Απειλών συνέχεια από την Aγκυρα

Απειλών συνέχεια από την Aγκυρα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγική αποφόρτισης του κλίματος ακολουθεί η Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες και πολλαπλές προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, οι οποίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Αγκυρα και κορυφώθηκαν την περασμένη Κυριακή, με τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ να πλέει γύρω από τα Ιμια σε μια επίδειξη ισχύος, με αφορμή τα 21 χρόνια από την παρ’ ολίγον ένοπλη σύγκρουση του 1996. Ο κ. Αλ. Τσίπρας, από τη Σερβία όπου βρέθηκε χθες προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έστειλε μήνυμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Από την τουρκική πλευρά οι τόνοι ήταν και χθες υψηλοί, καθώς με φυλλάδια που διένειμαν οι διπλωματικές αρχές της γειτονικής χώρας μέσω των κοινωνικών δικτύων καταγγέλλεται η Ελλάδα ως χώρα που δεν παραδίδει τους «8». Σε ακόμη οξύτερο ύφος, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας περιγράφει την εκκρεμότητα των «8» ως ζήτημα που θα κάνει «ζημιά» στις διμερείς σχέσεις.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο σημειώθηκαν και χθες ορισμένα περιστατικά τα οποία περιλαμβάνονται στη γενικότερη «ρουτίνα» της Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού. Στην περιοχή των Ιμίων έπλεαν για κάποιες ώρες δύο σκάφη του Λιμενικού και τρία πλοιάρια της τουρκικής ακτοφυλακής, τα οποία παρακολουθούσαν αλιευτικά που βρίσκονταν στην περιοχή. Χθες το μεσημέρι σημειώθηκαν, επίσης, τρεις εικονικές αερομαχίες (14.32, 14.34 και 14.38) στα νοτιοανατολικά της Χίου ανάμεσα σε ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 και δύο ελληνικών τα οποία απογειώθηκαν από τη Σκύρο για τις προβλεπόμενες αναχαιτίσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία του για «φωνές αλυτρωτισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας, που, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα ταλανίζουν την περιοχή μας και θέτουν προσκόμματα στην οριστική συμφιλίωση και στην εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας και σταθερότητας και προόδου στην περιοχή». Στην παρέμβασή του, η οποία αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και προς την Αλβανία, τόνισε ότι το μέλλον των Βαλκανίων «μπορεί να χτιστεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της συνεργασίας. Οχι με παραβιάσεις, όχι με επεμβάσεις, όχι με προκλήσεις και με αμφισβήτηση της διεθνούς νομιμότητας, όχι με αναθεωρητικές λογικές ως προς τις διεθνείς συνθήκες». Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ επισήμαινε ότι η χώρα του θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας. «Οπως μας συμπεριφέρονται, θα τους συμπεριφερόμαστε και εμείς με τον ίδιο τρόπο από εδώ και πέρα», δήλωσε, σχολιάζοντας τη μη έκδοση γκιουλενιστών όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Σε συνέντευξή του στο τουρκικό Κανάλι 24, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξετάσει το νέο αίτημα της Τουρκίας και να επιστρέψει τους οκτώ στην Αγκυρα. «Διασυνδέονται με την ομάδα που πήγε να δολοφονήσει τον πρόεδρό μας», είπε ο κ. Μποζντάγ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκδώσει από το 2007 ακόμη 50 άτομα. Στο τουρκικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα εντάσσει τους «8» σε μια ομάδα συνολικά 11 «γκιουλενιστών» που δεν έχουν παραδοθεί στην Τουρκία.

Στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο νέας πολυμερούς

Η 9η Απριλίου, πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την έγκριση του νέου προεδρικού συστήματος στην Τουρκία, αποτελεί τον πλέον βασικό παράγοντα τον οποίο παρακολουθούν όσοι εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα συναντηθούν σήμερα ώστε, πέρα από τα αμιγώς διακοινοτικά ζητήματα, να εξετάσουν τις πιθανότητες σύγκλησης νέας Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Εσπεν Μπαρθ Εϊντε (ο οποίος την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά). Ο κ. Εϊντε, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη, δήλωσε ότι «η συμφωνία (σ.σ.: για νέα διάσκεψη) είναι να επανέλθουμε όταν ο χρόνος θα είναι κατάλληλος και αυτό θα συμφωνηθεί από τους ηγέτες και με τους άλλους συμμετέχοντες στη διάσκεψη». Ο κ. Εϊντε εκτίμησε ότι «είναι πιθανόν να μη βρισκόμαστε πολύ μακριά» από ένα παρασκηνιακό δούναι και λαβείν, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα Ν.Δ. και ΔΗΣΥ Ελλάδος διοργανώνουν στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του ΥΠΕΞ εκδήλωση με θέμα «Κυπριακό: σε δυναμική λύσης ή αδιέξοδο;». Ομιλητές θα είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδης και ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή