«Τρικυμία» στην κωπηλασία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Διεθνής Ομοσπονδία Κωπηλασίας (FISA) αποφασίζει μέσα στο Σαββατοκύριακο στο έκτακτο συνέδριό της την αλλαγή στα αγωνίσματα που θα διεξάγονται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, πράγμα που θα επηρεάσει άμεσα και τους Ελληνες αθλητές με ολυμπιακά όνειρα.

Κύκλοι της παγκόσμιας κωπηλασίας, μάλιστα, κάνουν λόγο για σημαντικές πιέσεις από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για την κατάργηση των αγωνισμάτων ελαφρών βαρών, σε βαθμό που «στραγγαλίζουν το άθλημα» για χάρη των εσόδων.

Το εν εξελίξει συνέδριο της FISA στο Τόκιο πρόκειται να αποφανθεί για το ποια 14 αγωνίσματα θα συμπεριληφθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη 3,5 χρόνια αργότερα. Πιθανότερη τροποποίηση είναι η αντικατάσταση της τετρακώπου ελαφρών βαρών των ανδρών με τετράκωπο των γυναικών, όπως φέρεται να προτιμά η FISA, ώστε να είναι ισάριθμες οι ανδρικές με τις γυναικείες κατηγορίες κατά τις νέες επιταγές της Λωζάννης.

Η ΔΟΕ θεωρεί ότι έτσι προωθείται η οικουμενικότητα του αθλήματος, λέξη κλειδί στην ανατροπή που επιχειρείται, με πρόσχημα την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους. Αυτό όμως όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στην παροχή ευκαιριών αλλά θα τις περιορίσει κιόλας για πολλούς.

Υπενθυμίζεται ότι στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, το ελληνικό πλήρωμα στην τετράκωπο ελαφρών βαρών συμμετείχε στον τελικό του αγωνίσματος, απαρτιζόμενο από τους Στέφανο Ντούσκο, Σπύρο Γιάνναρο, Γιάννη Πέτρου και Παναγιώτη Μαγδανή.

Η θέση της FISA είναι ομολογουμένως δύσκολη υπό την πίεση της ΔΟΕ. «Από τις συζητήσεις μας με τη ΔΟΕ, το μήνυμα ήταν σαφές: Αμφισβητεί [η ΔΟΕ] σθεναρά τη συμπερίληψη των ελαφρών βαρών στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν και δεν πρόκειται για μια καινούργια κατάσταση, είναι ξεκάθαρο σε μας ότι η ΔΟΕ δεν θα συζητήσει –όχι μόνο μια αύξηση στον αριθμό των αγωνισμάτων ελαφρών βαρών– ούτε καν τη διατήρηση του σημερινού αριθμού των τριών» καταγγέλλει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η FISA.

Το τελικό πρόγραμμα των αγωνισμάτων που διεξάγονται σε κάθε ολυμπιακή διοργάνωση ορίζεται πλέον από τη ΔΟΕ, κατόπιν προτάσεως της ομοσπονδίας, πράγμα που σημαίνει ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η Λωζάννη, που μπορεί να κόψει αγωνίσματα ελαφρών βαρών αν το κρίνει σκόπιμο, όπως φοβούνται στη διεθνή ομοσπονδία. «Αν θεωρούμε ότι τα ελαφρά βάρη είναι σημαντικά για την κωπηλασία, πρέπει να τα υπερασπιστούμε» έγραφε ανακοίνωση της καναδικής ομοσπονδίας.

«Στους Ολυμπιακούς δεν πάνε όλοι για να πάρουν χρυσό μετάλλιο. Η κωπηλασία ελαφρών βαρών έφερε τη συμμετοχή αθλητών που δεν είναι γίγαντες σωματικά αλλά μπορούν να πάνε στους Αγώνες και να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους. Αυτό είναι που κάνει τα ελαφρά βάρη τόσο ιδιαίτερα» εξηγεί ο Μαρκ Χάντερ, Βρετανός χρυσός Ολυμπιονίκης στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών το 2008 στο Πεκίνο. Προσθέτει δε ότι «η ΔΟΕ μας στραγγαλίζει για να κάνουμε ό,τι θέλει. Χάνουμε τον έλεγχο του αθλήματός μας. Αλλα αθλήματα που εξετάζει η ΔΟΕ φέρνουν πολύ χρήμα, ενώ η κωπηλασία όχι. Κι αυτός είναι ο κίνδυνος!».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή