Απειλή μποϊκοτάζ λόγω Ρωσίας

Απειλή μποϊκοτάζ λόγω Ρωσίας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί να αμβλύνεται η κόντρα δυτικών αθλητών και παραγόντων με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, αυτή οξύνεται, λόγω της ήπιας στάσης που τηρεί η Λωζάννη έναντι της Ρωσίας για την αποδεδειγμένη πλέον πολιτική ντοπαρίσματος Ρώσων πρωταθλητών και κρατικής προστασίας τους. Οργισμένοι αθλητές απειλούν με μποϊκοτάζ αγώνων και κατακεραυνώνουν ΔΟΕ και διεθνείς ομοσπονδίες, επειδή δεν αποκλείουν συνολικά τους Ρώσους, ενώ χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο ζητεί αλλαγή ηγεσίας στη ΔΟΕ αλλιώς -όπως τόνισε- «οι Ολυμπιακοί θα πεθάνουν ώς το 2040».

Οι δύο εκθέσεις της ανεξάρτητης επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Nτόπινγκ (WADA), υπό τον Καναδό καθηγητή Ρίτσαρντ Μακλάρεν, κατέδειξαν ότι πάνω από 1.000 Ρώσοι αθλητές σε περισσότερα από 30 αθλήματα έπαιρναν από το 2011 έως και (τουλάχιστον) το 2015 αναβολικά κατά σύστημα, με κρατική οργάνωση και συγκάλυψη. Οι εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν το 2016 οδήγησαν στον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον διεθνή στίβο και τους Παραολυμπιακούς, όχι όμως και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο πέρυσι και τους Χειμερινούς Αγώνες της Πιόνγκτσανγκ σε έναν χρόνο από σήμερα. Η ΔΟΕ έχει αναθέσει σε δύο ξεχωριστές επιτροπές τη μελέτη του θέματος, κωλυσιεργώντας υπερβολικά κι ενώ Ρώσοι αθλητές που εμπλέκονται στις υποθέσεις ντόπινγκ της έκθεσης Μακλάρεν εξακολουθούν να αγωνίζονται… σαν να μην τρέχει τίποτε.

Η κατάσταση αυτή έχει εξοργίσει πολλούς αθλητές, κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη και την Αμερική και δεκάδες από αυτούς υπογράφουν δημόσια αιτήματα προς τις αθλητικές αρχές για άμεση ανάληψη δράσης, διαφορετικά απειλούν με αποχή από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Ειδικά οι αθλητές των χειμερινών αγωνισμάτων, η σεζόν των οποίων φτάνει πλέον στον αποκορύφωμά της με τη διεξαγωγή των τελικών πρωταθλημάτων, έχουν ακόμη νωπή την ανάμνηση του σαρώματος των μεταλλίων από τους Ρώσους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι προ τριετίας, όταν το σύστημα χορήγησης απαγορευμένων ουσιών και συγκάλυψης ήταν στο απόγειό του.

Πλέον, πολλοί από αυτούς, από δεκάδες χώρες, απαιτούν από τις ομοσπονδίες των χειμερινών αθλημάτων την αποπομπή των Ρώσων αθλητών, όπως έκανε από το 2015 η διεθνής ομοσπονδία του στίβου (IAAF), καθώς αν και έχει γίνει επανέλεγχος των δειγμάτων μεταλλιούχων των Θερινών Αγώνων, οι επανέλεγχοι δειγμάτων ούρων από Χειμερινούς Αγώνες είναι ελάχιστοι.

Τουλάχιστον 150 αθλητές χειμερινών αγωνισμάτων διατράνωσαν σε υπογεγραμμένο κείμενο τη βούλησή τους για μποϊκοτάζ αγώνων αν δεν αποκλειστούν οι Ρώσοι, βλέποντας ότι και πάλι θα τεθούν αντίπαλοι αθλητών με «πειραγμένους οργανισμούς». Αλλοι πάλι περιμένουν χρόνια να τους δοθούν τα μετάλλια που δικαιούνται και είχαν φορεθεί από αθλητές ντοπαρισμένους.

Η απάντηση της ΔΟΕ είναι τουλάχιστον γραφειοκρατική: «Δεν θα θυσιάσουμε μια πλήρη και εις βάθος έρευνα που θα ελεγχθεί νομίμως, μόνο και μόνο για να επιταχύνουμε τη διαδικασία» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου στη Λωζάννη, Μαρκ Ανταμς πριν από μερικές ημέρες.

Τουλάχιστον, η κατακραυγή των αθλητών υποχρέωσε τις παγκόσμιες αθλητικές αρχές στην αφαίρεση από τη Ρωσία τεσσάρων διεθνών διοργανώσεων, όπως οι τελικοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο κρος κάντρι του σκι και τα παγκόσμια πρωταθλήματα στο έλκηθρο.

«Η ΔΟΕ πρέπει να κινηθεί γρήγορα» λέει η Αμερικανίδα Κέιτι Ουλέντερ, που τερμάτισε τέταρτη στο Σότσι στο σκέλετον, πίσω από τη Ρωσίδα Ελένα Νικίτινα που είχε «πειραγμένο» δείγμα ούρων. «Η έκθεση Μακλάρεν ήταν σαφής, υπήρξε χειραγώγηση [δειγμάτων]. Αν αφήσεις κάποιον ατιμώρητο, γιατί να μη συνεχίσει να κάνει ό,τι έκανε; Και γιατί να μην το κάνουν κι άλλοι;» διερωτάται.

Ακόμη πιο έντονα ήταν τα λόγια του χρυσού ολυμπιονίκη στη δισκοβολία στο Ρίο, Κρίστοφ Χάρτινγκ. Ο Γερμανός πρωταθλητής έριξε ευθεία βολή κατά του συμπατριώτη του, ηγέτη της ΔΟΕ, δηλώνοντας στον γερμανικό Τύπο πως «ο Τόμας Μπαχ πρέπει να παραιτηθεί ώστε η ΔΟΕ να αποκτήσει ένα πρόσωπο που θα υποστηρίζει τον καθαρό αθλητισμό και τη συνεπή δράση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή