Στο τέλος του έτους αναμένονται οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Στο τέλος του έτους αναμένονται οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχει αποσταλεί το θεσμικό πλαίσιο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η ψήφιση του οποίου περιλαμβάνεται στις δράσεις που θα πρέπει να ολοκληρώσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Πρόκειται για κομβικής σημασίας δράση, που αναμένεται να τερματίσει τις σημερινές ακτιβιστικές αντιδράσεις που τους τελευταίους μήνες έχουν «παγώσει» κάθε είδους πλειστηριασμό.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται και η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και εντός του Μαρτίου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν εικονικές αγοραπωλησίες ακινήτων προκειμένου να δοκιμαστεί το σύστημα και να εντοπιστούν τυχόν δυσλειτουργίες ή προβλήματα. Παρ’ όλα αυτά, στην πράξη, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε στο τέλος του χρόνου καθώς το σχετικό πλαίσιο προβλέπει ότι μετά την ψήφιση του νόμου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα πρέπει να υπάρξει περίοδος 7 μηνών, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών (να δηλωθούν τα ακίνητα που προορίζονται για ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, να πιστοποιηθούν μεσίτες, δικηγόροι, ιδιώτες κ.ά. που επιθυμούν να μετάσχουν στους πλειστηριασμούς, να ενημερωθεί αναλυτικά το ευρύ κοινό) πριν αρχίσουν οι πλειστηριασμοί. Ετσι, αν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί εντός Φεβρουαρίου και ψηφιστεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, τότε οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα γίνουν περί το τέλος Σεπτεμβρίου. Αν η αξιολόγηση καθυστερήσει και πάει πίσω, ανάλογη θα είναι και η καθυστέρηση για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι σε διάστημα 12 μηνών από την εκκίνηση του νέου καθεστώτος το 99% των πλειστηριασμών θα γίνεται ηλεκτρονικά, τερματίζοντας τις δυνατότητες επιθετικού ακτιβισμού που τους τελευταίους μήνες έχει πρακτικά μπλοκάρει κάθε είδους πλειστηριασμό. Σύμφωνα με συμβολαιογράφους, πρόκειται για ομάδα περίπου 200 ατόμων που μπλοκάρει κάθε πλειστηριασμό ακόμα και περιπτώσεις οφειλετών που έχουν συναινέσει. Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις, όπου οφειλέτες με μεγάλη ακίνητη περιουσία έχουν συμφωνήσει σε πλειστηριασμό ακινήτου προκειμένου να απαλλαγούν από κάποιο δανειακό βάρος, ωστόσο οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να γίνουν λόγω των αντιδράσεων.

Σύμφωνα με συμβολαιογράφους, η νέα διαδικασία θα αντικαταστήσει τους παραδοσιακούς πλειστηριασμούς που γίνονται κάθε Τετάρτη στο ειρηνοδικείο και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα διοχετεύονται όλα τα στοιχεία του ακινήτου και θα δίνει τη δυνατότητα στον καθένα –ακόμα και ιδιώτες– να συμμετέχει, αφού έχει πιστοποιηθεί και καταβάλει την απαιτούμενη εγγύηση στον συμβολαιογράφο.

Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς έχει βασιστεί στην ισπανική εμπειρία, όπου επίσης αρχικά οι πλειστηριασμοί είχαν τροφοδοτήσει επιθετικές αντιδράσεις, περιστατικά που ξεπεράστηκαν με τη θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας. Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα επιτρέψουν στις τράπεζες να κινηθούν με μεγαλύτερη ευελιξία στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο υπερβολών και καταχρήσεων, υπενθυμίζουν πως πλειστηριασμός γίνεται μόνο με δικαστική απόφαση και ότι τόσο η πρώτη κατοικία όσο και όσοι πραγματικά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα απολαμβάνουν ισχυρή προστασία, προσθέτοντας ότι καταχρηστική είναι η συμπεριφορά πολλών στρατηγικών κακοπληρωτών οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν από την κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή