Σκάνδαλα που έμειναν στην Ιστορία

Σκάνδαλα που έμειναν στην Ιστορία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη η δίκη του επονομαζόμενου «Κοριόπολις», που αφορά τους «στημένους» αγώνες της περιόδου 2008-2011, πριν από λίγες ημέρες η FIFA υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με την εταιρεία παρακολούθησης στοιχηματικής ροής Sportradar. 

Ο πρόεδρός της, Τζιάνι Ινφαντίνο, δήλωσε ότι «η διατήρηση της ακεραιότητας του ποδοσφαίρου είναι υψίστης σημασίας για τη FIFA. Η χειραγώγηση αγώνων εξακολουθεί να προκαλεί μια σοβαρή ανησυχία για τον καθένα που αγαπά το άθλημα». Είτε σε εθνικό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, η χειραγώγηση αγώνων είναι ομολογουμένως η μεγαλύτερη σύγχρονη ασθένεια του ποδοσφαίρου και αυτά που ακολουθούν είναι κάποια από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία, εξαιρουμένου του ελληνικού «Κoριόπολις»:

• Υπόθεση Χόιτσερ (2005)

Ο Γερμανός διαιτητής φυλακίστηκε με ποινή άνω των δύο ετών, επειδή υπό τις οδηγίες του Κροάτη Αντε Σάπινα χειραγώγησε 23 αγώνες της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, αλλά και του κυπέλλου με ομάδες της Μπουντεσλίγκα.

• Μαρσέιγ – Ταπί (1993)

Ο πρόεδρος της Μαρσέιγ, Μπερνάρντ Ταπί, επιχείρησε μέσω του ποδοσφαιριστή της ομάδας του, Eydelie, να δωροδοκήσει τρεις παίκτες της Bαλενσιέν για να έχουν μειωμένη απόδοση. Ο ένας από τους τρεις κατήγγειλε την απόπειρα στις Αρχές. Ο Ταπί φυλακίστηκε, ενώ ο Eydelie αποκλείστηκε από τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες.

• Η ψεύτικη ομάδα του Τόγκο (2010)

Η εθνική ομάδα του Μπαχρέιν νίκησε με 3-0 την αντίστοιχη του Τόγκο. Οταν το πληροφορήθηκαν στην ομοσπονδία του Τόγκο είπαν ότι δεν ήξεραν τίποτα. Τι είχε συμβεί; Ενας πρώην προπονητής, ένας υπάλληλος της ομοσπονδίας και ένα διεθνές κύκλωμα χειραγώγησης αγώνων κατασκεύασαν μια ψεύτικη ομάδα και την ονόμασαν Τόγκο.

• Ο αγώνας «φάντασμα» (2015)

Δύο εταιρείες στοιχημάτων πρόσφεραν προς στοιχηματισμό τον αγώνα ανάμεσα στις FC Slutsk και Shakhter Soligorsk από τη Λευκορωσία. Το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν 2-1. Ομως ο αγώνας, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, δεν έγινε ποτέ, παρότι στην επίσημη ιστοσελίδα της μιας ομάδας αναρτήθηκε το αποτέλεσμα!

• Μπουκάλια νερού με υπνωτικό (2010)

Στον αγώνα Κρεμονέζε – Παγκανέσε για την τρίτη κατηγορία του ιταλικού πρωταθλήματος οι παίκτες αγωνίζονταν σαν υπνωτισμένοι. Οπως αποκαλύφθηκε, ο τερματοφύλακας Μάρκο Παολίνι είχε ρίξει υπνωτικό στα μπουκάλια με νερό των συμπαικτών του για να ξεχρεώσει όσα χρώσταγε στη «μαφία του στοιχήματος».

• Calciopoli (2006)

Aναμφίβολα, η μεγαλύτερη υπόθεση χειραγώγησης ήταν το «Calciopoli» στην Ιταλία. Η αστυνομία ανακάλυψε ότι η Γιουβέντους, η Λάτσιο, η Μίλαν η Φιορεντίνα και η Ρετζίνα έστηναν αγώνες με πρόθυμους διαιτητές. Η «Γιούβε» υποβιβάστηκε και της αφαιρέθηκε το πρωτάθλημα, από τη Μίλαν αφαιρέθηκαν 30 βαθμοί από το επόμενο πρωτάθλημα, Φιορεντίνα και Λάτσιο έμειναν εκτός Ευρώπης και ο πρόεδρος της Ρετζίνα τιμωρήθηκε με απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή