Μάχη για την κυριαρχία στην αγορά τηλεπικοινωνιών

Μάχη για την κυριαρχία στην αγορά τηλεπικοινωνιών

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η ύφεση στην αγορά τηλεπικοινωνιών παραμένει, οι παίκτες συνεχίζουν να συγκρούονται για τη διαρκώς συρρικνούμενη πίτα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ετσι μέσα στο 2016, η αγορά σταθερής τηλεφωνίας υπέστη σημαντικές αλλαγές, με πιο σημαντική εκείνη που έφερε τη Vodafone στη δεύτερη θέση, πίσω από τον ΟΤΕ. Τη θέση αυτή ιστορικά κατείχε η Forthnet, η οποία για πρώτη φορά μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2016 υποχώρησε στην τρίτη θέση. Η επιθετική πολιτική μάλιστα της Vodafone που ακολουθήθηκε και στους επόμενους μήνες, διεύρυνε την απόσταση των δύο επιχειρήσεων, δεδομένου ότι στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου τα μερίδια των δύο επιχειρήσεων απείχαν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα το μερίδιο της Vodafone ανήλθε σε 13,8% και της Forthnet σε 11,9%.

Η Forthnet ωστόσο αντιμετωπίζει αδυσώπητο ανταγωνισμό και από τη Wind Hellas. H τελευταία διεκδικεί με αξιώσεις την τρίτη θέση της αγοράς σταθερής τηλεφωνίας πίσω από τη Vodafone, καθώς στο τέλος του περασμένου έτους τα μερίδια των Wind και Forthnet παρουσίασαν ελάχιστες διαφορές (11,74% και 11,87% αντίστοιχα). Η Wind τους τελευταίους 18 μήνες πέτυχε αύξηση συνδέσεων κατά 10%, κλέβοντας κυρίως πελάτες της Forthnet και από τη Cyta. Mάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες η Wind Hellas επανήλθε δριμύτερη, λανσάροντας μια προσφορά triple play υπηρεσιών, δηλαδή σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και Internet. Συγκεκριμένα η εταιρεία παρέχει αντί 35 ευρώ ευρυζωνικό Internet 24 Mbps, απεριόριστες εθνικές κλήσεις στο σταθερό, 650 λεπτά ομιλίας στο κινητό, 2 GB Internet στο κινητό κ.ά.

Οι επιθετικές κινήσεις των δύο παρόχων Vodafone και Wind, που στόχο έχουν το πελατολόγιο κυρίως της Forthnet, αναμφίβολα συμπιέζουν και τη Cyta Hellas. H τελευταία, όπως και η Forthnet, έχοντας πενιχρά κεφάλαια κίνησης, δεν μπορεί ν’ ακολουθήσει τις επιθετικές κινήσεις των μεγάλων. Συνεπώς, αν και οριακά, έχασε έδαφος μέσα στους τελευταίους 18 μήνες.

Η κυπριακή εταιρεία

Ολα δείχνουν ότι η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα περάσει στον έλεγχο της Wind, αν και η διαδικασία αντιμετωπίζει πρόσκαιρα προβλήματα. Στην πράξη έχει μπλοκάρει, καθώς η κυπριακή Βουλή έχει «παγώσει» τα κρατικά κονδύλια προς τη μονάδα αποκρατικοποιήσεων της χώρας. Ετσι, μαζί με τις άλλες αποκρατικοποιήσεις στη Μεγαλόνησο, έχει «παγώσει» κι εκείνη της Cyta Hellas. Εκτιμάται ωστόσο ότι δεν θα αργήσει η άρση του απαγορευτικού χρηματοδότησης της κυπριακής μονάδας αποκρατικοποιήσεων.

Αν η Cyta Hellas περάσει στα χέρια της Wind Hellas, τότε η τελευταία θα καταστεί Νο 2 παίκτης στη σταθερή στην Ελλάδα με περίπου 900 χιλ. πελάτες. Ωστόσο, η εταιρεία φαίνεται ότι έχει στενή συνεργασία με τη Vodafone και ότι οι δύο επιχειρήσεις σε αρκετές αγορές κινούνται συντονισμένα. Αυτό συμβαίνει και στη σταθερή τηλεφωνία αλλά και στην παροχή συνδρομητικής τηλεόρασης. Οι δύο εταιρείες, απεμπολώντας οριστικά το σχέδιο απόκτησης της Nova, αναπτύσσουν από κοινού κοινή πλατφόρμα παροχής συνδρομητικής τηλεόρασης. Η πλατφόρμα αυτή θα βασιστεί αποκλειστικά σε ευρυζωνικές γραμμές Internet (IPTV), αφήνοντας κατά μέρος τη δορυφορική πλατφόρμα που αξιοποιούν σήμερα OTE και Nova. Οι ειδικοί στις τηλεπικοινωνίες αναφέρουν ότι στο μέλλον, το κανάλι δεν θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αλλά το περιεχόμενο.

Τον ΟΤΕ δεν τον απασχολεί ιδιαίτερα η σύγκρουση μεταξύ Vodafone, Wind από τη μια πλευρά και Forthnet, Cyta από την άλλη. Στην αγορά ισχύει το «όσο λιγότεροι, τόσο το καλύτερο». Σίγουρα όμως παρακολουθεί τις κινήσεις των ανταγωνιστών του, ενώ καθώς η συγκέντρωση στην αγορά προχωρά, θα αυξάνει την πίεση για την άρση της ρύθμισης των υπηρεσιών του από τον εθνικό ρυθμιστή, την ΕΕΤΤ. Σήμερα, σε επίπεδο γραμμών κατέχει μερίδιο 56% και ο επόμενος, η Vodafone, κατέχει μερίδιο 14%. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλάζουν γρήγορα τα μερίδια των ανταγωνιστών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή