Με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών απέκτησε διοίκηση το νέο υπερταμείο

Με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών απέκτησε διοίκηση το νέο υπερταμείο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η σύσταση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας (ΕΕΣΠ) Α.Ε. Την περασμένη Παρασκευή ωστόσο έγινε ένα σημαντικό βήμα, με την ανακοίνωση του πρώτου διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.) που ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας. Πρόεδρος ανέλαβε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Jacob Suchard Ελλάδος, Γεώργιος Διαμαντόπουλος, διευθύνουσα σύμβουλος η πρώην αναπλ. διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΕΗ Ουρανία Αικατερινάρη και τέλος, εντεταλμένος σύμβουλος ανέλαβε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της HP Hellas, Στέφανος Γιουρέλης. Τα υπόλοιπα, μη εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΣΠ αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο διορισμός καθυστέρησε περίπου τέσσερις μήνες, δεδομένου ότι σύμφωνα με τη δεύτερη έκθεση προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, η διοίκηση της ΕΕΣΠ (Ιούνιος 2016) θα έπρεπε να είχε διοριστεί μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης μέχρι το τέλος του 2016 θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί όλα τα περιουσιακά στοιχεία που προβλέπεται από την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να έχει συμβεί, με δεδομένο ότι μέχρι τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου δεν είχε διοριστεί το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Borad) της εταιρείας.

Ως συνέπεια, τώρα τα μέλη του Δ.Σ. μαζί με το Εποπτικό Συμβούλιο καλούνται να τρέξουν προκειμένου να καλύψουν –αν τελικά καλυφθεί– την πολύμηνη καθυστέρηση που σημειώθηκε στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Το βαρύ φορτίο καλείται να σηκώσει η νέα διευθύνουσα σύμβουλος κ. Αικατερινάρη. Η τελευταία έχει τη μεγάλη εμπειρία, δεδομένου ότι έχει εργαστεί τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στη Βρετανία (Chevron, Deutsche Bank) και στην Ελλάδα (Eurobank, BNP Pariras). Από το 2010 ήταν αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος στη ΔΕΗ, ασχολούμενη κυρίως με τα χρηματοοικονομικά του ομίλου, ενώ από το 2015 που αποχώρησε από τη ΔΕΗ εργάστηκε ως εταίρος στην Ernst & Young, εστιάζοντας σε ναυτιλιακά θέματα. Η κ. Αικατερινάρη είναι κόρη της πρώην βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ασημίνας Ξηροτύρη.

Βαρύ έργο αναλαμβάνει και ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΕΣΠ Στέφανος Γιουρέλης, ως το δεύτερο εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της εταιρείας. Ο τελευταίος έχει εργαστεί κυρίως σε τεχνολογικές επιχειρήσεις και ήταν επικεφαλής της Ηewlett Pakard για την Ελλάδα και την Αφρική.

Κρίσιμο ζήτημα από εδώ και στο εξής είναι η μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων από το Δημόσιο (Ελληνικό Δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ κ.λπ.), τα οποία θα διαχειριστεί. Προς την κατεύθυνση αυτή, κρίσιμο ζήτημα είναι η σύσταση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) Α.Ε., στην οποία θα εισφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία των ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακών Υποδομών, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή