Εθνική Ασφαλιστική: Στις 10 Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά

Εθνική Ασφαλιστική: Στις 10 Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, με την ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές να τοποθετείται στις 10 Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή συνεχίζουν και τις αντιδράσεις τους οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, οι οποίοι με επιστολή που έστειλαν στις 17 Φεβρουαρίου στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) και τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή κ. Gert Jan Koopman ζητούν συνάντηση με τον ίδιο και διακοπή των διαδικασιών πώλησης της εταιρείας.

Η επιστολή του Συλλόγου των Υπαλλήλων έρχεται ως συνέχεια της επιστολής του υπουργού Οικονομίας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού μέσω της οποίας ζητά επίσης την αλλαγή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου της Εθνικής τράπεζας και τη ματαίωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, επικαλούμενος την αποπληρωμή των Cocos ύψους 2 δισ. ευρώ που είχε λάβει ως κρατική ενίσχυση ο όμιλος της ΕΤΕ. Παρά το γεγονός ότι στο υπουργείο Οικονομίας δεν έχει φτάσει ακόμη η απάντηση της DG Comp, αυτή είναι σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητική.

Με αυτό το δεδομένο η διοίκηση της ΕΤΕ συνεχίζει την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου, βασικός άξονας του οποίου είναι η πώληση ποσοστού έως και 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Την προσεχή εβδομάδα, αναμένεται να κλείσει ο κύκλος των παρουσιάσεων στον τελευταίο υποψήφιο ενδιαφερόμενο, που είναι ένα κινεζικο fund. Έχουν προηγηθεί οι παρουσιάσεις στο κινεζικό fund Fossun και Gongbao και στην ελληνοαμερικανική κοινοπραξία στο οποίο συμμετέχουν οι Κανελλόπουλος – Αδαμαντιάδης, το fund Kalamos και το Exin Group, ενώ εκτός διαδικασίας είναι πλέον το fund Apollo, που είχε μπει στην αρχική φάση της short list των ενδιαφερομένων. Η διοίκηση της ΕΤΕ δηλώνει την προσήλωσή της στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, η μη υλοποίηση του οποίου, όπως υπογραμμίζει αποτελεί ισχυρή νομική δέσμευση της χώρας και η μη τήρησή της μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ανάκληση της άδειας της τράπεζας.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος των Υπαλλήλων στην εταιρεία, στην επιστολή του οποίου προς τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού αναφέρεται στη συμβολή της Εθνικής Ασφαλιστικής στα μεγέθη του ομίλου της ΕΤΕ. Στην επιστολή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί τη μεγαλύτερη θυγατρική εταιρεία του ομίλου της ΕΤΕ, με συνεισφορά στην κερδοφορία, που που εκτιμάται στα 52 εκατ. ευρώ για το 2016. Ο εκτιμώμενος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τη χρήση του 2016 υπολογίζεται στο 165%, ενώ η απόδοση κεφαλαίων το 2015 διαμορφώθηκε στο 11,4%. Στην ίδια επιστολή ο Σύλλογος αναφέρεται στην ισχυρή θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην ελληνική ασφαλιστική αγορά με μερίδιο 18% και στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς, ενώ καταλήγει ότι η πώληση θα έχει συνέπειες στην κερδοφορία του ομίλου και ως εκ τούτου «θα πρέπει να διακοπεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή