Αιφνιδιασμός στο Μαξίμου από το ΔΝΤ

Αιφνιδιασμός στο Μαξίμου από το ΔΝΤ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεδηλωμένο στόχο την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, τουλάχιστον σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου, αλλά με σαφώς χαμηλότερους τόνους για τη δυνατότητα να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τότε εμφανίσθηκαν χθες κυβερνητικά στελέχη. Η πρώτη επαφή της Αθήνας με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων, την Τρίτη, αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολος απ’ ό,τι η ελληνική πλευρά ανέμενε ή εκτιμούσε. «Δεν έχει αλλάξει η θέση του ΔΝΤ», ήταν το σχόλιο στενού συνεργάτη του κ. Αλέξη Τσίπρα. Η προσέλευση του Ταμείου στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με πλήρη επαναφορά της απαίτησης για μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ έδειξε να αιφνιδιάζει την Αθήνα, που μάλλον ανέμενε κάτι διαφορετικό. Από το επιτελείο του Μαξίμου διαμηνύουν ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μειωθούν οι απαιτήσεις του Ταμείου κατά τι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας, στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Γιόζεφ Μουσκάτ, εξέφρασε την πίστη του ότι μέχρι τις 20 Μαρτίου μπορεί να υπάρξει τεχνική συμφωνία. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από εκεί και πέρα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, που ξεπερνούν την ευθύνη της Ελλάδας και έχουν να κάνουν με τα αναγκαία βήματα από την πλευρά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

«Είναι λοιπόν θέμα αν ο χρόνος αρκεί για τις τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να έχουμε και την πλήρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης στις 20 του Μάρτη. Εμείς πιστεύουμε σε αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, συνέδεσε την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, που θα εορταστεί με επετειακή σύνοδο στις 25 Μαρτίου, στην ιταλική πρωτεύουσα. Οπως είπε, «εργαζόμαστε σκληρά (σ.σ.: για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης), ώστε στις 25 του Μάρτη να συσκεφθούμε στη Ρώμη οι “28” με ένα θέμα λιγότερο, με μια έγνοια –θα έλεγα– λιγότερη στο τραπέζι των συζητήσεων».

Επιφυλάξεις

Παρά την πεποίθηση του κ. Τσίπρα ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει εντός του χρονοδιαγράμματος που ατύπως έχει τεθεί, από στελέχη του περιβάλλοντός του εκφράζονται επιφυλάξεις κατά πόσο αυτό είναι εφικτό. Είναι πλέον σαφές ότι στην κυβερνητική ηγεσία θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων μετά την παρέλευση μερικών ημερών και αφού εξακριβωθεί το πεδίο που διαμορφώνεται, οι δυνατότητες να επέλθει συμφωνία επί ενός αρχικού πλαισίου, για το οποίο, όπως επισημαίνεται, «πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις». Προς τούτο, και με βάση τα ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση εντείνεται η ανησυχία ότι ακόμη και αν εξασφαλιστούν τα λεγόμενα «αντίμετρα», αυτά δεν θα είναι ικανά για να αντιστρέψουν τον αρνητικό αντίκτυπο των μέτρων που θα απαιτηθούν για να επέλθει συμφωνία. Μια τέτοια εξέλιξη είναι σαφές ότι θα οδηγήσει σε παράταση την όλη διαδικασία. Παράλληλα, πρόσθετο προβληματισμό προκαλεί η διαφορετική προσέγγιση, τουλάχιστον λεκτική, που έχει υιοθετήσει για τα όσα λαμβάνουν χώρα στη διαπραγμάτευση ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή