Μήνυμα από Ν. Κοτζιά στην Αγκυρα: Μην παραβιάσετε την κόκκινη γραμμή

Μήνυμα από Ν. Κοτζιά στην Αγκυρα: Μην παραβιάσετε την κόκκινη γραμμή

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ένα βήμα «πολύ κοντά» στην καταπάτηση των «κόκκινων γραμμών» της Αθήνας στο Αιγαίο περιγράφει τις βολές που πραγματοποίησε τουρκική ακταιωρός στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά του Φαρμακονησίου την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά, ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε την κίνηση ως «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», προσθέτοντας ότι οι Τούρκοι θα πρέπει να ξέρουν «ότι δεν θα είμαστε πάντοτε ανεκτικοί και η απάντησή μας δεν θα είναι μόνον αυτή που δώσαμε, θα είναι πολύ πιο σκληρή». Μάλιστα, ο ΥΠΕΞ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Τουρκία επιθυμούσε να κάνει επεισόδιο ανάλογο με αυτό του Φαρμακονησίου και στην Παναγιά, στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, λίγες ημέρες νωρίτερα.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι μια νευρική δύναμη, τονίζοντας πως γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Ελλάδα προστατεύει τους «χώρους της με πολύ μεγαλύτερη προσοχή από ό,τι γινόταν στο παρελθόν». Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, οι κινήσεις της Τουρκίας (κυρίως) τις τελευταίες εβδομάδες εδράζονται στην πάγια αντίληψή της ότι το Αιγαίο είναι διάσπαρτο από «γκρίζες ζώνες», τις οποίες και θεωρεί πως μπορεί να διεκδικήσει. Επανέλαβε τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως νευρικής δύναμης, η οποία έχει χαρακτηριστικά της μετα-μπισμαρκικής Γερμανίας του 19ου αιώνα. «Φαίνεται ότι κάποιοι στην Τουρκία νομίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελούσε μια Συρία ή ένα Ιράκ», είπε ο κ. Κοτζιάς και τόνισε πως οι Τούρκοι θα πρέπει «να ξανασκεφτούν τέτοιου είδους παιχνίδια. Δηλαδή, το παιχνίδι που έγινε στο Φαρμακονήσι δεν είναι παιχνίδι, παρά μόνο σε εισαγωγικά». Επιπλέον ανέφερε ότι «το διεθνές περιβάλλον και ο διεθνής νόμος είναι υπέρ των συμφερόντων μας, είναι εργαλεία που δεν θα τα εγκαταλείψουμε» και προσέθεσε εμφατικά ότι «δεν είναι τα μόνα εργαλεία που διαθέτουμε. Δεν είμαστε ούτε Συρία κατεστραμμένη, ούτε Ιράκ αποδιοργανωμένο».

Ως προς την πιθανότητα παρέμβασης τρίτων, μεγάλων δυνάμεων, σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως οι ΗΠΑ «δεν είναι ούτε στη θέση ούτε στη διάθεση» να ανακατευθούν, όπως είχαν κάνει τη δεκαετία του ’90, ενώ οι Ρώσοι μπορεί να δυσαρεστούνται από την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, ωστόσο ιεραρχούν και την πολύ καλή συνεργασία που έχουν με την Αγκυρα στη Συρία. Σχετικά με αυτό, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι επί της ουσίας η Ε.Ε. είναι η μόνη που καθαρά έχει καταδικάσει τη ρητορική Ερντογάν περί Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ αποκάλυψε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ενημερώσει και το ΝΑΤΟ. Επ’ αυτού, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Βόρειο Αιγαίο ενοχλεί την Τουρκία διότι «δεν θέλει να υπάρχει διεθνής παρατηρητής σε αυτά που θέλει να κάνει».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στις σχέσεις του με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι «όποτε χρειάζεται» είναι πάντα σε συνεννόηση μαζί του. Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος απέφυγε να απαντήσει σε «προσωπικές επιθέσεις που του έγιναν από την Τουρκία». Αναφερόμενος στην απόφαση του Αρείου Πάγου για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως «αυτοί οι άνθρωποι, εφόσον τα δικαστήρια αποφάσισαν ότι μπορούν και πρέπει να μείνουν στην Ελλάδα, μπορούν και πρέπει να μείνουν στην Ελλάδα». Ο κ. Κοτζιάς αποσυνέδεσε την υπόθεση των «οκτώ» από την τουρκική νευρικότητα, η οποία, όπως είπε, «υπάρχει πολύ πριν» από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι οι χειρισμοί που έχουν γίνει είναι ορθοί, δίχως μαξιμαλισμούς. Λόγου χάρη, ο ίδιος ουδέποτε υποστήριξε ότι θα πρέπει να φύγουν όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες την επόμενη ημέρα της συμφωνίας. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν θα ήταν εφικτό, ωστόσο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε τους όρους για σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. «Η ελληνική κυβέρνηση δεν ανακατεύθηκε ποτέ της στο Κυπριακό, στην εσωτερική του πτυχή», είπε ο κ. Κοτζιάς και ανέφερε ότι η Ελλάδα περιορίστηκε στα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή