Πέντε νέα ταμεία χρηματοδότησης επενδύσεων 2 δισ.

Πέντε νέα ταμεία χρηματοδότησης επενδύσεων 2 δισ.

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης στο μοντέλο χρηματοδότησης της οικονομίας συνιστά η ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της χειμαζόμενης οικονομίας που συνθλίβεται υπό το βάρος της έλλειψης ρευστότητας, της υψηλής φορολογίας και της ύφεσης. Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των επιχειρήσεων αναλαμβάνουν να διαχειριστούν ενεργά οι επίσημοι ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ σαφής είναι πλέον και η στροφή στο μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω ΣΔΙΤ, προκειμένου να υλοποιηθούν σειρά από κρίσιμα έργα υποδομής, που χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια δεν έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης. Το μοντέλο των ΣΔΙΤ έχει δοκιμαστεί στη χώρα μας με τις 13 συμβάσεις έργων που έχουν υπογραφεί από το 2009 και υλοποιούνται μέχρι και σήμερα με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ιδιώτες αναλαμβάνουν μέρος του κόστους της επένδυσης, ενώ το Δημόσιο συμμετέχει αξιοποιώντας κοινοτικά χρήματα και την υποχρέωση να καταβάλει ένα είδος αμοιβής που επιμερίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του έργου και αφού ο ιδιώτης τηρεί πλήρως τις υποχρεώσεις που προκύπτουν όχι μόνον από τη σύμβαση κατασκευής, αλλά και από τη σύμβαση διαχείρισης του έργου.

Μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Η στροφή που πραγματοποιείται στον πέμπτο όροφο του υπουργείου στην οδό Νίκης, εκεί όπου εδρεύει το υπουργείο Οικονομίας, επιχειρεί να αντιστρέψει μέρος από τις επιπτώσεις στην οικονομία που προκαλεί η υπερφορολόγηση, η οποία αποφασίζεται έναν μόλις όροφο πιο πάνω, στην έδρα του υπουργείου Οικονομικών. Η μάχη είναι ανισομερής και θα ήταν χαμένη από πριν εάν δεν είχε τη στήριξη των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διοχετεύονται μέσω του ΕΣΠΑ, του πακέτου Γιούνκερ και της ΕΤΕπ, αλλά και των ιδιωτών που καλούνται να μοχλεύσουν τα κοινοτικά χρήματα, με στόχο τα συνολικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν τα προσεχή χρόνια για τη στήριξη επενδυτικών σχεδίων να φθάσουν τα 2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για κεφάλαια που εκτιμάται ότι θα διοχετευθούν μέσω πέντε νέων Ταμείων που έχουν συσταθεί και η ενεργοποίηση των οποίων αναμένεται στα τέλη του πρώτου τριμήνου του έτους ή το αργότερο εντός του δευτέρου τριμήνου. Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομίας προβλέπει:

• Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών με προικοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, χρηματοδοτικό βραχίονα της ΕΤΕπ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εκτός από τη συνεπένδυση, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο θα αναλάβει και τη διαχείρισή του νέου Ταμείου και ήδη έχει προκηρύξει τις προσκλήσεις για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι βασικοί τομείς επενδύσεων, μέσω του νέου Ταμείου, που θα λειτουργεί με τη μορφή πλατφόρμας, είναι οι επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Στόχος, τα επόμενα χρόνια να μοχλευθεί περί το 1 δισ. ευρώ, μέσω συμμετοχών στις παραπάνω κατηγορίες επιχειρήσεων.

• Το Ταμείο Υποδομών, που θα προικοδοτηθεί με 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και ισόποσα κεφάλαια από την ΕΤΕπ, η οποία θα αναλάβει και τη διαχείρισή του. Στόχος, οι επενδύσεις σε υποδομές με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων σε τομείς όπως η ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και επιχειρήσεων, η αναβάθμιση και η διαχείριση μαρινών, σχολείων, μονάδων διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων κ.ά. Στην κυβέρνηση αρχίζει να γίνεται ολοένα και περισσότερο σαφές ότι για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση κυρίως κοινωνικών υποδομών είναι αναγκαία η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και για τον λόγο αυτόν τα έργα που θα επιλεγούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Υποδομών θα πρέπει να βασιστούν στο μοντέλο των ΣΔΙΤ.

• Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, που θα αποτελέσει μετεξέλιξη του υφιστάμενου ΤΕΠΙΧ, που λειτουργεί σήμερα υπό την ομπρέλα του ΕΤΕΑΝ. Το Ταμείο θα προικοδοτηθεί με 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, τα οποία θα μοχλευθούν με χρήματα των ελληνικών τραπεζών, με στόχο την παροχή χαμηλότοκων δανείων προς επιχειρήσεις.

• Το Ταμείο «Εξοικονομώ», που ενεργοποιείται με 320 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και σε συνδυασμό με άλλα 140 εκατ. ευρώ που θα συνεισφέρουν οι τράπεζες, θα χρηματοδοτήσει την ενεργειακή αναβάθμιση 38.000 περίπου κατοικιών μέσω του ΕΤΕΑΝ.

• Το Ταμείο Μικροπιστώσεων, που θα χορηγεί χαμηλά κεφάλαια έως 10.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις ή επαγγελματίες που θέλουν να ξεκινήσουν επαγγελματική δραστηριότητα. Οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν το κατά πόσον το Ταμείο θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα του ΕΤΕΑΝ ή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή