Ακίνητα: Φως στο τούνελ της κρίσης μετά 8 χρόνια

Ακίνητα: Φως στο τούνελ της κρίσης μετά 8 χρόνια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016 η πορεία σταθεροποίησης των τιμών στην αγορά κατοικίας, που πλέον, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, φαντάζει πιο κοντά στην ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου των αξιών, που διαρκεί από το 2008 και μετά. Ειδικότερα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, οι τιμές μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό που δεν ξεπέρασε το 0,6%, έναντι πτώσης 4,3% κατά το πρώτο τρίμηνο, 2,6% και 1,5% κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο αντίστοιχα. Συνολικά το 2016, οι τιμές μειώθηκαν κατά μόλις 2,2%, έναντι πτώσης 5,1% το 2015. Η συνολική πτώση της αγοράς από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα προσεγγίζει πλέον το 42% κατά μέσον όρο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ακινήτων όπου η υποχώρηση των τιμών ξεπέρασε το 60% (κυρίως παλιά διαμερίσματα σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας).

Οι τιμές πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων, συνολικά το 2016, υποχώρησαν κατά 2,9%, έναντι πτώσης 5,6% το 2015, ενώ οι αντίστοιχες αξίες των παλαιότερων ακινήτων (ηλικίας άνω των πέντε ετών) μειώθηκαν κατά 1,8%, έναντι μείωσης της τάξεως του 4,7% το 2015. Το τέταρτο τρίμηνο, τα νεόδμητα διαμερίσματα μειώθηκαν κατά 0,9%, ενώ οι παλαιότερες κατασκευές υποχώρησαν κατά 0,4%.

Στην Αθήνα, οι τιμές το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκαν οριακά κατά 0,4%, ενώ το τρίτο τρίμηνο είχαν μειωθεί κατά 0,9%. Στο σύνολο του έτους, η πτώση των τιμών δεν ξεπέρασε το 1,7%. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, το τέταρτο τρίμηνο του 2016, οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,5%, ενώ το 2016, η πτώση δεν ξεπέρασε το 3,3%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, σημαντική παράμετρο για τη μελλοντική πορεία των τιμών πρόκειται να αποτελέσει το νέο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Διετία σταθεροποίησης

Ωστόσο, όπως εκτιμούν πλέον και φορείς της αγοράς, μόνο μια ραγδαία αναζωπύρωση της πολιτικής και κυρίως οικονομικής αβεβαιότητας, θα μπορούσε να επαναφέρει τις τιμές σε έντονα καθοδική τροχιά. Αντιθέτως, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο «ατύχημα» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και του «οδικού χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, κοινή συνισταμένη των περισσότερων εκπροσώπων της αγοράς είναι ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε τροχιά σταθεροποίησης την προσεχή διετία. Μάλιστα, δεν αποκλείουν και οριακές αυξήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις προνομιακών ακινήτων, σε περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως π.χ. πολύ κοντά σε σταθμούς μετρό ή κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα, όπου τα ακίνητα ευνοούνται από την κατακόρυφη αύξηση του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε τουρίστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή