Οι μάχες στο Twitter

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι τρόμαξαν από το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ αναγκάστηκαν να απολογηθούν διότι προώθησαν φωτογραφίες που έδειχναν το πλήθος των συγκεντρωμένων κατά την τελετή ορκωμοσίας του Ομπάμα και του Τραμπ. Ο λογαριασμός της υπηρεσίας εξαφανίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα και μετά επανεμφανίστηκε με ένα μήνυμα. «Λυπούμαστε για κάποια λανθασμένα RΤs (σ.σ.: αναπαραγωγή μηνυμάτων στην αργκό του Twitter) από τον λογαριασμό μας. Συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε μαζί σας την ομορφιά και την ιστορία των πάρκων μας», έλεγε το tweet της 21ης Ιανουαρίου κι έδειχνε ένα βίσονα να περπατά στο ηλιοβασίλεμα.

Αυτή δεν ήταν η μόνη μάχη που έδωσε στο Twitter η προεδρία Τραμπ. Προ ημερών, οι υπεύθυνοι ενός Εθνικού Πάρκου των ΗΠΑ, στη Νότια Ντακότα, έστειλαν κάποια μηνύματα για τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα μηνύματα εστάλησαν από λάθος ή ήταν πράξη δημόσιας ανυπακοής στην απαγόρευση του Τραμπ να μιλούν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες για θέματα κλιματικής αλλαγής. Τα μηνύματα, που έλεγαν ότι «η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι η υψηλότερη τα τελευταία 650.000 χρόνια», εξαφανίστηκαν, προφανώς με παρέμβαση του Λευκού Οίκου.

Κάποιοι θα σκεφτούν, «μα είναι σοβαρή μια προεδρία η οποία ασχολείται με τα μηνύματα που στέλνει στο Twitter μια υπηρεσία στη Νότια Ντακότα;». Φυσικά όχι· και το έλλειμμα σοβαρότητας δεν φαίνεται μόνο από αυτό. Αλλά πάλι σάμπως είναι σοβαροί οι δικοί μας που ασχολούνται με ένα λάθος tweet που έστειλε το Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο; Η φασαρία ξεκίνησε όταν η σελίδα του τμήματος αναδημοσίευσε ένα σχόλιο του καθηγητή Θανάση Διαμαντόπουλου, που έλεγε «Δυο χρόνια… Αρκετά… Να μη γίνουν πιο πολλά…». Σε αυτό απάντησε η υπεύθυνη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου: «Απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η επίσημη σελίδα πανεπιστημιακού τμήματος με αυτόν τον τρόπο. “Αριστεία”…».

Τελικώς ο διαχειριστής της σελίδας, Αγγελος Συρίγος, διευκρίνισε ότι «από λάθος μου ανήρτησα στην επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος ένα πολιτικό σχόλιο του καθηγητή κ. Διαμαντόπουλου που είχε γράψει στην προσωπική του σελίδα… Ολα αυτά οφείλονται αποκλειστικώς σ’ εμένα και στη σχετική άγνοια που έχω για τον τρόπο λειτουργίας του Facebook, ειδικά όταν το διαβάζω μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο. Κλείνοντας την ανάγνωση του σχολίου του κ. Διαμαντόπουλου, κάτι φαίνεται ότι πάτησα και βγήκε στην ιστοσελίδα του τμήματος (θα πρέπει να μου κάνετε ορισμένα μαθήματα…). Λυπάμαι για την αναστάτωση που προκάλεσα».

Δύο πράγματα πρέπει να παρατηρήσουμε από την αντίδραση της κ. Σβίγκου. Πρώτον, πως ο λαϊκισμός παντού ο ίδιος είναι. Ο κόσμος χάνεται (εδώ και στις ΗΠΑ) και αυτοί ψάχνουν τι γράφεται στο Twitter. Δεύτερον και κυριότερο: όλος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λυσσάξει με την αριστεία. Ισως επειδή δεν μπορούν να την προσεγγίσουν ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα. Βεβαίως, κάποιος μπορεί να πει πως «εδώ κοτζάμ υπουργός Παιδείας φέρεται σαν την αλεπού του Αισώπου και περίπου λέει ότι το Χάρβαρντ και το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι αγουρίδες, η χλευαστική αποστροφή της κ. Σβίγκου σας πείραξε;» Σωστό και αυτό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή