Για νέο θρίλερ ετοιμάζονται οι αγορές

Για νέο θρίλερ ετοιμάζονται οι αγορές

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου κινείται η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου, όπως άλλωστε και το spread του, αλλά και τα CDS, δηλαδή τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι ρίσκου χώρας. Αιτία, η διαρκώς ενισχυόμενη εκτίμηση των αγορών πως το κλείσιμο της αξιολόγησης θα καθυστερήσει, η οικονομία θα υποτροπιάσει, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα γίνει αργά και ότι στο τέλος η χώρα θα χρειαστεί ένα τέταρτο μνημόνιο. «Αυτές οι ενδεχόμενες εξελίξεις δεν είναι μάλιστα επαρκώς προεξοφλημένες στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης των ελληνικών ομολόγων και, αυτό, διότι η αγορά είναι ρηχή και οι κάτοχοί τους προστατεύουν την επένδυσή τους, δεν πωλούν εύκολα», σημειώνει στην «Κ», εμφανώς απογοητευμένος από τις ελληνικές επιδόσεις, fund manager που παρακολουθεί την ομολογιακή αγορά της ευρωπαϊκής περιφέρειας. «Σε διαφορετική περίπτωση, το sell off θα ήταν καταιγιστικό», συμπληρώνει.

Τα ελληνικά 5ετή CDS (Credit Default Swaps), τα οποία αποτυπώνουν τη ζήτηση για ασφάλιστρα έναντι αθέτησης πληρωμών, έχουν ανατιμηθεί σημαντικά από τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και κατέστη σαφές ότι δεν θα κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, και κινούνται πλέον άνω των 1.000 μονάδων βάσης. Το spread του ελληνικού δεκαετούς χρεογράφου, η διαφορά δηλαδή απόδοσης με τον αντίστοιχο τίτλο αναφοράς που είναι ο γερμανικός, κινείται άνω των 720 μονάδων, σε υπερδιπλάσια επίπεδα από αυτά των πορτογαλικών ομολόγων.

Το ομόλογο

Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου που πρέπει να αποπληρωθεί στις 17 Ιουλίου παραμένει άνω του 10%, καθώς οι επενδυτές παραμένουν πωλητές του εν λόγω χρεογράφου (η απόδοση ενός χρεογράφου ανεβαίνει επειδή η αξία του υποχωρεί) εξαιτίας της ανησυχίας για ενδεχόμενη εμπλοκή ή καθυστέρηση στην αποπληρωμή του, αναφέρουν συμμετέχοντες στην αγορά.

Κορυφαίο στέλεχος μεγάλης ξένης επενδυτικής τράπεζας που έχει επανειλημμένα λειτουργήσει ως ανάδοχος του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών όταν προσέφυγαν στις κεφαλαιαγορές, και είναι συνομιλητής της κυβέρνησης, εκτιμά πως μόνο με την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση είναι δυνατή η επιτυχής άντληση χρηματοδότησης της χώρας από τις αγορές. Οταν όμως ερωτάται πλέον για το κατά πόσον αυτό θα γίνει έγκαιρα, απλώς αρκείται να χαμογελάσει συγκαταβατικά και να προτείνει «να παρακολουθείτε τα διεθνή πρωτοσέλιδα των οικονομικών εφημερίδων. Οσο η Ελλάδα παραμένει εκ νέου στην πρώτη γραμμή της σχετικής ειδησεογραφίας για όλους τους λάθος λόγους τόσο πιο μακριά βρίσκεται το σημείο εξομάλυνσης της κατάστασης».

Τα πρώτα σημάδια μιας νέας σοβαρής ελληνικής κρίσης είναι όλα παρόντα, αναφέρει στην «Κ» ξένος επενδυτής με μικρή έκθεση στη χώρα. Ιδού πώς τα σταχυολογεί: «Αλλεπάλληλες εκθέσεις ξένων οίκων που προειδοποιούν για επικίνδυνες καθυστερήσεις. Αρνητικά δημοσιεύματα σε Μέσα, όπως οι Financial Times και το Bloomberg, με πλήθος εμφανίσεων της λέξης Grexit. Νουθεσίες από Ευρωπαίους πολιτικούς προς την κυβέρνηση να μην αφήσει κι άλλο σε εκκρεμότητα το ζήτημα της αξιολόγησης. Δημόσιες συστάσεις από όλα τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα αλλά και το ΔΝΤ». Σε αυτό το περιβάλλον είναι προφανώς δύσκολο να βγει κανείς αγοραστής ελληνικών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή