητικής Ολομέλειας που θα συγκληθεί την Πέμπτη επί του θέματος, ζητεί «να αφήσουν ανεπηρέαστους τους δικαστές του Αρείου Πάγου, οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη ούτε υποδείξεων ούτε παραινέσεων για να εκφράσουν την επιστημονική τους άποψη». Η κ. Θάνου θέτει θέμα «προσωπικής της στοχοποίησης» από τις ανακοινώσεις οι οποίες, όπως επισημαίνει, «μπορεί δικαιολογημένα να θεωρηθεί ότι συνιστούν ανεπίτρεπτη προσπάθεια επηρεασμού και παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης γνώμης των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

Μοναδικός «σύμμαχός» της είναι η Ενωση Ανωτάτων και Ανωτέρων Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία επισημαίνει πως «τα μέλη της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έχουν πλήρη συναίσθηση της ευθύνης τους» και «δεν χρειάζονται τις υποδείξεις ή τις παρεμβάσεις οποιουδήποτε για να εκφράσουν τη νομική τους άποψη στην Ολομέλεια».

Κατά τα λοιπά, οι δικαστικές ενώσεις τάσσονται κατά της πρωτοβουλίας Θάνου, επισημαίνοντας ότι ζήτημα μπορεί να τεθεί μόνο στο πλαίσιο αναθεώρησης του Συντάγματος. Οι δικαστές του ΣτΕ, καθ’ ύλην αρμόδιοι να αποφαίνονται για τη συνταγματικότητα νόμων και διατάξεων, ξεκαθαρίζουν με ανακοίνωση της δικαστικής τους ένωσης ότι το Σύνταγμα απαγορεύει ρητώς την παράταση του ορίου ηλικίας των ανωτάτων δικαστικών.

Αντίστοιχη είναι η τοποθέτηση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών και της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ την απόρριψη της εισήγησης της κ. Θάνου προκειμένου να «διασφαλιστεί το κύρος της Δικαιοσύνης και του Συντάγματος» ζητούν με κοινή δήλωσή τους 14 καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, οι κ.κ. Ν. Αλιβιζάτος, Σπ. Βλαχόπουλος, Γ. Γεραπετρίτης, Τζούλια Ηλιοπούλου-Στράγγα, Ιφιγένεια Καμτσίδου, Γ. Κασιμάτης, Ξ. Κοντιάδης, Αντ. Μανιτάκης, Π. Μαντζούφας, Λίνα Παπαδοπούλου, Γ. Σωτηρέλης, Ιω. Τασόπουλος, Στ. Τσακυράκης και Πηνελόπη Φουντεδάκη. Ακόμη, η συντονιστική επιτροπή των δικηγόρων υποστηρίζει ότι «η συνταγματική απαγόρευση δεν μπορεί να παρερμηνευθεί ούτε να παρακαμφθεί από οποιεσδήποτε ανάγκες, προσωπικές σκοπιμότητες ή στοχεύσεις», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι αν υπάρξει όντως παράταση των ορίων ηλικίας, πριμοδοτείται κατ’ αρχάς η πρόεδρος του Α.Π., η οποία το καλοκαίρι θα πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση της, καθώς συμπληρώνει το 67ο έτος.

Κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας τάσσονται και οι δύο πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ, Δ. Παξινός και Γ. Αδαμόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή