Επιστήμη από το καφενείο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Η επιστήμη είναι πολύ μεγάλο πράγμα. Η κορωνίδα της λογικής. Εχει κανόνες, ο βασικότερος εκ των οποίων είναι η διαρκής σύγκριση των προτάσεών της με την πραγματικότητα. Ολα τα άλλα είναι θρησκείες, δοξασίες, κουβέντες καφενείου. Ακόμη κι αν προέρχονται από τους μεγαλύτερους επιστήμονες. Π.χ. ο Γιοχάνες Κέπλερ είναι ο μεγαλύτερος αστρονόμος της Ιστορίας, ο άνθρωπος που διατύπωσε τους νόμους της κίνησης των πλανητών. Το γεγονός ότι θεωρείται «ο νομοθέτης του ουρανού» δεν κάνει επιστημονική την αστρολογία, με την οποία επίσης ασχολείτο.

Δεν γνωρίζουμε την επιστημονική επάρκεια του ψυχιάτρου υφυπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Βαρτζόπουλου. Για να τον παινεύουν τόσοι συνάδελφοί του υπουργοί, καλός πρέπει να ‘ναι· αν θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες. Τις προάλλες, ο κ. Βαρτζόπουλος είπε ότι «σε όλη την πανίδα, σε κάθε μορφή εμβίου όντος το αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει». Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «έκανε μια ανάλυση με την επιστημονική ιδιότητά του ως ψυχιάτρου. Μετά τις αντιδράσεις –που είναι δικαιολογημένες σε ένα βαθμό, λόγω παρερμηνείας– έσπευσε να εξηγήσει τι είπε και με ποια ιδιότητα. Δεν είχε καμία διάθεση να υποτιμήσει τις γυναίκες. Εκανε μία επιστημονική ανάλυση συγκεκριμένη».

Επιστημονική ανάλυση; Στη βιολογία θα κοβόταν ακόμη κι από τους επιεικέστερους καθηγητές. Ο αφορισμός του είναι πόρισμα καφενείου και όχι επιστημονικό συμπέρασμα. Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει ένας κανόνας «σε όλη την πανίδα» για τον ρόλο των αρσενικών και των θηλυκών. Π.χ. δεν κυνηγούν μόνο τα αρσενικά: στις σαβάνες, οι λέαινες είναι που φροντίζουν για την τροφή της αγέλης. Σε άλλα είδη, τα αρσενικά εξαφανίζονται μετά τη γονιμοποίηση και το θηλυκό κάνει και τις «άλλες δουλειές», πέρα από το να «τίκτει». Επομένως, δεν «είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό, κατά συνέπεια η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση». Για την ακρίβεια, η γυναικοκτονία όχι μόνο δεν «έχει βιολογική βάση», αλλά δεν νομίζουμε ότι στη φύση απαντά «θηλυκοκτονία». Θα ήταν αντιπαραγωγικό και συνεπώς παράλογο τα αρσενικά να σκοτώνουν τα θηλυκά, αν δεν προϋπάρχει η διδαχή ότι «οι γυναίκες ανήκουν στους άνδρες τους».

Επομένως, η «επιστημοσύνη» του κ. Βαρτζόπουλου στο προκείμενο αποτελούν απλές καφενειακές μπαρούφες και είναι απορίας άξια η σπουδή διαφόρων υπουργών να υπερασπιστούν το δικαίωμά του «να εκφέρει την επιστημονική του άποψη». Ετσι κι αλλιώς, η επιστήμη δεν έχει «απόψεις». Εχει τη θεωρία και την πραγματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT